Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ εξήγγειλε 3.000 προσλήψεις για το πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι (ΒΣΣ). Σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Αυτό δεν είναι μόνο δίκαιο, είναι και ηθικό και γίνεται πράξη».
Το έργο όμως του «δίκαιου και ηθικού που γίνεται πράξη» έχει ξαναπαιχτεί με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, όπου με το διαγωνισμό της προκήρυξης 3Κ/2018, απολύθηκε το 90% των συμβασιούχων που δούλευαν δύο και τρία χρόνια και αγωνίστηκαν πριν ένα χρόνο για την παραμονή τους στην εργασία.
Να θεωρήσουμε ότι από άγνοια μίλησε για 3.000 προσλήψεις, όταν οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι (ΒΣΣ) είναι 3.500; Να υποθέσουμε ότι για τους 1.500 περίπου εργαζόμενους στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, τους 375 στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και τους χιλιάδες εργαζόμενους σε προγράμματα ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς και τις Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας θα συνεχιστεί η ανασφάλεια και η ομηρία;
Ας μην έχουν όμως αυταπάτες ούτε οι εργαζόμενοι στο ΒΣΣ αλλά ούτε και να αναμένουν μάταια τη σειρά τους οι άλλοι εργαζόμενοι. Το σίγουρα είναι ότι η κοροϊδία συνεχίζεται και ότι ακόμα και αν γίνει ο διαγωνισμός οι περισσότεροι από τους σημερινούς εργαζόμενους στο ΒΣΣ, που εργάζονται πάνω από 15 χρόνια, δεν θα δουν τον εαυτό τους στους πίνακες επιτυχόντων!
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ θεωρεί ότι η μοναδική σωστή, δίκαιη και συνταγματικά συμβατή λύση είναι η μετατροπή όλων των συμβάσεων των παραπάνω κατηγοριών των εργαζομένων, από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και η σύσταση θέσεων ΙΔΑΧ στους Δήμους.
Αποτελεί διαχρονική κοροϊδία ότι υπάρχει συνταγματική απαγόρευση για τη μετατροπή το συμβάσεων από ορισμένου (ΙΔΟΧ) σε αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) στο Δημόσιο.
Το Σύνταγμα απαγορεύεται την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού ή την παράταση συμβάσεων για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των υπηρεσιών του Δημοσίου, οι οποίες πρέπει να γίνονται με μόνιμο προσωπικό.
Αντισυνταγματικό είναι αυτό και όχι η «διόρθωση» της παρανομίας και της αδικίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά δικαστήρια αναγνωρίζοντας αυτή την παρανομία, αποφασίζουν την μετατροπή των συμβάσεων αυτών από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και υποχρεώνουν τη Διοίκηση να συμμορφωθεί.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ θεωρεί ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αντί να εξαντλείται σε ανακοινώσεις «υποστήριξης» αυτών των εργαζομένων ή να αναμασά την κυβερνητική νεοφιλελεύθερη «καραμέλα» ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό, να τους εντάξει στη δύναμή της και να συντονίσει τον αγώνα από κοινού και με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα που έχουν απολυθεί, με αιτήματα:
1.Την κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων και κάθε άλλης μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας για την αντιμετώπιση των πάγιων και διαρκών αναγκών των ΟΤΑ.
2.Την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων στην καθαριότητα και τη μετατροπή των όλων των συμβάσεων στα κοινωνικά προγράμματα, στους παιδικούς σταθμούς και την καθαριότητα, από Ορισμένου σε Αορίστου Χρόνου και
3.Την καταγραφή όλων των πραγματικών αναγκών σε προσωπικό όλων των κατηγοριών και κλάδων των ΟΤΑ και τον προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία να συντονίσουν τον αγώνα τους και να αγωνιστούν ενάντια στις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θέλουν τη συρρίκνωση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών του δημοσίου, την απαξίωση και εκχώρηση τους στους ιδιώτες και τη συνέχιση της φτώχειας και της εξαθλίωσης του λαού μας.
Το δίκαιο και ηθικό για τους εργαζόμενους και την κοινωνία είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα και αυτό πρέπει να κάνουμε πράξη!
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ / Σεπτέμβριος 2018