Νέο μίνι μνημόνιο: 5 νέα σκληρά μέτρα των δανειστών. Από κόσκινο οι ενταγμένοι στον ν. Κατσέλη.

4526
προαπαιτούμενα

Νέες πολύ καυτές δεσμεύσεις ανέλαβε, σύμφωνα με την Κυριακάτικη Real News, η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα με την τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση, τις οποίες ο Ευκλ. Τσακαλώτος επιμελώς επιχειρεί να αποκρύψει.

Οι νέες σκληρές δεσμεύσεις τίθενται από τους πιστωτές ως προαπαιτούμενο για την υποτιθέμενη έξοδο από το μνημόνιο και αφορούν:

Την πλήρη κατάργηση νομικής προστασίας πρώτης κατοικίας, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη στο Δημόσιο, επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου, εάν κριθεί αναγκαίο, αύξηση συντελεστών ΕΝΦΙΑ, περικοπές επιδομάτων μέσω της μείωσης των εισοδηματικών κριτηρίων και ηλεκτρονική αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων αλλά και αποκομματικοποίηση των στελεχών του Δημοσίου βρίσκονται στον ”πυρήνα” των νέων μέτρων που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση για να εισπράξει 5,5 δισ. ευρώ και να ”τελειώνει” με τα μνημόνια.

Τα 5 μέτρα

Πιο αναλυτικά τα μέτρα στα οποία δεσμεύθηκε η κυβέρνηση αφορούν:

1) Στο τεχνικό κείμενο γίνεται λόγος για κατάργηση νομικής προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.Σε αυτός το πλαίσιο, θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου περί ”αφερεγγυότητας” των νοικοκυριών. Επί της ουσίας, τον Φεβρουάριο του 2018 θα περάσουν από κόσκινο 140.000 δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη. Θα κληθούν να υποβάλλουν εκ νέου τον φάκελο τους σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα διέπεται από αυστηρά κριτήρια και κάποιες από τις προϋποθέσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Την ίσια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα απελευθερωθεί η πώληση δανείων, ”κόκκινων” και ενήμερων, με ενέχυρο την κύρια κατοικία στα ξένα funds. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμιά παράταση τον υφιστάμενο νόμο, ο οποίος απαγορεύει στις τράπεζες να πουλήσουν σε funds δάνεια (μη εξυπηρετούμενα και ενήμερα) με ενέχυρο πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000.
2) Νομοθεσία τον Μάιο του 2018 για το ενδεχόμενο ταχύτερης μείωσης του αφορολόγητου ορίου από το 2019, αντί του 2020, σε περίπτωση που ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν πιάνονται οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του τεχνικού κειμένου, που αναμένονταν να οριστικοποιηθεί χτες το μεσημέρι, θα προβλέπει την κατάθεση της διάταξης στη βουλή, που θα ορίζει ότι το αφορολόγητο όριο θα εφαρμοστεί από την 1/1/2019 με 650 ευρώ ο καθένας ετησίως, περίπου 1εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο, καθώς βρίσκονταν κάτω από το αφορολόγητο όριο, ενώ συνταξιούχοι με μηνιαία εισοδήματα 500-600 ευρώ θα χάσουν μια σύνταξη μόνο από τα σκληρά μέτρα της φορολογίας. Σε συνδυασμό με την μείωση στις συντάξεις, το βάρος θα είναι δυσβάσταχτο για το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας.
3) Καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τις οφειλές προς το Δημόσιο. Οι δανειστές έχουν θέσει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, θα υπάρχει υπουργική απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που θα ανάβει το ”πράσινο φως” για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακίνητων οφειλετών του Δημοσίου στην εμπορική αξία αντί για την αντικειμενική. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν για 2.000 οφειλέτες που έχουν και ακίνητη περιουσία και οι οποίοι χρωστούν και στα ταμεία ποσά άνω των 50.000 ευρώ.
4) Η εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές, έως τον Μάρτιο του 2018, θα αντισταθμιστεί μέσω αυξήσεων στους συντελεστές ή μέσω περικοπών στις ισχύουσες απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ, δεδομένου ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του δεν αλλάζει και παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ. Εάν μπει ”μαχαίρι” στις απαλλαγές και στις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ, πολλοί από τους φορολογούμενους θα πρέπει να πληρώσουν το φόρο ακινήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να στείλει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους φορολογουμένους από τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων να γίνει τον Ιούλιο και να συμπέσει με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.
5) Η ηλεκτρονική αξιολόγηση (!) των δημοσίων υπαλλήλων και η αποκομματικοποίηση του διορισμού των στελεχών στο δημόσιο, τα οποία θα επιλέγονται μέσω ΑΣΕΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας