ΝΑΤΟ: 68 χρόνια υποτέλειας της Ελλάδας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία

1127
νατο

Το Sputnik θυμάται σημεία-ορόσημα στη σχέση Ελλάδας- ΝΑΤΟ. Η δικτατορία, η διχοτόμηση της Κύπρου και η συμμετοχή της Ελλάδας σε «ειρηνευτικές αποστολές» της Συμμαχίας.

Τα 68α γενέθλιά της γιορτάζει σήμερα η σχέση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ. Σαν σήμερα, η χώρα μας εντάχθηκε στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με το δεύτερο κύμα διεύρυνσης της, το 1952, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του αντιστράτηγου Νικολάου Πλαστήρα.

Επίσημα, η συμφωνία ένταξης στο ΝΑΤΟ κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 18 Φεβρουαρίου 1952.

Η 68η επέτειος εισόδου στη Βορειοατλαντική «οικογένεια», βρίσκει τη χώρα στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, ως προς τα χρήματα που ξοδεύει στην Άμυνα.

Μπορεί η χώρα να βρέθηκε σε δεκαετή περίοδο μνημονίων και λιτότητας, που ανάγκασε τους πολίτες της να χαμηλώσουν το βιοτικό τους επίπεδο, ωστόσο, είναι στο τρίτο «βάθρο» προσφοράς στο ΝΑΤΟ.

Μπορεί να περιόρισε τις δαπάνες της για την Υγεία και την Παιδεία, ενώ, ταυτόχρονα, είναι από τις λίγες χώρες που έχει πιάσει τον στόχο του 2% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ ως συνεισφορά στη Βορειοατλαντική συμμαχία.

Η επέτειος της ελληνικής σχέσης με το ΝΑΤΟ έρχεται λίγο μετά τη συμπλήρωση 70 ετών, από την ίδρυση της Συμμαχίας.

Ακόμα και σήμερα, παραμένει απορίας άξιο για ποιο λόγο υπάρχει, αφού η εξασφάλιση της συλλογικής άμυνας κατά της Σοβιετικής Ένωσης(βασικός λόγος ίδρυσης), δεν υφίσταται πλέον σαν σκοπός.

Την ίδια ώρα, το 51% των Ελλήνων έχει αρνητική άποψη για το ΝΑΤΟ, όπως προκύπτει από την έρευνα που δημοσίευσε το Pew Research Center, (think tank που εδρεύει στην Ουάσιγκτον).

Γιατί όμως έχουν οι Έλληνες αρνητική άποψη; Μάλλον αυτό το ποσοστό συμπυκνώνει όσους γνωρίζουν την Ιστορία παρέμβασης στις τραγωδίες του Ελληνισμού.

H δικτατορία των συνταγματαρχών

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ήθελαν τη Χούντα, δε θα κρατούσε ούτε λεπτό» είχε αναφέρει πρόσφατα στο Sputnik, ο Στάθης Παναγούλης, ένα από τα σημαντικά σύμβολα του αντιδικτατορικού αγώνα.

Κάποιοι θεωρούσαν αστικό μύθο την ανοχή (αν όχι επέμβαση) του ΝΑΤΟ στην εγκαθίδρυση δικτατορίας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, αποχαρακτηρισμένες εκθέσεις της CIA για το πραξικόπημα στην Ελλάδα φέρνουν στο φως αρκετά αποκαλυπτικά στοιχεία για την περίοδο της δικτατορίας.

Σύμφωνα με αυτές, ο εκπρόσωπος της ομάδας των Συνταγματαρχών, στρατηγός Στυλιανός Παττακός, «δήλωσε στον αεροπορικό ακόλουθο των ΗΠΑ ότι το πραξικόπημα σχεδιάστηκε “για να διασφαλιστεί η εσωτερική ηρεμία, η νομιμοφροσύνη προς τον βασιλέα και η αφοσίωση στο ΝΑΤΟ και τη Δύση, καθώς και η ενότητα του λαού που δίχασαν οι πολιτικοί».

Για τον Στυλιανό Παττακό μαθαίνουμε επίσης ότι:

«Πριν το πραξικόπημα, θεωρούνταν φιλικά προσκείμενος στην ΕΡΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Έχει στενούς συγγενείς στις ΗΠΑ και δυο ανιψιούς, που υπηρετούν ως αξιωματικοί στον αμερικανικό στρατό, ο ένας εκ των οποίων στο Βιετνάμ».

Η συμβολή του ΝΑΤΟ στη δημιουργία του Κυπριακού

Το ΝΑΤΟ αναμείχθηκε στη διχοτόμηση της Κύπρου, φέρνοντας μια ακόμα τραγωδία για τον Ελληνισμό.

Η μέρα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, του πρώτου Αττίλα, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με την ανοχή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η Κύπρος ήταν μια χώρα ενταγμένη στο κίνημα των Αδεσμεύτων, είχε επικεφαλής τον Μακάριο έναν ηγέτη που δεν τον έλεγχαν οι Αμερικανοί. Με τον τρόπο αυτό, τη διχοτόμησαν και έδωσαν το 40% σε μια ΝΑΤΟική χώρα, την Τουρκία.

Από την αρχή της ίδρυσης του ΝΑΤΟ, βασικό στοιχείο της αμερικανικής πολιτικής ήταν ο έλεγχος της Κύπρου με κάθε τρόπο από την Βορειοατλαντική συμμαχία.

Όταν η Ελλάδα συμμετείχε στα «βρώμικα» σχέδια του ΝΑΤΟ

Την ίδια περίοδο, που η χώρα εντάχθηκε στη Συμμαχία είχαμε και την πρώτη συμμετοχή της χώρας σε μια βρώμικη ΝΑΤΟική επιχείρηση, τον πόλεμο της Κορέας, ανάμεσα σε 21 χώρες με 10.225 άνδρες.

Στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κορέα πήραν μέρος 21 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Εκεί χύθηκε αρκετό «ελληνικό αίμα».

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, 183 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους και 610 συμπατριώτες μας τραυματίστηκαν.

Επόμενος ΝΑΤΟϊκός σταθμός ήταν η Σομαλία την περίοδο 1993-1994. Ανάμεσα στους 110 Έλληνες στρατιωτικούς που συμμετείχαν, αναγκαζόμενοι να ακολουθήσουν, τραγικό πρόσωπο ήταν ένας 22χρονος Έλληνας λοχίας που έχασε τη ζωή του.

ΤΟ ΝΑΤΟ, σύμφωνα με στοιχεία σομαλικής προέλευσης, στέρησε τη ζωή 13.000 Σομαλών, ενώ τραυμάτισε επιπλέον 45.000 άτομα.

Ο ελληνικός στρατός εστάλη, επίσης, στα πλαίσια των ΝΑΤΟϊκών του υποχρεώσεων, με σκοπό την καταστολή της λαϊκής εξέγερσης στην Αλβανία το 1997. Συνολικά, έγιναν τρεις αποστολές ελληνικών στρατευμάτων.

Την ίδια στιγμή, μετά το αιματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα συμμετείχε σε «ειρηνευτικές δυνάμεις» στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και αργότερα στο Αφγανιστάν.

Η απόσυρση της Ελλάδας (για λίγο) από το στρατιωτικό σκέλος 

Η απόφαση για απόσυρση από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας ελήφθη στις 14 Αυγούστου του 1974, από την οικουμενική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πρόκειται για αντίδραση της ελληνικής πλευράς στην τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο.

Σε κυβερνητική ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε για την αναγγελία της αποχώρησης, μεταξύ άλλων είχε τονιστεί ότι:

«Το ΝΑΤΟ αποδείχθηκε ανίκανο να παρεμποδίσει την Τουρκία από την εξαπόλυση νέας βάρβαρης και απρόκλητης επίθεσης κατά της Κύπρου… Το ΝΑΤΟ δεν έχει επομένως λόγο ύπαρξης και δεν μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο συνεστήθη, αφού δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο μεταξύ δύο μελών του…».

Ωστόσο, στις 19 Οκτωβρίου του 1980, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Γεώργιο Ράλλη, αποφάσισε την επαναφορά στη Συμμαχία.

Το 2020, πάντως, ξεκίνησε με νέες κινητοποιήσεις απέναντι στην επέκταση των στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα που φέρνει η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία.

*Πηγή: Sputnik.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας