Μετά το Brexit το ευρωπαϊκό project είναι σε αποδρομή

1135
ελληνισμού
Η κρίση  του κορονοϊού θα το πλήξει εκ νέου!

 

Μοιάζει σχεδόν βέβαιο ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο ανάκαμψης θα οδηγήσει σε νέα οξυτάτη πολιτική κρίση το πολιτικό σύστημα σε διάφορες χώρες της ΕΕ!

Είτε αυτή η πολιτική κρίση θα είναι στον Βορρά όπου θα κυριαρχήσουν περισσότερο εθνικιστικές φωνές που θα οδηγήσουν σε αίτημα εξόδου ή διαίρεσης της ΕΕ, είτε στο ρημαγμένο Νότο που θα κυριαρχήσει η φτώχεια, ο θάνατος, η πείνα και η δυστυχία τα οποία θα πυροδοτήσουν αντίστοιχες εξελίξεις.

Η συνέχεια του BREXIT

Οι στρεβλές πολιτικές της ΕΕ -και ειδικότερα του ευρώ-, έχουν οδηγήσει σε δεκαετή κρίση την χώρα μας άλλα και σε υπερχρέωση και διαρκή αγώνα αναδιάρθρωσης και επιβίωσης τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες και τους πολίτες των χωρών αυτών. Η κρίση του κορωναϊού έρχεται για να ρημάξει ακόμη περισσότερο τις οικονομίες αυτές και να οδηγήσει τις κοινωνίες εκ νέου στα όρια τους.

Παρόλα αυτά η ΕΕ έχει βυθιστεί σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις για το περιλάλητο αλλά ανύπαρκτο ακόμη Ταμείο Ανάκαμψης το όποιο μπλοκάρεται από 4 χώρες. Έτσι είναι αδύνατο να βοηθήσει τα κράτη μέλη της, ενώ βαδίζουμε ήδη στον 7ο μήνα από την έναρξη της κρίσης. Επιπλέον είμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, πλησιάζουμε τις 200.000 νεκρούς και η επερχόμενη ύφεση φαντάζει τρομακτική.

Στο αντίποδα το BREXIT και η άμεση αντίδραση της Βρετανικής κυβέρνησης στην αποσόβηση της οικονομικής κρίσης έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς για την οικονομία της Βρετανίας και τους πολίτες της. Παρόλο που η κυβέρνηση Τζόνσον ολιγώρησε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, είναι κοινά παραδεκτό ότι η απελευθέρωση από την ΕΕ της επέτρεψε να δράσει άμεσα και αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και οι ενέργειές της αποτελέσαν πρότυπο για τις άλλες χώρες.

Τι έχει συμβεί:

Σήμερα η πρόταση για επιχορηγήσεις συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο της Κομισιόν για τη δημιουργία του ανύπαρκτου ακόμη Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δις ευρώ. Βάση του σχεδίου τα 500 δις ευρώ θα διατεθούν στη μορφή επιδοτήσεων, που δεν θα επιστραφούν, και τα 250 δις ευρώ ως δάνεια.

Όμως οι κυβερνήσεις σε Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία δεν μπορούν καν να ψελλίσουν την λέξη επιχορήγηση δίπλα στις λέξεις Ισπανία Ελλάδα Ιταλία Πορτογαλία Γάλλια Ιρλανδία κλπ

Το εκλογικό τους σώμα διαποτίστηκε συστηματικά επί μια δεκαετία ότι υπεύθυνοι για την λιτότητα και την κρίση δεν είναι το ευρώ, αλλά ότι τα όσα δεινά επέπεσαν στους ίδιους την τελευταία  δεκαετία οφείλονταν σε αυτές οι χώρες!

Τα PIIGS προκάλεσαν την κρίση! Το πολιτικό σύστημα διαμορφώθηκε πάνω σε αυτό το αφήγημα και πολλές καριέρες στήθηκαν σε αυτή την ανάλυση!

Σε δάνεια  ορισμένης διάρκειας και όχι επιδοτήσεις επιμένει ο αυστριακός Καγκελάριος Σ. Κουρτ!

Ο Σεμπάσταν Κούρτς λόγω της πυκνής αρθρογραφίας του επί του θέματος είναι ο πιο προβεβλημένος ηγέτης χώρας που βρίσκεται απέναντι την πρόταση της Κομισιόν.

Ο αυστριακός καγκελάριος με άρθρο του στο Focus επιμένει να επαναλαμβάνει ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάπτυξης θα πρέπει να δοθούν υπό την μορφή Δανείων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και όχι ως επιδοτήσεις.

Θα πρέπει να αποφευχθεί να μετατραπεί η ΕΕ σε «μόνιμη ένωση χρεών» θα γράψει. Η «επείγουσα βοήθεια» θα πρέπει να έχει σαφή χρονική προθεσμία και να δοθεί υπό τη μορφή δανείων αντί επιδοτήσεων. Οι κυβερνήσεις μας «έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στους φορολογούμενους» τους, και «ήδη πρέπει να επωμιστούν ένα μεγάλο βάρος λόγω της ύφεσης» στις ίδιες τους τις χώρες, τονίζει ο Σεμπάσταν Κούρτς. Της ίδιας άποψης είναι και οι κυβερνήσεις της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας.

Για να έχουμε καλύτερη εικόνα θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι λίγοι οι αναλυτές και «σοφοί» διεθνώς (και μεταξύ των κυβερνήσεων), που θεωρούν ότι το ευρωπαϊκό project μετά το επιτυχημένο BREXIT είναι πλέον σε αποδρομή και το ξήλωμα έχει αρχίσει. Άλλωστε αυτός ήταν ο βασικός φόβος των ευρωπαϊστών που επιχείρησαν να το μπλοκάρουν!

Δεν θα ήταν άτοπο να διακρίνουμε και να τοποθετήσουμε κάποιους ηγέτες μεταξύ αυτών που θεωρούν την διάλυση, την διαίρεση ή την σμίκρυνση της ΕΕ αναπόφευκτη, και αυτών που εκτιμούν ότι το παιχνίδι ακόμη σώζεται και επιμένουν σε μια λύση η όποια θα είναι ένδειξη βοήθειας και αλληλεγγύης της ΕΕ στα κράτη μέλη.

Ούτε είναι κεραυνός εν αιθρία το γεγονός ότι μόλις πριν λίγους μήνες η Ιταλία είχε ζητήσει «κοινή απάντηση στην κρίση» απειλώντας ότι αλλιώς θα προχωρήσει μονή της!

Ίσως ο Σ Κουτρτς να γράφει προεξοφλώντας κι αυτές τις διαλυτικές τάσεις ή τις μελλοντικές χρεοκοπίες χώρων του Νότου και την φυγή τους από την ΕΕ και την ευρωζώνη,

Η άλλη όχθη!

Στην απέναντι όχθη θα δούμε να επιμένουν σε επιχορηγήσεις οι Γερμανοί που είναι από τις χώρες που στην προηγούμενη περίοδο υπήρξαν πρωτεργάτες των πολιτικών λιτότητας και ύφεσης!

Ο Β. Σόιμπλε και η Α. Μέρκελ υπήρξαν οι βασικοί εισηγητές ενός οικονομικού πουριτανισμού που επιβλήθηκε στην ΕΕ από το 2010 κι οδήγησε σε οξύτατη πολιτική κρίση η οποία σάρωσε όλο το πολιτικό σύστημα στις χώρες του Νότου και στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016!

Για την επιβολή του οικονομικού πουριτανισμού οι ευρωπαϊστές εξέθρεψαν

  • Την αντιπαλότητα και την απέχθεια μεταξύ των λαών της ΕΕ
  • Τον κοινωνικό αυτοματισμό και την διχόνοια σε κάθε επίπεδο ακόμα και στο εσωτερικό των κοινωνιών.
  • Δίχασαν την ΕΕ σε βόρειους και νότιους, σε PIIGS, σε ενάρετους και σε κηφήνες σε μερμήγκια και τζίτζικες.
  • Οδήγησαν και οδηγούν σε συστηματική διάλυση των τοπικών οικονομιών και κλείσιμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  • Οδήγησαν στην μαζική ανεργία στην υπερχρέωση εκατομμύρια νέους και μετανάστευση. και όπως ήταν αναμενόμενο  στην εκτίναξη των διαλυτικών τάσεων εντός της ΕΕ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο όπως ειπώθηκε ότι οι κυβερνήσεις σε Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία δεν μπορούν να αποδεχτούν την λέξη επιχορήγηση δίπλα στις λέξεις Ισπανία Ελλάδα Ιταλία Πορτογαλία  Γαλλία Ιρλανδία κλπ

«Ειδική απάντηση σε μια ιδιάζουσα κατάσταση»

Απέναντι στον Σ. Κουρτς η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη της σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες κάλεσε τους αντιπάλους των επιχορηγήσεων να αναθεωρήσουν τη θέση τους. “Τα κράτη μέλη της ΕΕ πλήττονται σε διαφορετικό βαθμό από την πανδημία Covid-19″, θα δηλώσει. Χώρες με υψηλά χρέη όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν επωμιστεί ήδη ένα «τεράστιο βάρος» θα πει. Πρόσθετα δάνεια θα επιδείνωναν τη δημοσιονομική τους κατάσταση. Η παροχή επιχορηγήσεων είναι ένδειξη βοήθειας και αλληλεγγύης. Το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά σύμφωνα με την κ. Μέρκελ «μια ειδική απάντηση σε μια ιδιάζουσα κατάσταση.»

Ίσως οι σοφοί σύμβουλοι της Α. Μέρκελ να έχουν καταλήξει ότι η διάλυση της ΕΕ δεν συμφέρει την Γερμανία. Έτσι εξηγείται ίσως το πώς η Καγκελάριος αποχωρίστηκε τον πανίσχυρο άλλοτε υπουργό της τον Β Σόιμπλε. Στη ίδια άποψη βρίσκονται ο Πρόεδρος Μακρόν και αρκετές ακόμη χώρες στο ρημαγμένο Νότο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που μοιάζουν ξανά να ζητιανεύουν για λίγη βοήθεια στο πλαίσιο της ΕΕ.

Αποδρομή

Είναι δεδομένο ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις των κρατών μελών της ΕΕ θα είναι δύσκολες. Μοιάζει βέβαιο ότι τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσουν σε νέα οξυτάτη πολιτική κρίση!

Είτε αυτή θα είναι στον Βορρά που θα  κυριαρχήσουν περισσότερο σκληρές φωνές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αίτημα εξόδου, είτε στο Νότο όπου θα κυριαρχήσει η φτώχεια ο θάνατος και η δυστυχία και λειτουργώντας προσθετικά στην υφιστάμενη κρίση, θα πυροδοτήσουν αντίστοιχες εξελίξεις. Το ευρωπαϊκό project είναι σε αποδρομή και αυτή η κρίση του κορονοϊού θα το πλήξει εκ νέου!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας