Νέος ισραηλινός αγωγός φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο-Περίεργη η Aιγυπτο-ισραηλινή προσέγγιση

1262
Νέος ισραηλινός αγωγός φυσικού

Κοσμογονία στην Α.Μεσόγειο από Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα με μοναδικό πρόβλημα την Τουρκία

Το Ισραήλ σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές του στα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως με τη δημιουργία ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο.

Ο νέος αγωγός, αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων, θα διέρχεται από τα βόρεια της χερσονήσου του Σινά και θα συνδέεται με τα εθνικά δίκτυα των δύο χωρών.

Με τον νέο αγωγό, το Ισραήλ θα μπορεί να αυξήσει το φυσικό αέριο που εξάγεται στην Αίγυπτο από 5 δισεκατομμύρια m3 σε 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Σημειώνεται ότι τον αγωγό θα ελέγχει η ισραηλινή εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Israel Natural Gas Lines, και όλα αυτά τα σχέδια μπορούν να ολοκληρωθούν εντός δύο ετών.

Στις αρχές του 2020, το Ισραήλ άρχισε να εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Λεβιάθαν και Ταμάρ, στο πλαίσιο 5ετούς συμφωνίας που υπεγράφη με την αιγυπτιακή εταιρεία Dolphinus Holdings.

Σύμφωνα με την νέα σύμβαση, το ισραηλινό αέριο θα παρέχεται στην Αίγυπτο μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το Ισραήλ με τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου.

Η εταιρεία Dolphinus Holdings χρησιμοποιεί το εισαγόμενο αέριο για να προμηθεύει μεγάλους βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές στην Αίγυπτο, ενώ θα επανεξάγει μέρος του σε ξένες αγορές, κυρίως στην Ευρώπη.

Μέρος αυτού του φυσικού αερίου επεξεργάζεται  και αποστέλλεται στην Ευρώπη, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί λόγω της κρίσης της προσφοράς και της αύξησης της ζήτησης καθώς ο κόσμος εξέρχεται από τα πανδημικά λουκέτα. Ο νέος αγωγός θα μπορούσε να αυξήσει το ποσό που θα παραδοθεί στους Ευρωπαίους πελάτες τα επόμενα χρόνια.

Όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν εναλλακτικό ή συμπληρωματικό σχέδιο των Ισραηλινών ως προς τον αγωγό East Med, τον οποίο έχουν βάλει για τα καλά στο μάτι οι Τούρκοι, οι οποίοι πιθανότατα να ετοιμάζουν παρέμβαση.

Ο χερσαίος  αγωγός Ισραήλ- Αιγύπτου από πλευράς ασφαλείας  θα αντιμετωπίσει προβλήματα  στη διαδρομή του στη χερσόνησο του Σινά, αρχικά  από τους ισλαμιστές τρομοκράτες που κατά καιρούς έχουν πραγματοποιήσει διάφορες  επιθέσεις εκεί.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον νέο κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος. Πέντε έργα ελληνικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων οι αγωγοί φυσικού αερίου EastMed και IGB, και η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, συμπεριλήφθηκαν στην λίστα.

Αυτό δίνει άλλη πνοή στα σχέδια αυτά, αφού η ΕΕ και οι ΗΠΑ στηρίζουν έμπρακτα τα σχέδια αυτά, αναλαμβάνοντας και το ρίσκο της “απάντησης” σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση στην Α.Μεσόγειο.

Το επόμενο διάστημα έχουμε να δούμε πολλά και ενδιαφέροντα στην περιοχή μας, και σε σχέση με την Τουρκία, αφού τα έργα αυτά έχουν προσελκύσει λόγω ενεργειακού ενδιαφέροντος εταιρείες κολοσσούς, οι οποίες επηρεάζουν κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.         

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας