Ο Ερντογάν ξαναχτυπάει–Εταίροι και σύμμαχοι λάμπουν δια της απουσίας τους

1171
σύμμαχοι

Άφαντοι οι “σύμμαχοι” και δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα, στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να απαντήσουν στις ελληνικές ανησυχίες, για την νέα εξωφρενική τουρκική πρόκληση. Η Ελλάδα και πάλι μόνη, απέναντι στην νέα σοβαρή τουρκική απειλή, αν και υπάρχει στην πραγματικότητα και κάτι χειρότερο.

Οι ΗΠΑ, ακριβέστερα το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, που παραδοσιακά έχει στενές σχέσεις με το αμερικανικό Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, “μπλοκάρουν” την άμεση παράδοση των μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών των γαλλικών Rafale, στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, που είναι εντελώς απαραίτητα, για την, εξαιρετικά πιθανή, περίπτωση που η Τουρκία εξωθήσει την κατάσταση στο Αιγαίο σε στρατιωτική σύρραξη.

Με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, που το συνοδεύουν εννέα πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου, να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και στα όρια της παράνομης τουρκικής NAVTEX, η Ελλάδα εντείνει τον διπλωματικό μαραθώνιο, αλλά και τις στρατιωτικές προετοιμασίες, προκειμένου, να αποτρέψει την στρατιωτικοποίηση της κρίσης, που εσκεμμένα προκαλεί η Τουρκία στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η Τουρκία, επιλέγει στην παρούσα συγκυρία, δηλαδή ενώ δρομολογούνται οι διαδικασίες έναρξης διερευνητικού διαλόγου, να στείλει το Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου.

Η κίνηση αυτή, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι, το σύστημα εξουσίας του Ερντογάν, δεν έχει καμία διάθεση για διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο, με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα έθεσε ως αποκλειστική προϋπόθεση για να προσέλθει σε έναν διάλογο (με βάση το διεθνές δίκαιο) να μην υπάρξει καμία τουρκική ενέργεια με επιθετικό χαρακτήρα.

Σε επιφυλακή το ΓΕΕΘΑ

Στο ΓΕΕΘΑ, που δεν αιφνιδιάστηκε από την νέα τουρκική πρόκληση, την οποία το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή», γίνονται διαρκείς συσκέψεις αρμοδίων επιτελών. Το βασικό θέμα των συσκέψεων, υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, είναι η αξιολόγηση της κατάστασης, από επιχειρησιακή και στρατιωτική άποψη. Η εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι ψυχραιμία, τονίζοντας όμως πως και η συμπεριφορά των μάχιμων μονάδων που είναι την περιοχή, να είναι ανάλογη των τουρκικών αντιδράσεων.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα προκαλέσουν. Όμως, αν προκληθούν, θα αντιδράσουν και κυρίως η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία, δεν θα ανεχθούν τη δημιουργία τετελεσμένων από την Τουρκία, που θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ωστόσο, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναπτύσσεται ένας έντονος προβληματισμός, για το τι θα επακολουθήσει, από την πλευρά της Τουρκίας, αν τώρα δεν ανακόψουμε την πορεία του Oruc Reis και την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Πολύ απλά, τι θα περιλαμβάνει η επόμενη NAVTEX της Τουρκίας; Ανώτατος επιτελής του ΓΕΕΘΑ, υποστήριξε, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέψει στο Oruc Reis να εισέλθει σε περιοχή που βρίσκεται στα 6,5 μίλια από το Καστελλόριζο. Στην περιοχή του Καστελλόριζου, βρίσκονται Μονάδες του Στόλου (πλοία επιφανείας, υποβρύχια), που καλύπτουν εθνικές επιχειρησιακές ανάγκες και συμμαχικές υποχρεώσεις (εθνικές και συμμαχικές ασκήσεις, περιπολίες κ.ά.).

Πάντως, οι σύμμαχοι και εταίροι μας, σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, απουσιάζουν επιδεικτικά, από το πλευρό της Ελλάδας και σε αυτήν την πολύ κρίσιμη φάση της ελληνοτουρκικής κρίσης. Άραγε τι ακριβώς μας προσφέρει στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, η αναβαθμισμένη ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας