Νέο χαστούκι: “Στο ψυγείο οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη”

947

Σοβαρές δονήσεις στο πολιτικο-οικονομικό σκηνικό της χώρας και μεγάλο πλήγμα στην διεθνή εικόνα μας, ι δίως μετά την εξέλιξη με το non papaer για τον East Med, αποτελεί η πληροφορία πως “στο ψυγείο” μπαίνουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Ήδη από τον Σεπτέμβριο είχε γραφτεί πως σχετικά με τους υδρογονάνθρακες έχουμε αλλαγή στάσης από τους πετρελαϊκούς ομίλους

Τον δε Νοέμβριο γράφαμε πως η έρευνα και η εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη, είναι ένα έργο που αναμένουμε εδώ και μεγάλο διάστημα από Γάλλους και Αμερικανούς, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν δεν κινούνται όσο γρήγορα θα αναμέναμε. «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης», έχουν υπογραφεί συμβάσεις στις 27 Ιουνίου 2019 από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την κοινοπραξία Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια, για τις οποίες δεν έχουμε κανένα νέο.

Κι αυτά παρόλο που σε Ημερίδα του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ (ΙΤΕ/ΙΠΕ), και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) εξετάστηκε ο ρόλος των Υδρογονανθράκων στην Ενεργειακή Μετάβαση και οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εκεί ακούστηκε για μια ακόμη φορά ότι τα μέχρι στιγμής γεωλογικά δεδομένα, δείχνουν ότι τα κοιτάσματα νότιας της Κρήτης, παρομοιάζονται με αυτά στην Αίγυπτο, ( Ζορ) και Ισραήλ, και φτάνουν σε μέγεθος αυτά της Λιβύης.

Επ΄αόριστον “πάγωμα” 

Κι έρχεται η σημερινή είδηση που μετά από όλα αυτά δεν πρέπει να προκαλεί σοκ… Συγκέκριμένα όπως αναφέρει το capital.gr σε επ’ αόριστο πάγωμα οδηγούνται οι έρευνες υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ αποφάσισε να μην προχωρήσει φέτος στη διενέργεια σεισμικών καταγραφών, όπως προβλεπόταν στη σύμβαση παραχώρησης. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία επέδωσε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων το workplan της στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η διενέργεια σεισμικών ερευνών στην Κρήτη, κατά το επίμαχο διάστημα του φετινού χειμώνα.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της κοινοπραξίας, οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη επρόκειτο να διενεργηθούν στο πρώτο παράθυρο ευκαιρίας, δηλαδή στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022.  Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία, βάσει της σύμβασης παραχώρησης, οφείλει να διεξαγάγει τις σεισμικές έρευνες εντός της τριετίας από την υπογραφή της σύμβασης, το 2019. Δηλαδή οι σεισμικές έρευνες θα πρέπει να ξεκινήσουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Ωστόσο, καθώς οι σχετικές δραστηριότητες επιλέγεται να γίνονται στο χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, προκειμένου να μη διαταραχθεί ο πολλαπλασιασμός των θηλαστικών, είναι σαφές ότι η απόφαση να μη διενεργηθούν το φετινό χειμώνα οι σεισμικές καταγραφές ισοδυναμεί ουσιαστικά με πρόωρο τέλος για τις ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή, αναφέρει το capital και εξηγεί πως για να υπάρξει κάποια διαφορετική εξέλιξη θα πρέπει είτε η κοινοπραξία να αναθεωρήσει το workplan της, είτε να δοθεί εκ μέρους της ΕΔΕΥ παράταση στο χρόνο εκπλήρωσης της συμβατικής υποχρέωσης. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η κοινοπραξία δεν έχει υποβάλει κάποιο αίτημα για παράταση.

Τι απαντούν ΕΔΕΥ και Total Energies

Ο “Οικονομικός Ταχυδρόμος” απευθύνθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ ζητώντας του να σχολιάσει την πληροφορία πως η κοινοπραξία δεν θα πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες το 2022, χωρίς όμως να λάβουν καμία απάντηση. Την πληροφόρηση κλήθηκαν να σχολιάσουν και πηγές της Total Energies στην Ελλάδα. Κύκλοι της επιβεβαίωσαν την υποβολή του work plan στην ΕΔΕΥ, ωστόσο παρέπεμψαν την εφημερίδα προς σχολιασμό στην ΕΔΕΥ. Παρόμοια απάντηση έδωσαν και στο αν προτίθενται να διενεργήσουν τις σεισμικές έρευνες της Κρήτης τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Επιπλέον, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του euro2day.gr, τρεις οικολογικές εταιρίες έχουν προσφύγει από το 2019 στο ΣτΕ κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβαλλόταν διαρκώς και η επόμενη εκδίκαση έχει οριστεί για τις 2 Φεβρουαρίου 2022. O OT απευθύνθηκε στην ΕΔΕΥ και πηγές της δημόσιας εταιρίας εξέφρασαν τη βεβαιότητα για την απόρριψη των προσφυγών των οικολογικών οργανώσεων. Πηγές της Total Energies υπογράμμισαν στον ΟΤ ότι πρόκειται για μία δικαστική υπόθεση που αφορά το ελληνικό δημόσιο και τις οικολογικές οργανώσεις. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι και οι εταιρίες της κοινοπραξίας έχουν ανοικτό το ραντάρ τους για το θέμα.

Εντύπωση πάντως προκαλεί πως τον περασμένο Οκτώβριο ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Αριστοφάνης Στεφάτος ζήτησε την ενθάρρυνση επενδυτών για να προχωρήσουν γρήγορα στις απαραίτητες σεισμικές και γεωλογικές έρευνες.

Καθηγητής Φώσκολος

Σε προ μηνών ραδιοφωνική του συνέντευξη ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά κ. Αντώνης Φώσκολος δήλωνε: “Αν η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν θέλουν να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα της Κρήτης που βγάζουν πολύ φθηνό φυσικό αέριο, για να λύσουν το πρόβλημα της Ευρώπης, νομίζω ότι θα καταστραφούμε, και η Ευρώπη και η Ελλάδα” και συμπλήρωνε πως αυτό είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων.

Χαρακτήρισε την Ανατολική Μεσόγειο “λύση της Ευρώπης” και είπε πως σήμερα “το ισοδύναμο του Περσικού Κόλπου υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο” και υπολόγισε τα αποθέματα σε 60τρις! Εκ των οποίων τα 50τρις είναι εξαγώγιμες ποσότητες. “Το μεγαλύτερο μέρος το έχει η Κρήτη κι από εκεί μπορούμε να βγάλουμε” αναφέρει και προσθέτει πως έχουμε και περίπου 100δις βαρέλια πετρέλαιο!

“Είμαστε ισοδύναμοι με τον Περσικό Κόλπο απλώς δεν το έχουμε καταλάβει . Οι γεωλόγοι το ξέρουν, και οι εταιρείες δεν είναι χαζές(…) Ας αφήσουμε την Total να κάνει έρευνες και θα δούμε σιγά σιγά πως η Ελλάδα μπορεί αν θέλει ο πρωθυπουργός να σώσουμε την Ευρώπη και να μπούμε στον δεύτερο αιώνα του Περικλή” τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας