Μοσκοβισί σε Χουντή: Προτεραιότητα της Κομισιόν η αύξηση εσόδων απ’τον ΕΝΦΙΑ!

1078
μοσκοβισί
  • Θύμα των δεσμευτικών υπερπλεονασμάτων 3,5% το αίτημα μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης
  • Προτεραιότητα της Κομισιόν η αύξηση εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ
  • Απάντηση Π. Μοσκοβισί σε Ν. Χουντή (ΛΑΕ)

Θύμα της υποχρέωσης που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για πρωτογενή ετήσια πλεονάσματα 3,5%, είναι το αίτημα να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, παραδέχεται ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκου Χουντή.

Ταυτόχρονα, στην ίδια απάντηση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος -σημειώνουμε, χωρίς να έχει τεθεί σχετικό ερώτημα- αναφέρεται στον ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας ότι, η ελληνική κυβέρνηση, τον Ιούνιο του 2018, δεσμεύτηκε να εναρμονίσει ως τα μέσα του 2019, τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές, μεθόδευση η οποία, αντικειμενικά, θα αυξήσει τη φορολόγηση των ακινήτων, μέσω ΕΝΦΙΑ, από το 2020, αφού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχει υπάρξει αύξηση των αγοραίων τιμών.

Συγκεκριμένα, σε ερώτησή του προς την Κομισιόν, σχετικά με την υπερφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα, ο Νίκος Χουντής, αφού τόνιζε, μεταξύ άλλων ότι, στη διάρκεια της κρίσης από το 2009 μέχρι σήμερα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 115% και ότι, «θυσιάζεται το δικαίωμα του ελληνικού λαού στη θέρμανση για τα υπερπλεονάσματα του μνημονίου», της ζητούσε να αποφανθεί αν υπάρχουν σκέψεις για «μείωση της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης, στο πλαίσιο της λεγόμενης μετα-προγραμματικής εποπτείας».

Στην απάντησή του ο κ. Μοσκοβισί, αφού πρώτα ξεκαθαρίζει ότι «Στη νομοθεσία της ΕΕ καθορίζονται μόνον εναρμονισμένοι ελάχιστοι συντελεστές», τονίζει ότι, «Η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τους συντελεστές που εφαρμόζονται στα πετρελαϊκά προϊόντα, αλλά πρέπει να εξασφαλίσει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων της», διευκρινίζοντας ότι, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, «η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της θα επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μεσοπρόθεσμα».

Συνεχίζοντας την απάντησή του, ο κ. Μοσκοβισί, χωρίς να έχει ερωτηθεί, αναφέρεται ειδικά στον ΕΝΦΙΑ, γεγονός που καταδεικνύει την υψηλή προτεραιότητα που έχει για την Κομισιόν όχι απλά η διατήρηση, αλλά η αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας: «Όσον αφορά τη φορολογική πολιτική, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να προβεί σε αποτίμηση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων σε εθνική κλίμακα με βάση τις τιμές της αγοράς έως τα μέσα του 2019 και τα μέσα του 2020 και σε επικαιροποίηση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων για τους σκοπούς του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων σε πλήρη εναρμόνιση με τις τιμές της αγοράς έως τα μέσα του 2020».

Η πλήρης ερώτηση και απάντηση έχουν ως εξής:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000068/2019

προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα: Τιμές καυσίμων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία του EU Weekly Oil Bulletin, η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προ φόρων στην Ελλάδα το 2009 ήταν στα 484 ευρώ το χιλιόλιτρο, ενώ σήμερα ξεπερνάει τα 1000 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή αυξήθηκε κατά 115%.

Βασική αιτία αυτής της τρομακτικής αύξησης, είναι η υπερφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο οποίος, από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο το 2009, έχει φτάσει σήμερα στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο (αύξηση 1.233%), και του ΦΠΑ, που είναι ο τρίτος υψηλότερος στην ΕΕ, με ποσοστό 24%.

Η υψηλή φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης είναι αποτέλεσμα της δημοσιονομικής πολιτικής που επιβλήθηκε με τα τρία μνημόνια και επιτάσσει την επίτευξη υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, μια λογική που συνεχίζεται και στη μετα-προγραμματική περίοδο.

Λαμβανομένων υπόψη των ακραίων καιρικών συνθηκών, των μειωμένων εισοδημάτων, της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την υποκατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης με άλλες, πιο ρυπογόνες, πηγές ενέργειας, της άμεσης ανάγκης μείωσης της φορολόγησης πετρελαίου θέρμανσης, ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι δυνατόν να θυσιάζεται το δικαίωμα του ελληνικού λαού στη θέρμανση για τα υπερπλεονάσματα του μνημονίου Μέρκελ-Τσίπρα;

Έχει προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση το μέτρο μείωσης της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης, στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής εποπτείας;

E-000068/2019

Απάντηση του κ. Moscovici

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή θα ήθελε να επαναλάβει την απάντησή της στις ερωτήσεις E-000827/2016
και
E-005314/2018 του κ. βουλευτή, ειδικότερα: «Στη νομοθεσία της ΕΕ καθορίζονται μόνον εναρμονισμένοι ελάχιστοι συντελεστές. Αποφάσεις των κρατών μελών για συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ υψηλότερους των κατώτατων αυτών ορίων εξαρτώνται από τις εθνικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής πολιτικής. Η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τους συντελεστές που εφαρμόζονται στα προϊόντα που αναφέρει ο κ. βουλευτής, αλλά πρέπει να εξασφαλίσει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων της».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ευρωομάδας στις 22 Ιουνίου 2018, η Ελλάδα επιβεβαίωσε τη γενική της δέσμευση για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Έχει επίσης αναλάβει μια σειρά συγκεκριμένων δεσμεύσεων. Η υλοποίηση των δεσμεύσεων παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της θα επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μεσοπρόθεσμα. Όσον αφορά τη φορολογική πολιτική, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να προβεί σε αποτίμηση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων σε εθνική κλίμακα με βάση τις τιμές της αγοράς έως τα μέσα του 2019 και τα μέσα του 2020 και σε επικαιροποίηση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων για τους σκοπούς του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων σε πλήρη εναρμόνιση με τις τιμές της αγοράς έως τα μέσα του 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας