Ξεπουλάνε τη χώρα σε ξένα χέρια υπό τους πανηγυρισμούς της Δεξιάς

3019
χώρα

Πανηγυρίζει, σχεδόν, η Καθημερινή της Κυριακής (20/8) για τις εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων, που, όπως αναφέρει, φτάνουν τα 2 δισ. στο πρώτο 8μηνο του 2017,  εξαγορές που προωθεί χωρίς έλεος και ενθαρρύνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του.
Το καλαμπούρι είναι ότι όσο πιο γρήγορα και πιο βαθιά ξεπουλάει τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο θέλει να διατηρήσει αριστερά άλλοθι με ανέξοδες κινήσεις που δεν επηρεάζουν τις εφαρμοζόμενες αντικοινωνικές πολιτικές, όπως αυτή της μη αποδοχής της πρόσκλησης από τον Κοντονή να παρευρεθεί στο Ταλίν της Εσθονίας στην απαράδεκτη, κατά τα άλλα, φιέστα για τα εγκλήματα που διαπράχθησαν από το φασισμό και τον κομμουνισμό.
Η Καθημερινή, που αλίμονο θεωρεί πάρα πολύ θετικές αυτές τις εξαγορές για την ”ανάπτυξη” (!) της χώρας, παραγνωρίζει σκόπιμα ότι οι περισσότερες από αυτές συνιστούν ιδιωτικοποιήσεις, στην πραγματικότητα ξεπούλημα, μεγάλων, στρατηγικών, δυναμικών και κερδοφόρων επιχειρήσεων, ενώ με άλλες εξ αυτών ιδιωτικές δυναμικές ελληνικές δυναμικές επιχειρήσεις περνάνε σε ξένα χέρια και εντάσσονται στον σχεδιασμό πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες και θα εξάγουν στο εξωτερικό την μερίδα του λέοντος των κερδών τους και ασφαλώς θα αξιοποιούν σε όφελος τους την γιγάντωση τους και τη διεύρυνση των αγορών τους.
Χαρακτηριστικά, ανάμεσα στις πάνω από 20 εξαγορές εταιρειών μέσα στο 2017, οι περισσότερες και με μεγάλη διαφορά οι σημαντικότερες, περιλαμβάνουν το ξεπούλημα της δημόσιας στρατηγικής υπερκερδοφόρας και ιστορικής Εθνικής Ασφαλιστικής στην κερδοσκοπική εταιρεία Exin Financial Services Holding έναντι 720 εκ. ευρώ και το ξεπούλημα του στρατηγικότατου και κερδοφόρου λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) σε εταιρεία Γερμανογαλλικών συμφερόντων έναντι 230 εκ. ευρώ, ενώ χαρακτηριστικότατες είναι και οι εξαγορές της δυναμικής ελληνικής ιδιωτικής επιχείρησης Γιούλα , με ισχυρή παρουσία σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία, στην πολυεθνική BA Vidro έναντι 500 εκ. ευρώ και του νοσοκομείου Metropolitan στην CVC Capital Partners έναντι 80 εκ. ευρώ.
Σήμερα όλες, σχεδόν, οι δημόσιες στρατηγικές επιχειρήσεις και υποδομές έχουν περάσει σε ξένα χέρια και όσες παραμένουν ακόμα στο δημόσιο τελούν σε διαδικασία αφελληνισμού και ιδιωτικοποίησης, ενώ σε διαδικασία αφελληνισμού βρίσκεται και το σύνολο σχεδόν των δυναμικών ιδιωτικών εταιρειών.
Το ότι αυτές οι εξελίξεις θα φέρουν την ανάπτυξη συνιστά το πλέον σύντομο ανέκδοτο.
Όπως ευσύνοπτο ανέκδοτο θα συνιστά σε λίγο και ο όρος ελληνική ή εθνική οικονομία, αν αυτή η διάλυση δεν έχει ήδη συντελεστεί.
Από εδώ και μπρος κανονικά θα έπρεπε να μιλάμε για οικονομία των πολυεθνικών επί του κατεχόμενου ελληνικού οικονονικού χώρου.
Οι πολυεθνικές εταιρείες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να απομυζούν και να ληστεύουν την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό.
Δεν αφήνουν τα κέρδη τους στη χώρα μας.
Δεν πραγματοποιούν νέες επενδύσεις, ούτε προμήθειες από την ελληνική αγορά.
Δεν ανανεώνουν ευρύτερα την τεχνολογική βάση της χώρας και λειτουργούν σχεδόν πειρατικά, ενώ είναι αυτές που ελέγχουν και κατευθύνουν τις κυβερνήσεις και δεν είναι οι κυβερνήσεις που μπορούν να ελέγξουν τις δραστηριότητες τους.
Τα ”θαύματα” αυτά των εξαγορών, ιδιωτικοποιήσεων και της δραστηριότητας των πολυεθνικών εταιρειών είναι γνωστά στα τρία τέταρτα του πλανήτη και με τα μνημόνια η Ελλάδα τα γνωρίζει και θα τα γνωρίσει ακόμα καλύτερα σε όλο το μεγαλείο τους.
Το παράδειγμα της Cosmote, που συρρίκνωσε τον παλιό δημόσιο ΟΤΕ, αποσπώντας του τις επενδύσεις του στα Βαλκάνια και σήμερα λειτουργεί ως καρτέλ με τι υπόλοιπες ξένες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, ληστεύοντας την ελληνική αγορά σε όφελος της Γερμανικής Deutsche Telecom, μιλάει από μόνο του και δείχνει το μέλλον της αποικιοκρατούμενης οικονομίας.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ολόκληρο το δημοσίευμα του Ανέστη Ντόκα στην Καθημερινή (20/8/17)

Πάνω από 20 εξαγορές εταιρειών πραγματοποιήθηκαν το οκτάμηνο

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας βιώνει φέτος το πρώτο ισχυρό κύμα εξαγορών μετά τα capital controls και τις αναδιαρθρώσεις υπερδανεισμένων επιχειρήσεων που υλοποιούν οι τράπεζες την τελευταία διετία. Πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη που θα αλλάξει τον επιχειρηματικό χάρτη, καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια και περνούν υπό τον έλεγχο πολυεθνικών σχημάτων ή και εγχώριων επενδυτικών funds. Η πολύχρονη κρίση σάρωσε τις δομές της ελληνικής οικονομίας και όσες επιχειρήσεις δεν κατόρθωσαν να αποφύγουν τον υπερδανεισμό, στρέφοντας το μέλλον τους στο εξωτερικό, αργά ή γρήγορα θα υποκύψουν στις τελικές αποφάσεις των πιστωτών τους και θα αλλάξουν ιδιοκτησία. Ταυτόχρονα όμως και εταιρείες-διαμάντια που ξεχώρισαν για τη συνετή διαχείριση των οικονομικών τους και τον χαμηλό δανεισμό στα οκτώ μνημονιακά χρόνια. Ηδη με τη συμπλήρωση των οκτώ πρώτων μηνών του 2017, η αξία των εξαγορών υπερέβη τα 2 δισ. ευρώ, με περισσότερες από 20 ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν μεταβιβασθεί σε ξένα ή εγχώρια funds κατά τη διάρκεια του 2017.
Σαφώς και η πολύμηνη καθυστέρηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης κόστισε χρόνο και χρήμα στην πραγματική οικονομία, παρ’ όλα αυτά όμως το άθροισμα των συμφωνιών κρίνεται μάλλον ικανοποιητικό και αναμένεται να συνεχισθεί με ακόμη πιο έντονο τρόπο.
Εξάλλου τώρα οι τράπεζες διαθέτουν τα θεσμικά εργαλεία για να ξεκινήσουν την εκκαθάριση των προβληματικών επιχειρήσεων, αλλά και να διασώσουν όσες επιχειρήσεις έχουν προοπτικές ανάπτυξης μεταβιβάζοντας το management σε διεθνείς και εγχώριους επενδυτικούς ομίλους.
Εξάλλου μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται μπαράζ πωλήσεων για επιχειρήσεις από τους κλάδους ξενοδοχείων, τροφίμων, ιχθυοκαλλιέργειας, μεταλλουργείων, λιανεμπορίου. Για παράδειγμα, αναμένεται η πώληση των δύο μεγαλύτερων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, Νηρέας και Σελόντα, ενώ τουλάχιστον 20 εισηγμένες περιμένουν τις τελικές αποφάσεις των πιστωτριών τραπεζών για το μέλλον τους, που περνάει και μέσα από τη μεταβίβαση του ελέγχου σε νέα ιδιοκτησία. Η κορυφαία εξαγορά της χρονιάς ανήκει στη μεταβίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα στην EXIN Financial Services Holding B.V. έναντι τιμήματος 718,3 εκατ. Η δεύτερη σημαντικότερη εξαγορά αφορά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 67% των μετοχών της ΟΛΘ έναντι 231,926 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία της Deutsche Invest Equity PartnersGmbH, με τη θυγατρική της CMA CGM, Terminal Link SAS, και την Belterra Investments LTD, που έχουν δεσμευθεί για επενδύσεις των 180 εκατ. ευρώ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η βιομηχανία Γιούλα, συμφερόντων της οικογένειας Βουλγαράκη, οι δραστηριότητες της οποίας εκτείνονται σήμερα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία, πέρασε στην αρχή της χρονιάς στον πορτογαλικό όμιλο BA Vidro. Στον ισπανικό όμιλο Puig κατέληξε τελικά το πλειοψηφικό πακέτο της ελληνικής εταιρείας φυσικών καλλυντικών Apivita. Η οικογένεια Κουτσιανά, πάντως, διατηρεί την καταστατική μειοψηφία στην εταιρεία, ενώ ο ιδρυτής της εταιρείας Νίκος Κουτσιανάς θα παραμείνει στο τιμόνι της Apivita ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της. Τα ακριβή ποσοστά που θα κατέχει η κάθε πλευρά δεν έχουν διαμορφωθεί οριστικά, καθώς απομένει να δούμε τι θα πράξουν και ορισμένοι μικρομέτοχοι της εταιρείας.
s7_2008exagores-epixeir-thumb-large
 

1 σχόλιο

  1. Οι “πωλητές”, και έμμεσα όλο το… ακολουθούν τσούρμο, δεν πωλούν μόνο το δικό τους αναλογικό μερίδιο (προς τους ενεδρεύοντες και συνεννοημένους μουστερήδες) σε αυτό που καλείται χώρα.
    Πωλούν και εκείνο (εκείνο) που αναλογικά δεν τους ανήκει, που από πουθενα δεν πιστοποιείται πως η κοινότητα των κατόχων του επιθυμεί να πουληθεί, θεωρώντας έτσι ως τεκμαιρόμενο πως όλοι είναι μόνο για “εισπράξεις” σαν και του λόγου τους.
    Ως μακρυχέρηδες της συμφοράς, που μόνο στην λογιστική αρπακτική υπέρ τρίτων διαπρέπουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας