Ο Schaeuble προτείνει ρήτρα χρεοκοπίας… και Νομισματικό Ταμείο της ΕΕ

2416
Schaeuble
Ο Schaeuble δεν σχεδιάζει τίποτα λιγότερο από μια οργανωμένη πτώχευση των χωρών της Ευρωζώνης.
Ένα μηχανισμό ασφάλειας μέσω της ρήτρας χρεοκοπίας για τα κράτη της ΕΕ σχεδιάζει ο Γερμανός υπουργός οικονομικών W. Schaeuble με στόχο να αντιμετωπιστούν στο μέλλον οικονομικές κρίσεις.
Ταυτόχρονα επιμένει στην λύση της δημιουργίας ενός Ευρωπαικού Νομισματικού Ταμείου ENT το οποίο θα επιλαμβάνεται των κρίσεων στην ευρωζώνη ή στην ΕΕ.
Με βάση δημοσίευμα της SZ – Suddeutsche Zeitung – ο πιο σημαντικός υποστηρικτής αυτής της πρότασης είναι η Bundesbank και ο επικεφαλής της Jens Weidmann καθώς και ο Klaus Regling ο επικεφαλής του ESM του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης.
Ταυτόχρονα θεωρεί ο Schaeuble ότι απαιτείται η δημιουργία ενός ΕΝΤ Ευρωπαικού Νομισματικού Ταμείου το οποίο θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ.
Όμως αυτό δεν είναι εφικτό.
Η Νομισματική Κοινότητα πάσχει από ένα ελάττωμα σχεδιασμού από την ίδρυσή της.
Υπάρχει ένα κοινό νόμισμα, αλλά όχι κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.
Πολλά κράτη δεν έχουν καμία όρεξη να διορθώσουν αυτό το λάθος.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η ζώνη του ευρώ είναι επιρρεπής σε κρίσεις, ακόμη και αν η οικονομία συνολικά δείχνει σημάδια ανάκαμψης.
Η ανάκαμψη είναι σε κίνδυνο.
Το χρέος σε πολλές χώρες του ευρώ είναι πολύ υψηλό, οι τράπεζες έχουν πάρα πολλά επισφαλή δάνεια στους ισολογισμούς τους, η πολιτική κατάσταση σε ορισμένα κράτη είναι εύθραυστη, υπάρχουν μερικά ισχυρά αιτήματα για αποχώρηση από το ευρώ, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθυστερούν.
Το σχέδιο Scaheuble  έχει ως στόχο να περιορίσει την αστάθεια.
Θέλει να κάνει το νόμισμα πιο ανεξάρτητο από πολιτικές αλλαγές στα κράτη μέλη, όπως από τις βουλευτικές εκλογές.
Σε αντίθεση με πριν, θα πρέπει να είναι άνευ σημασίας το αν μια αριστερή, μια φιλελεύθερη, συντηρητική ή μια εθνικιστική κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία.
Σε περίπτωση που ξεμείνει από χρήματα ένα κράτος θα πρέπει πάντα να έχει πρόσβαση στους ίδιους αυτοματοποιημένους μηχανισμούς.
Συγκεκριμένα, όταν μια χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα επαπειλούμενης πτώχευσης εντός ευρώ θα λαμβάνει ένα είδους δανείου γέφυρα.
Έτσι ώστε να μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Το σχέδιο αυτό θα διατηρήσει την ευρωζώνη σε λειτουργία.
Την ίδια στιγμή, οι κανόνες προβλέπουν ότι η χώρα θα πρέπει να μειώσει το χρέος της σε αντάλλαγμα θα πρέπει να την στηρίξουν οι πιστωτές.
Ο Schaeuble δεν σχεδιάζει τίποτα λιγότερο από μια οργανωμένη πτώχευση των χωρών της Ευρωζώνης.
Το πλεονέκτημα αυτής της πρότασης είναι ότι θα μπορούσαν να σωθούν, στη συνέχεια, ακόμη και μεγάλες χώρες του ευρώ – το οποίο δεν είναι δυνατό σήμερα.
Η Bundesbank είχε εκπονήσει ένα τέτοιο σχέδιο ήδη από το περασμένο καλοκαίρι του 2016.
Τι σημαίνει αυτό το σχέδιο;
Απλά τα κράτη μέλη θα παρέχουν τα κρατικά ομόλογα τους με μια ειδική ρήτρα σε περίπτωση που ένα κράτος δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις.
Οι πιστωτές θα πρέπει να συμμετέχουν αυτόματα στην αναδιάρθρωση του χρέους.
Η χώρα που θα βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας θα λάβει ένα δάνειο γέφυρα και η λήξη των κρατικών ομολόγων θα παρατείνει κατά τρία έτη.
Το κράτος δεν θα χρεοκοπεί αλλά οι πιστωτές θα πρέπει να συμμετάσχουν σε κούρεμα χρέους.
Με βάση το σχέδιο της Bundesbank οι χώρες θα μειώσουν τα χρέη τους.
Το μειονέκτημα από τη σκοπιά των ήδη υπερχρεωμένων κρατών: οι ρήτρες αυτές θα αυξήσουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης του κράτους.
Επιπλέον, η Bundesbank σχεδιάζει να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα έναντι των πολιτικών κινδύνων.
Για το σκοπό αυτό, το ποσό των κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να περιοριστεί, θα οριοθετείται δηλαδή πόσο κρατικό χρέος θα μπορεί να κατέχει κάθε τράπεζα.
Το ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο
Την  ιδέα για την δημιουργία ενός ΕΝΤ – Ευρωπαικού Νομσιματικού Ταμείου – ο Scaueble την είχε εξετάσει από το 2010, όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ελλάδα.
Αποσύρθηκε το σχέδιο αυτό, γιατί η καγκελάριος A. Merkel επέμενε για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε πιστωτικά προγράμματα για τις προβληματικές χώρες του ευρώ. Το ΔΝΤ θα πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των σωστών μεταρρυθμίσεων.
Εν τω μεταξύ, ο Schaeuble, ήταν σε θέση να πείσει την Merkel ότι για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων δεν θα χρειάζεται το ΔΝΤ.
Η λύση είναι ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Ο Schaeuble γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από άλλα κράτη.
Για να πείσει τις άλλες κυβερνήσεις, θα πρέπει να προτείνει μαζί και ένα μεγάλο πακέτο συμβιβασμού που θα λαμβάνει επίσης υπόψη τα συμφέροντα των νότιων χωρών.
Αυτό θα μπορούσε να είναι περίπου ένας ειδικός προϋπολογισμός του ευρώ όπου θα ενεργοποιείται όταν προκύπτουν κοινωνικές δυσκολίες π.χ. όταν χάνονται θέσεις εργασίας λόγω μεταρρυθμίσεων.
Η Γερμανία θα παρουσιάσει αυτό το σχέδιο μετά τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.
Οι επόμενες κυβερνήσεις σε Γερμανία και Γαλλαία θα υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο.
Ο Schaeuble σχεδιάζει να επεκτείνει το υπάρχον ταμείο διάσωσης του ευρώ ESM και να το μετατρέψει σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Θα ήθελε να αναθέσει την παρακολούθηση των εθνικών προϋπολογισμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ ελαστική και δεν υποχρεώνει τις χώρες να πάρουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Μια τέτοια πρόταση όμως, εκτός από την γνώμη των άλλων μελών απαιτεί και την τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ.
Ρεαλιστικά, φαίνεται, ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα της αφερεγγυότητας για τα κράτη της ΕΕ.
Ο ESM είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός ούτως ή άλλως, οπότε υπάρχει πέρα από τις συνθήκες της ΕΕ.
Ρεαλιστικό είναι ότι ο ESM μπορεί να επιτελέσει αυτό τον ρόλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας