Σκληρότατα μέτρα για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Σόιμπλε και ΔΝΤ έχουν σπάσει τα νεύρα των κυβερνητικών υπαλλήλων των Αθηνών και παίζουν κλωτσοσκούφι τη χώρα μας, προσπαθώντας να βρουν με το πάσο τους, μεταξύ τους κάποια διευθέτηση ή συμβιβασμό για την δεύτερη αξιολόγηση, πράγμα που, όπως φαίνεται, είναι ιδιαίτερα δυσχερές.
Όλα δείχνουν οτι το ΔΝΤ δεν θα ήθελε με κανένα τρόπο να συμμετάσχει ούτε καν ως τεχνικός σύμβουλος, στο αποτυχημένο ελληνικό μνημονιακό πρόγραμμα και να χρεωθεί ακόμα περισσότερο την ελληνική τραγωδία αλλα και να χάσει, όπως γνωρίζει άριστα, τα λεφτά που θα βάλει στη χώρα μας, αφού η τελευταία βαδίζει ταχύτατα και σε τυπική χρεωκοπία, την οποία, σε κάθε περίπτωση, δε μπορεί να αποφύγει.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις δεν μπορούσε, βεβαίως, να αποκλείσει στα λόγια τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, τόνισε, όμως, οτι το ΔΝΤ επιμένει σε πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 της τάξης του 1.5% του ΑΕΠ και εφόσον Γερμανία και Ελλάδα εμμένουν σε πλεονάσματα ύψους 3.5%, τότε είναι απαραίτητα τα σκληρά μέτρα Τόμσεν, με πυρήνα τη νέα δραστική μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ορίου, πέραν του πακέτου μεταρρυθμίσεων-απορρυθμίσεων.
Εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε οτι το ΔΝΤ προσμετράει για τη στάση του και τη διαφαινόμενη νέα πολιτική Τραμπ, η οποία δεν βλέπει με ιδιαίτερα καλό μάτι την ανάμιξη του Ταμείου στην Ελλάδα, την οποία θεωρεί μάλλον Γερμανική υπόθεση!
Από την άλλη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προετοιμάζοντας το έδαφος (;) για την αποχώρηση του ΔΝΤ, εξαπέλυσε μια πολιτική ρουκέτα.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung, που δημοσιεύεται την Παρασκευή (13/1), υπογράμμισε ότι σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, τότε θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα (νέο μνημόνιο), που θα διασφαλίσει καλύτερα τα συμφωνημένα, τα οποία θα αναλάβει ο E.S.M.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με δυο λόγια, μίλησε καθαρά για νέο σκληρό πακέτο μέτρων, προκειμένου να προχωρήσει αγάλι-αγάλι η δεύτερη αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση, πάντως, έσπευσε με ιδιαίτερη ταχύτητα, αμέσως μετά τις δηλώσεις του Γερμανού Υπ. Οικ. , να διαλέξει αμέσως στη διαμάχη μεταξύ Σκύλας (ΔΝΤ) και Χάρυβδης (Γερμανίας) και να ταχθεί ευθέως με την Γερμανία,παραδίδοντας πλήρως τη χώρα, στο όνομα του ευρώ, στα νύχια του Σόιμπλε και σε νέες πολύ φρικτές περιπέτειες.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και όλο το μνημονιακό μπλοκ και κυρίως η χώρα, βαδίζουν στο σκοτάδι και σε απόλυτο αδιέξοδο.
Αυτή την ώρα η μόνη θετική επιλογή που διαθέτει η χώρα, είναι μια μεγάλη ανατροπή, η έξοδος από την ευρωζώνη και η απαγκίστρωση από την Γερμανική Ε.Ε. στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος.
Ν.Ζ.
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει τα σχετικά ειδησεογραφικά ρεπορτάζ.
Ράις: Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής συμμετοχής του ΔΝΤ
Eφικτή παραμένει ακόμη και σήμερα παρά τις καθυστερήσεις η χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στην πρώτη ενημέρωση του χρόνου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το Ταμείο συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου ν΄ανταποκριθεί στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, τόσο για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, όσο και για το πότε θα δημοσιοποιηθεί η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.
Όπως είπε, το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τόσο την έκθεση βιωσιμότητας, όσο και τον απολογισμό του προγράμματος αλλά και τα ευρήματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4.
Πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Συμπλήρωσε δε ότι για το λόγο αυτό δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο Ράις επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μη χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Στην αντίθετη περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα αποφασιστεί ότι πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, υποστήριξε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, παραπέμποντας στο γνωστό άρθρο του Πολ Τόμσεν.
Τέλος, όπως ενημέρωσε ο κ. Ράις, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.
Ρουκέτα Σόιμπλε: Λύση για την Ελλάδα χωρίς ΔΝΤ
Σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος «και να επιβάλουν όσα συμφωνήθηκαν πιο αποτελεσματικά».
«Η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων» ανέφερε ο Β.Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην Sueddeutsche Zeitung.
«Διαφορετικά, το ευρώ δεν θα αντέξει στον χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης» συνέχισε ο Σόιμπλε.
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως «σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ».
«Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά» υπογραμμίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτόν μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να λάβουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής» τόνισε.
Ο Β.Σόιμπλε τονίζει ακόμη πως αποχώρηση του Ταμείου «δεν θα προκαλέσει προβλήματα (στην Γερμανία), διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».
Μαξίμου: Η απόσυρση του ΔΝΤ μπορεί να αποτελέσει διέξοδο
Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τη θέση Σόιμπλε, ότι χωρίς το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε δική τους λύση, με αυστηρή παρακολούθηση υπό τον έλεγχο του ESM. Αδιευκρίνιστο σημείο στη δήλωση Σόιμπλε το αν η πρότασή του περιλαμβάνει νέο πρόγραμμα.
Πηγές από το Μαξίμου σημειώνουν ότι το ενδεχόμενο απόσυρσης του ΔΝΤ θα δώσει πιθανή διέξοδο στο δομικό πρόβλημα.
Καλοδεχούμενη η άποψη για ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης, λέει η ελληνική πλευρά και υποστηρίζει ότι το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου, δεν συνεπάγεται νέο μνημόνιο, καθώς συμφωνία υπάρχει, και ίσως αυτή χρειαστεί να περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο.
Ερμηνεύοντας θετικά τη δήλωση του γερμανού ΥΠΟΙΚ περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωναν την Παρασκευή πως «η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».
Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως η άποψη ότι η Ευρώπη έχει δικό της θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης «κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα».
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ανέφερε πως σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει, «τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ».
Προσθέτει πως σε αυτή την περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιβάλουν όσα συμφωνήθηκαν «σαφώς πιο αποτελεσματικά».
«Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτόν μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να λάβουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής» τόνισε.
Καταλήγει πως σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους, «τότε το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».
Κομισιόν: Συνεχίζουμε με ΔΝΤ στην Ελλάδα
Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όπως προκύπτει από τη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) επιβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα με τον ESΜ σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, ο κ. Βίντερστάιν σημείωσε πως ο ρόλος του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης περιλαμβάνεται στη Συνθήκη του ESM και πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο.
«Το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συστήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη σύναψη νέου προγράμματος με την Ελλάδα μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε. Δεν θα προβούμε σε εικασίες στη βάση υποθετικών σεναρίων, είτε αυτά προέρχονται από δηλώσεις είτε όχι» κατέληξε ο ίδιος εκπρόσωπος.