Νέα εμπορικά κέντρα στα σκαριά ενώ οι μικρομεσαίοι συνεχίζουν να βάζουν λουκέτο

1552
λουκέτο

Ειδήσεις για καινούρια εμπορικά κέντρα ή επέκταση των ήδη υφιστάμενων κάνουν την εμφάνισή τους την ίδια ώρα που χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν ή και οδηγούνται σε κλείσιμο, βάζοντας λουκέτο, υπό το βάρος των συνεχών οικονομικών επιβαρύνσεων τέτοιων όπως οι φορολογικές, οι δανειακές και άλλες.

Λάρισα

Μετά από σύμπραξη των εταιρειών Sonae Sierra και Bluehouse Capital, αναμένεται ανακοίνωση για το νέο εμπορικό ΄κέντρο που θα λειτουργήσει στη θέση του Pantheon Plaza, του οποίου, ούτως ή άλλως, η Bluehouse είχε αποκτήσει το 50% το 2016. Σημειώνεται, δε, ότι η Bluehouse αποτελεί και τη διαχειρίστρια εταιρεία του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen στα Σπάτα.

Αττική

Στο γειτονικό του McArthurGlen, Smart Park η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Reds θα προχωρήσει στην υλοποίηση των κατασκευαστικών εργασιών για την περαιτέρω επέκταση του εμπορικού κέντρου συνολικά κατά 15.500 τ.μ., όπου θα αναπτυχθούν 20-25 καινούργια εμπορικά καταστήματα. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση, προϋπολογισμού ύψους 23 εκατ. ευρώ επέκτασης του Smart Park όπου η επισκεψιμότητα και ο τζίρος, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2018, αυξήθηκαν 24% και 40%, αντίστοιχα.

Επίσης, η μικτής χρήσης ανάπτυξη Cambas project από την Reds, μετά το πράσινο φως που εξασφάλισε από τον Δήμο Παλλήνης, αναμένει την έγκριση του Kεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Το τελευταίο συνεδρίασε με αντικείμενο την εξέταση του αιτήματος της Reds για έγκριση της άδειας πολεοδόμησης επιφάνειας 315 στρεμμάτων στο παλιό οινοποιείο Καμπά στην Κάντζα Παλλήνης.

Ωστόσο, θα εκδώσει την τελική γνωμοδότησή του σε προσεχή συνεδρίαση, ενδεχομένως μέσα Ιουλίου, καθώς θα έχει προηγηθεί η προσθήκη, από την εισηγμένη, τροποποιήσεων επί της αρχικής πρότασής της. Πληροφορίες κάνουν λόγο για προσδοκώμενη θετική έγκριση από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ του αιτήματος της Reds για έγκριση της άδειας πολεοδόμησης. Η ανάπτυξη, προϋπολογισμού της τάξης των 220 εκατ. ευρώ, φιλοδοξεί, να προσελκύσει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο Μαρούσι ζήτημα χρόνου είναι η έναρξη της επέκτασης του δυτικού τμήματος του πρώην IBC που θα ενοποιηθεί με το Golden Hall, αποκτώντας νέες χρήσεις εμπορίου και αναψυχής με συνολική μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 11,5 χιλ. τ.μ. Η επένδυση της τάξης των 25 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χειμώνα.

Στην Αθήνα, στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφόρου Κηφισού 60 και Ηρούς), η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Προεδρικού Διατάγματος για τον προσδιορισμό της ρυμοτομικής γραμμής του οικοπέδου όπου θα υλοποιηθεί ο εμπορικός πολυχώρος Academy Gardens θα ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία Artume που ανήκει στο BlackRock Europe Property Fund III.

Στην Λυκόβρυση παρότι η σχεδιαζόμενη εμπορική ανάπτυξη του ομίλου Κωνσταντίνου θα αποτελεί επί μακρόν μακέτα, σύμφωνα με πληροφορίες, το επενδυτικό σχέδιο με προϋπολογισμό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ θα υποβληθεί προς έγκριση, από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, μέσω του νομοθετικού καθεστώτος, για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων (fast track). Η ανάπτυξη, που θα υλοποιηθεί σε ακίνητο στον κόμβο Λυκόβρυσης, θα περιλαμβάνει εκμισθώσιμη επιφάνεια 40.000 τ.μ.

Λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης

Η ΓΑΙΑΟΣΕ προωθεί νέα εμπορικά κέντρα, συνολικού προϋπολογισμού αξίας 170 εκατ. Ευρώ. Συγκεκριμένα για τον Πειραιά, ο διαγωνισμός για εμπορικό χώρο πάνω από το σταθμό του ΟΣΕ αναμένεται να προκηρυχθεί έως το τέλος του έτους. Για τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, ο πολυχώρος στον σταθμό του ΟΣΕ βρίσκεται στο στάδιο των μελετών και είναι προϋπολογισμού της τάξης των 100 εκατ. Ευρώ.

Μεγάλες επιχειρήσεις και μικρομεσαίοι

Όπως προκύπτει, λοιπόν, από το ρεπορτάζ, οι πολυεθνικές εταιρείες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όχι μόνο αυξάνουν τον τζίρο και την κερδοφορία τους αλλά κατορθώνουν, παράληλλα, να διασφαλίζουν όλες τις άδειες εκείνες που είναι απαραίτητες για την επέκταση και τη λειτουργία τους.

Στον αντίποδα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οδηγούνται, μέρα με τη μέρα, σε οικονομική ασφυξία, έχοντας να αντιμετωπίσουν τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές ή/και δανειακές υποχρεώσεις τους, το ολοένα αυξανόμενο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ως αποτέλεσμα αυτών, καταλήγουν να φυτοζωούν μέχρι να οδηγηθούν σε οριστικό κλείσιμο, βάζοντας λουκέτο και ακολουθώντας τον “δρόμο” των χιλιάδων λουκέτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει γνωρίσει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Και συνεχίζοντας, φυσικά, να οφείλουν χρέη και να έχουν οικονομικές υποχρεώσεις, τα οποία διατηρούνται κανονικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας