Ο γκαουλάϊτερ Πάιατ προαναγγγέλλει διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με συμμετοχή Πομπέο

1954

Ο ύπερκυβερνήτης πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθηνά, Τζ. Πάιατ, προαναγγέλλει θρασύτατα και χωρίς κανένα τακτ τετραμερή διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ΗΠΑ (στην οποία θα είναι ουσιαστικός συμμέτοχος εκ του μακρόθεν η Αίγυπτος) με ενδεχόμενη συμμετοχή του αμερικανού ΥΠΕΞ Μάϊκ Πομπέο με θέμα την “αξιοποίηση” των υδρογονανθρακών στην Ανατ. Μεσόγειο και την δρομολόγηση του αγωγού EastMed.

Ο Τ. Πάιατ γίνεται το μακρύ χέρι της Ουάσιγκτον για να σφίξει πιο γερά η θανατηφόρος θηλιά του αμερκανοισραϊληνου άξονα γύρω από το λαιμό της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά εν μέρει και για την παγίδευση της Αιγύπτου.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως μεζέ τα θαλάσσια κοιτάσματα αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο για να αιχμαλωτίσουν Ελλάδα – Κύπρο αλλά και Αίγυπτο, προσφέροντας τους, τάχα, προστασία έναντι της απειλητικής Τουρκίας. Έτσι οι ΗΠΑ αναγορεύονται σε υπερδιαιτητές και επικυρίαρχες στην περιοχή για την δήθεν “σταθερότητα” της και την διευθέτηση δήθεν των διαφορών, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν Ελλάδα και Κύπρο αλλά και Αίγυπτο για την ενίσχυση της θέσης του Ισραήλ ως χώρα κατοχής και χώρα τρομοκράτη.

Οι ΗΠΑ, ταυτόχρονα, με αυτόν τους το ρόλο ενισχύουν την διαπραγματευτική του δύναμη σε σχέση με την Τουρκία, στην οποία Τουρκία είναι βέβαιον ότι, για να διατηρήσουν την σχέση τους μαζί της, την οποία θεωρούν θεμελιώδη, θα προσφέρουν την κατάλληλη στιγμή ως αντάλλαγμα στην Άγκυρα και με όχημα το φυσικό αέριο ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο πακέτο από τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο, Ανατ. Μεσόγειο και Κύπρο.

Ελλάδα και Κύπρος κινδυνεύουν, αν δεν αλλάξουν ριζικά τους εξωτερικούς τους προσανατολισμούς, και δεν εγκαταλείψουν την τυφλή πρόσδεση τους σε ΗΠΑ και Ισραήλ, να γίνουν τα μεγάλα θύματα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, τα οποία, από ευνοϊκή δυνατότητα, να καταστούν η μεγάλη κατάρα για το μέλλον των δύο χωρών.

Ο κ. Πάιατ σημείωσε πως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου φέρνουν χώρες όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος πιο κοντά και προσδίδουν περαιτέρω δυναμική στη διεύρυνση του ενεργειακού μείγματος της περιοχής.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη εκλαμβάνεται κακώς και επιπόλαια από Αθήνα και Λευκωσία ως μια μορφή δήθεν διπλωματικής εγγύησης έναντι των κινήσεων της Τουρκίας.

Σχετικά με το κοίτασμα αερίου που εντόπισε η ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Πάιατ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με την προοπτική εμπορικής αξιοποίησης και εάν θα είναι βιώσιμη η κατασκευή τερματικού LNG στο νησί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας