Ο εμπορικός πόλεμος έπληξε τις γερμανικές εξαγωγές

969
πόλεμος

Ορατά τα πρώτα σημάδια του εμπορικού πολέμου που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ στους μεγαλύτερους εταίρους, με τις γερμανικές εξαγωγές -τη βασική «ατμομηχανή» ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας- να σημειώνουν απροσδόκητη πτώση τον Σεπτέμβριο. Ανθεκτική παραμένει η Κίνα, με αύξηση μεγαλύτερη του αναμενομένου στις εξαγωγές τον Οκτώβριο.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι εξαγωγές υποχώρησαν 0,8% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν πτώση 0,4%. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα περιορίσθηκε στα 17,6 δισ. ευρώ (20,09 δισ. δολάρια), έναντι αναθεωρημένων στοιχείων του Αυγούστου για πλεόνασμα 18,2 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής. «Ο συνδυασμός επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου και προσωρινών παραγόντων, όπως οι νέες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων για τα αυτοκίνητα, έπληξαν τον εξαγωγικό τομέα της Γερμανίας στη διάρκεια των θερινών μηνών» επισημαίνει σε υπόμνημά του ο Κάρστεν Μπρέσκι, οικονομολόγος της ING.

Η γερμανική στατιστική αρχή θα δώσει την επόμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου. Οι εμπορικές αντιπαραθέσεις, αλλά και η πολιτική ένταση στο εσωτερικό αφήνουν τα σημάδια τους στη γερμανική οικονομία, που συνεχίζει να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαγωγική δραστηριότητα και που διανύει την ένατη χρονιά ανάπτυξης.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών έχουν αναδειχθεί σε σημαντική αναπτυξιακή δύναμη για τη γερμανική οικονομία, καθώς αποδυναμώνονται οι εξαγωγές και εν μέσω προκλήσεων λόγω του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ και ενδείξεων επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Οι καταναλωτές επωφελούνται της απασχόλησης-ρεκόρ, της αύξηση των μισθών και της φθηνής πίστωσης, χάρη στην επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα οικονομικά ινστιτούτα εκτιμούν ότι η γερμανική οικονομία πιθανότατα συρρικνώθηκε στο τρίτο τρίμηνο, έπειτα από ανάπτυξη 0,4% στο πρώτο και 0,5% στο δεύτερο τρίμηνο.

Στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική υπερδύναμη παγκοσμίως, τα στοιχεία για τις εξαγωγές του Οκτωβρίου ήταν πολύ καλύτερα των προβλέψεων, σε μια ένδειξη ότι ο κινεζικός «δράκος» αντέχει στις προκλήσεις και ότι τα μέτρα στήριξης των αρχών του Πεκίνου αποδίδουν καρπούς.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 15,6% τον Οκτώβριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για άνοδο 11% και έναντι αύξησης 14,5% του Σεπτεμβρίου. Οι εισαγωγές ήταν αυξημένες 21,4%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για αύξηση 14% και έναντι 14,3% του Σεπτεμβρίου.

Οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών καταδεικνύουν ότι τα αναπτυξιακά μέτρα που έχει λάβει το Πεκίνο για τη στήριξη της οικονομίας αρχίζουν σιγά-σιγά και αποφέρουν καρπούς.

Με τις εισαγωγές να αυξάνονται περισσότερο από τις εξαγωγές, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας υποχώρησε στα 34,01 δισ. δολ. τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πλεόνασμα 35 δισ. δολ.

Το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 31,78 δισ. δολ., έχοντας υποχωρήσει από το πλεόνασμα-ρεκόρ 31,78 δισ. δολ. του Σεπτεμβρίου.

Το συνολικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ τους πρώτους δέκα μήνες του έτους ανήλθε στα 258,15 δισ. δολ. Τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας αποκλιμακώνουν τις ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση, ενώ προσφέρουν ανακούφιση και στους αξιωματούχους του Πεκίνου, αφότου η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε στο τρίτο τρίμηνο με τους βραδύτερους ρυθμούς από την εποχή της πιστωτικής κρίσης. Ο Οκτώβριος ήταν ο πρώτος μήνας μετά την ενεργοποίηση των αμερικανικών δασμών σε βάρος κινεζικών αγαθών, στις 24 Σεπτεμβρίου. 

Πηγή: naftemporiki.gr – Aγγελική Κοτσοβού 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας