Μεγάλη κωλοτούμπα DiMaio και Ιταλίας: Να είμαστε “ρεαλιστές” στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις

1918
διαπραγματεύσεις

Υπήρχαν πολλοί, ιδιαίτερα στην Ιταλία, που ήλπιζαν ότι το Κίνημα των πέντε Αστέρων θα είχε μια πολύ πιο διαφορετική στάση έναντι του γερμανικού ευρω-ιερατείου από την στάση που είχαν οι ευρώδουλες δυνάμεις του παραδοσιακού ιταλικού κατεστημένου.

Δυστυχώς, όλοι αυτοί απογοητεύτηκαν παταγωδώς.

Η στροφή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και του ηγέτη τους Ντι Μάιο προς τον “ευρω-ρεαλισμό” υπήρξε κάτι παραπάνω από θεαματική.

Θεαματικά, μάλιστα, μέχρι του σημείου που ο Ντι Μάιο έφτασε να ισχυριστεί στη “La Stampa” ότι η ιταλική κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί “ρεαλιστικά” ως προς την αξιοποίηση του ESM, κάτι αδιανόητο μέχρι χθες για το Κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο .

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν στην Ιταλία οι δηλώσεις του Ντι Μάιο, ο τελευταίος αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί μερικώς και να ισχυριστεί ότι η αναφορά του περί “ρεαλισμού” δεν αφορούσε τον ESM αλλά τις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις  για το υπό συζήτηση “Ταμείο Ανάπτυξης“. Μ

Μερικοί “κακεντρεχείς” σχολίαζαν την επανόρθωση του Ντι Μάιο λέγοντας: Τι Γιάννης, τι Γιαννάκης!

Είναι τραγικό αλλά αυτήν την ώρα δεν υπάρχει ηγεσία στην Ευρώπη που μπορεί να τολμήσει να θέσει υπό πραγματική αμφισβήτηση τις γερμανικές προδιαγραφές της. Κρίμα!

Ποια ήταν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στις 23/4;

-Τα κράτη Ιταλία και Ισπανία ζητούσαν 2,2 τρις ενίσχυση ή σε ένα εύρος 1,5 τρις με 2,2 τρις.

Συμφωνήθηκε να δοθούν αρχικά τα 540 δις ευρώ αρχής γενομένης από αρχές Ιουνίου 2020 και τα υπόλοιπα θα επαναξιολογηθούν.
Δεν έκλεισε το παράθυρο για ενίσχυση των κονδυλίων στο 1,5 τρις αλλά αυτό θα εξεταστεί… εν καιρώ.

-Προτάθηκε να συσταθεί Ταμείο Ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης.

Ενώ όλοι συμφώνησαν δεν καθορίστηκε το ακριβές πλαίσιο, ούτε εξετάστηκαν τρόποι για την χρηματοδότηση του.

Και η Γερμανία ήταν θετική στην σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά στην πράξη δεν συμφωνήθηκε ένα ξεκάθαρο και εμπροσθοβαρές χρονοδιάγραμμα.

Στις 6 Μαίου 2020 θα επανέλθουν.

-Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία ζήτησαν τα κεφάλαια να δοθούν υπό την μορφή επιχορηγήσεων και όχι υπό την μορφή δανείων για να μην αυξηθεί το χρέος.

Στην πρόταση αυτή διαφώνησαν 4 χώρες η Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία. Η Γερμανία δεν πήρε θέση.

Όμως είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Γερμανία δεν ήθελε να φανεί ο κακός… χρησιμοποίησε τις άλλες χώρες να εναντιωθούν στην ιδέα των επιχορηγήσεων.

Η Ιταλία πάντως έκανε ένα βήμα πίσω και αποδέχθηκε μέρος των κεφαλαίων να έχει την μορφή δανείων.

Η Γερμανία όπως διατυπώνεται στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είναι ξεκάθαρη κεφάλαια δίδονται υπό την μορφή δανείων.

-Το Eurogroup στις 18 Μαΐου θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα υποβάλλει προτάσεις για την αξιοποίηση των 540 δισεκ. που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Ταυτόχρονα θα εξεταστεί και το Ταμείο Ανάκαμψης… Ωστόσο είναι σοβαρός ο κίνδυνος όπως και τα corona bond έτσι και το Ταμείο Ανάκαμψης να οδηγηθούν στις καλένδες.

Όταν οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν κάτι να υλοποιήσουν επιλέγουν… την γνώριμη τακτική τους που είναι χρονοκαθυστέρηση.

Συμπέρασμα

Η Σύνοδος Κορυφής αποτέλεσε μια ακόμη ευρωπαϊκή μετριότητα.

Συμφώνησαν στα λίγα, άφησαν ανοικτά πολλά ζητήματα και στην πράξη αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι 540 εκατ υπό την μορφή δανείων και θα εξεταστεί εάν θα δοθούν κάποια κεφάλαια με την μορφή επιχορήγησης.

Δυνητικά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να φθάσουν το 1,5 τρις αλλά μεταξύ της εκτίμησης και της συμφωνίας η Ευρώπη απέχει…

Σοβαρή Υποσημείωση

Η Λαγκάρντ η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε πριν την Σύνοδο Κορυφής ότι η ύφεση στην Ευρώπη θα φθάσει στο 15%, ποσοστό πτώσης του ΑΕΠ υψηλότερο και από τις αρνητικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Η εκτίμηση της Λαγκάρντ αποσκοπούσε είτε στο να προειδοποιήσει για τις χειρότερες ημέρες, είτε για να τρομοκρατήσει ώστε να πειστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να πάρουν σημαντικά μέτρα.

Η τρομοκρατία της Λαγκάρντ της ΕΚΤ… δεν έπεισε τους Ευρωπαίους ηγέτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας