Η Ελλάδα έχει δαπανήσει τα λιγότερα για να στηρίξει την ελληνική οικονομία από τις συνέπειες του κορωνοιού.
Η Ελλάδα με όρους κρατικών δαπανών, δημοσιονομικών κινήτρων, αναβολών και ρευστότητας έχει δώσει τα λιγότερα ως ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε χώρα στην ευρωζώνη για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες του κορωνοιού.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα από μνημονιακό σύνδρομο… δεν θα κάνει χρήση των 3,8 δισεκ. της προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM για την Υγεία. Η αύξηση του χρέους που επίσης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πάρει σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού των 36 δισεκ. ευρώ που είναι τα σωρευτικά ταμειακά διαθέσιμα. Τα 24 δισεκ. να σημειωθεί ότι δόθηκαν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει πάρει μέτρα κοντά στα 8 δισεκ. και μαζί με ορισμένα κονδύλια της Ευρώπης φθάνει στα 16-17 δισεκ. Στην πράξη η ελληνική οικονομία θα χρειαζόταν 30 δισεκ. ώστε όλοι οι κλάδοι της οικονομίας να υποστηριχθούν πλήρως και αποτελεσματικά.
Τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα η κυβέρνηση προσεγγίζουν τα όρια του φιάσκο καθώς όχι μόνο υπολείπονται έναντι άλλων χωρών αλλά ακόμη και σε αυτή την συγκυρία οι δανειστές… δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να πάρει πρωτοβουλίες σοβαρής οικονομικής στήριξης.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι θεσμοί έχουν θέσει 4 veto άμεσα ή έμμεσα στην ελληνική κυβέρνηση:
-Στην αύξηση του χρέους της Ελλάδος.
Έχει τονιστεί στην ελληνική κυβέρνηση ότι το ήδη υψηλό χρέος, στα 356 δισεκ. δεν επιτρέπει περαιτέρω μεγάλη αύξηση και έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να κινηθεί κάτω από τον μέσο όρο της αύξησης που θα σημειωθεί λόγω του κορωνοιού.
-Έχουν θέσει χρονοδιάγραμμα για τον χρόνο όπου η Ελλάδα δεν θα πληρεί το κριτήριο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η Ελλάδα ατύπως έχει πάρει παράταση έως το τέλος του 2021 και επίσης έχουν ζητήσει από το 2022 να επανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ στον αρχικό στόχο και όχι στο 2% ή 2,2% που ζητούσε επίμονα η Ελλάδα.
-Έχουν υποχρεώσει την Ελλάδα να προσφέρει τα λιγότερα στην εθνική οικονομία, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα δεν διαθέτει επαρκές απόθεμα ασφαλείας για δαπάνες πέραν του χρέους και άλλων βασικών υποχρεώσεων.
-Έχουν βάλει veto στην χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού, το veto ίσχυε από το παρελθόν και έχει ανανεωθεί και την τρέχουσα συγκυρία λόγω του κορωνοιού.
Σε κάθε περίπτωση αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ η εθνική οικονομία επί της ουσίας δεν έχει υποστηριχθεί στην πράξη, δόθηκαν μόλις 800 ευρώ για 45 ημέρες και η άρση των περιοριστικών μέτρων… απέτρεψε την καταβολή για δεύτερη φορά… καθώς θα εκτίθετο το ελληνικό κράτος.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να δώσει ακόμη μια φορά τα 800 ευρώ αλλά στην πράξη ούτε αυτό θα ήταν εφικτό, χρειαζόταν να εκδώσει το 7ετές ομόλογο να συγκεντρώσει τα 2,5 δισεκ. για να μπορεί δυνητικά να προσφέρει ακόμη μια φορά τα 800 ευρώ τα οποία για την καθολική πλειοψηφία δεν θα χρειαστεί να καταβληθεί.
Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι η μόνη διέξοδος της Ελλάδος είναι η έκδοση ομολόγων, ήδη μέχρι τα τέλη Μαΐου θα εκδώσει 10ετές ομόλογο 2,5 δισεκ. και θα ακολουθήσει τέλη Ιουνίου έκδοση 5ετούς ομολόγου.
Η χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης τελεί υπό πολλές αιρέσεις και όπως φαίνεται θα κάνει μόνο μερική – μικρή χρήση των κεφαλαίων που αναλογούν στην χώρα εάν μάλιστα η καθολική πλειοψηφία των κεφαλαίων σχεδόν 80% δοθούν με μορφή δανείων και μόλις 20% με μορφή επιδοτήσεων…