Οι μελέτες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature
Οι πρώτες 2.000 δόσεις έφτασαν τον Νοέμβριο.
Η θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron, η οποία χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα μετά την άφιξη των πρώτων 2.00 δόσεων, είναι λιγότερο αποτελεσματική στην παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή η εταιρεία.
Τα τελευταία δεδομένα επιβεβαιώνουν έτσι τις προκαταρκτικές ενδείξεις που είχαν ανακοινωθεί στα τέλη Νοεμβρίου για τη θεραπεία Regen-Coν, γνωστή και ως Ronapreve, ενδείξεις βασισμένες σε εργαστηριακές εξετάσεις και μαθηματικά μοντέλα .
Σύμφωνα πάντως με την αμερικανική Regeneron, το κοκτέιλ αντισωμάτων παραμένει αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Δέλτα.
Όλες οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων βάζουν στο στόχαστρο την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Η παραλλαγή Όμικρον φέρει πολλές μεταλλάξεις στο γονίδιο της ακίδας, οι οποίες δυνητικά εμποδίζουν την αναγνώρισή της από τα αντισώματα.
Αποτελεσματική στην Όμικρον φαίνεται πάντως πως είναι η αντίστοιχη θεραπεία της AsteaZeneca. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η βρεταν0-σουηδική εταιρεία, το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων Evusheld διατηρεί την εξουδετερωτική ισχύ της απέναντι στη νέα παραλλαγή.
Η αποτελεσματικότητα του Evusheld, αναφέρει το Reuters, εξετάστηκε από ανεξάρτητους ερευνητές της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, χρησιμοποιώντας ψευδοϊούς που μιμούνται τις μεταλλάκεις της Όμικρον.
To Evusheld, συνδυασμός των αντισωμάτων casirivimab και imdevimab, έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για ασθενείς που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο και κινδυνεύουν με σοβαρή επιδείνωση.
Για την ίδια ομάδα ασθενών έχει εγκριθεί και η θεραπεία της Regeneron, η οποία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για την πρόληψη της Covid-19 σε άτομα υψηλού ρίσκου που έχουν εκτεθεί στον ιό.
Πηγή: in.gr