«Νέο ΕΣΥ» : Αλήθειες και ψέματα σα να μην πέρασε μια μέρα

600
Αλήθειες και ψέματα

Στις 9 του μακαρίτη

Πριν καλά-καλά υφεθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση βιάζεται να τελειώνει αυτό που άφησε στη μέση. Εδώ και αρκετές μέρες πληρωμένα ΜΜΕ, κυβερνητικοί παράγοντες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προλειαίνουν το έδαφος. Το σύνθημα για το «νέο ΕΣΥ» δόθηκε, μόνο που δεν είναι καθόλου νέο, μιας και μυρίζει ναφθαλίνη, βγαλμένο από τη ντουλάπα των πρώτων Μνημονιακών χρόνων.Τα παρακάτω δεν ακούγονται πρώτη φορά. Αποτελούν κεντρικό άξονα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, διακαείς πόθους των μεγαλοκλινικαρχών, δεσμεύσεις του του Μνημονιακού πλαισίου, που δεν αμφισβητήθηκαν ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση, κατευθύνσεις της Ε.Ε για την «Υγεία του 21ου αιώνα». Ας θυμηθούμε την ημερίδα του ΠΙΣ λίγες μόνο εβδομάδες πριν το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα.

«Συνεργασία» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Τι μας λένε; «Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες.Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας.» (Κ.Μητσοτάκης)

Ποια είναι η αλήθεια; Στη διάρκεια της πανδημίας αναδείχτηκε με τον πιο ξεδοιάντροπο τρόπο ο παρασιτικός, αντικοινωνικός και καθαρά κερδοσκοπικός χαρακτήρας του μεγάλου ιδιωτικού τομέα. Το Δημόσιο σύστημα υγείας, βγαίνοντας διαλυμένο από τη Μνημονιακή δεκαετία, αποτέλεσε αποκούμπι για το λαό, έσωσε ό, τι μπορούσε να σωθεί, ενώ ο ιδιωτικός τομέας έσωσε εαυτόν και τα κέρδη του, λιποτακτώντας κυριολεκτικά από την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση μετά τον πόλεμο. Χωρίς την παρέμβαση του κράτους υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, οι τελευταίοι δεν θα έμεναν covid-free, κερδίζοντας τόσα πολλά στην πλάτη του λαού από την υγειονομική κρίση. Δεν δούλεψαν μαζί. Δούλεψε το ιδιωτικό εις βάρος του δημοσίου και της κοινωνίας.

ΣΔΙΤ

Τι μας λένε; «Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό» (Κ.Μητσοτάκης)

Ποια είναι η αλήθεια; Επαναφέρουν ξαναζεσταμένο το πιάτο των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ. Ήδη στο Ασκληπιείο Βούλας ετοιμάζεται το ξεπούλημα σε Ελβετούς επενδυτές. Τα ΣΔΙΤ είναι ζημιογόνα τόσο για το κράτος, όσο και για ασθενείς και υγειονομικούς. Στην Αγγλία / NHS και στις σκανδιναβικές χώρες ακόμα και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές τους, είναι πλέον επιφυλακτικοί .

Τι μας κρύβουν; Η CVC Capital Partners, παγκόσμιος επενδυτικός κολοσσός που δραστηριοποιείται και στο χώρο της Υγείας, ήρθε να επενδύσει στις στάχτες που άφησαν πίσω τους 10 χρόνια Μνημονιακών περικοπών, οικονομικού στραγγαλισμού και απαξίωσης του ΕΣΥ. Μόνο σύμπτωση δεν είναι το γεγονός ότι από το 2017 που οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία έφταναν σε ιστορικό χαμηλό, ο κολοσσός έχει επενδύσει 750 εκατ.ευρώ, εξαγοράζοντας διαδοχικά την Εθνική Ασφαλιστική, το Metropolitan, το Ιασώ General και το Υγεία.

Ιδιωτική ασφάλιση

Τι μας λένε;  «Στην Ελλάδα το 2019 δαπανήθηκαν για την Υγεία 14,4 δις ευρώ εκ των οποίων 8 δις από το κράτος, 700 εκατομμύρια από τις ασφαλιστικές εταιρείες και 5,7 δις από την τσέπη του λαού…Πρέπει να ξέρουμε τι καλύπτει η δημόσια, κοινωνική ασφάλιση και τι καλύπτει η ιδιωτική, να μην υπάρχει επικάλυψη…Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να κάνει ο κόσμος ιδιωτική ασφάλεια» (Α. Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών)

Ποια είναι η αλήθεια;  Επομένως, σύμφωνα με το σκεπτικό του, για να πληρώνουμε λιγότερα για την υγεία μας, πρέπει να κάνουμε ιδιωτικά ασφαλιστήρια, ώστε μέσω σύμπραξης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές να μειωθεί το κόστος. Άλλωστε, το έδαφος είναι προετοιμασμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση που θέσπισε τα DRG, συνέχεια των ΚΕΝ, σύστημα ενιαίας κοστολόγησης ιατρικών πράξεων που αντιμετωπίζει τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία ως ισότιμους παρόχους υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ. Η κατεύθυνση είναι, επειδή οι νοσηλείες σε ιδιωτικά νοσοκομεία κοστίζουν περισσότερο για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, οι τελευταίες να έχουν το δικαίωμα χρήσης κλινών και προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία για τους ασφσλισμένους τους.

Τι μας κρύβουν; Η χώρα μας έχει τις μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας γιατί πολύ απλά έχει τις χαμηλότερες δημόσιες λόγω των Μνημονιακών περικοπών. Από το 2009 έως το 2018 οι δημόσιες δαπάνες υγείας υπέστησαν αθροιστική μείωση 7,74 δις , δηλαδή 52%.

Κλεισίματα νοσοκομείων

Τι μας λένε; «Είναι προβληματικό να έχουμε νοσοκομεία σε κοντινή απόσταση που υπολειτουργούν…..δεν έχουμε έλλειψη προσωπικού αλλά κακή κατανομή κλπ». (Κ. Μητσοτάκης)

Ποια είναι η αλήθεια; Σκοπός τους είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του ΕΣΥ και το κλείσιμο νοσοκομείων, με πρόφαση τον ρεαλισμό προβληματικών καταστάσεων που οι ίδιοι δημιούργησαν εδώ και δεκαετίες. Ο άναρχος σχεδιασμός που δεν βασίζεται σε υγειονομικό χάρτη αναγκών, αλλά σε εξυπηρέτηση τοπικιστικών συμφερόντων είναι δικό τους επίτευγμα. Το ότι έφτασαν να υπολειτουργούν λόγω εγκατάλειψης και να απαξιώνονται στα μάτια των τοπικών κοινωνιών είναι επίσης δικό τους επίτευγμα. Οι ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό ξεπερνούσαν τις 8.000 προ πανδημίας.

Τι μας κρύβουν; Αν δεν υπήρχαν αυτά τα νοσοκομεία, έστω με ελλείψεις, οι εκατοντάδες ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε αυτά θα επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τα κεντρικά νοσοκομεία,  η θνητότητα θα εκτινασσόταν σε δυσθεώρητα ποσοστά. Τι θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχαν τα νοσοκομεία Μεσολογγίου, Πύργου, Αιγίου, τα περιφερειακά νοσοκομεία της Β.Ελλάδας; Αντίστροφα, πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν δεν είχαν κλείσει νοσοκομεία όπως τα Λοιμωδών, το Νοσημάτων Θώρακος στην Πάτρα κτλ ; Γιατί δεν ξεκινά η συζήτηση από το πόσες νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους έχει η Ελλάδα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Να θυμίσουμε την αντίστοιχη συζήτηση για τις κλίνες ΜΕΘ πριν και μετά την πανδημία;

Αντί να απολογούνται και να λογοδοτούν για τις εγκληματικές ευθύνες τους που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες συμπολίτες μας και γονάτισαν το λαό και την οικονομία, κάνουν νόμο αυτές ακριβώς τις εμμονικές ιδεοληψίες που προκάλεσαν  αυτόν τον όλεθρο.

Αντί να βρίσκονται στο σκαμνί της λαϊκής κρίσης όλες οι κυβερνήσεις, οι πολιτικές και το ασφυκτικό πλαίσιο Μνημονίων-επιτροπείας, που εκκινήσαμε με ένα ΕΣΥ αθωράκιστο προ πανδημίας, μπαίνει αθόρυβα η ταφόπλακα της οριστικής του διάλυσης, πριν καν τελειώσει η πανδημία.

 

Αντί η αξιωματική αντιπολίτευση να απολογείται για τα πεπραγμένα της, που διαφημίζει ότι διαχειρίστηκε πιο μαλακά τη μιζέρια της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, χωρίς παρέκκλιση από τις προβλέψεις των Μνημονίων, στρώνοντας το δρόμο για τη σημερινή, ψαρεύει στα θολά νερά, υποσχόμενη «νέα κοινωνικά συμβόλαια για το ΕΣΥ».

Αντί να στηριχθούν στοιχειωδώς «οι δικοί μου ήρωες, τους οποίους πρέπει να αναδείξουμε και να φροντίσουμε και όταν περάσει η σημερινή τρέλα», όπως έγραφε ο Παπαχελάς στις 5.4.20. αυτούς που κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ με αυταπάρνηση, υλοποιώντας κατ’ ελάχιστο τις δικές τους δεσμεύσεις για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ένταξη στα ΒΑΕ, ανοίγουν τον Ασκό του Αιόλου, στοχοποιώντας μας για την αυξημένη θνητότητα.

Μόνο το ΕΣΥ μπορεί να σώσει το Λαό. Μόνο ο Λαός μπορεί να σώσει το ΕΣΥ. Οργάνωση – Αντίσταση -Αγώνας για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλο το Λαό, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των υγειονομικών

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.

Αλήθειες και ψέματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας