Με χρέη 661 εκατ. μπήκε το 2022 για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ

690
Με χρέη 661 εκατ. μπήκε το 2022
Στην κορυφή της λίστας χρέους των κομμάτων της Ε.Ε. παραμένουν τα δύο ελληνικά κόμματα, με τις δανειακές υποχρεώσεις τους να έχουν εκτιναχθεί στα 343 εκατ. ευρώ και στα 318 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, σύμφωνα με τους τελευταίους ισολογισμούς τους. Οι ντροπιαστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που απαλλάσσουν τα στελέχη των τραπεζών από τις ευθύνες για τα θαλασσοδάνεια.

«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά» για όλους και για όλα. Είναι οι πρώτες μέρες του χρόνου και όλες οι επιχειρήσεις κατά παράδοση επιδίδονται στις απογραφές των πενιχρών ή των γενναίων εισπράξεών τους, των οφειλών και των αδιάθετων προϊόντων τους. Το ξεκίνημα του 2022 βρίσκει και πάλι τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία ή τη μοιράζονταν (1974-2014) υπερχρεωμένα μέχρι τον λαιμό· με δάνεια και τόκους που χρειάζονται -με όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις (π.χ. ακατάσχετο το 40% της κρατικής επιχορήγησης)- πάνω από ενάμιση αιώνα για την αποπληρωμή τους.

Στην αρχή λοιπόν μιας νέας και εξίσου δύσκολης χρονιάς, που ενδέχεται να φέρει και εκλογές, η Ν.Δ. όπως και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τον νέο πρόεδρό του οφείλουν, πέρα από τους ισολογισμούς, να δώσουν απαντήσεις για τον τρόπο που εξοφλούν τις υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις τους. Βέβαια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., φρόντισε εγκαίρως να απαλλάξει από κάθε ευθύνη τις τράπεζες και τα στελέχη τους, εμποδίζοντας τη Δικαιοσύνη από το καθήκον της να διερευνήσει τα αμαρτωλά δάνεια που δόθηκαν «αέρα» στα δύο κόμματα και στους επικοινωνιακούς δορυφόρους τους.

Πετάχτηκαν στα άχρηστα τα πορίσματα της επίπονης δουλειάς που έγινε στις προηγούμενες εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και που είχαν διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς. Σήμερα δε, εκτός από το δημόσιο χρήμα που παρέχεται αφειδώς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε κολλητούς και ημέτερους, ταΐστηκαν πλούσια με χρήμα, θέσεις και ειδικά προνόμια και τα αδηφάγα συμφέροντα στον χώρο της ενημέρωσης. Ταΐστηκαν με γενναία πακέτα της περιουσίας του Δημοσίου και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, στελεχώθηκαν κατάλληλα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι λεγόμενες Ανεξάρτητες Αρχές, οπότε αυτοί τουλάχιστον οι δρόμοι είναι ανοιχτοί διάπλατα στο βάδισμα του κυβερνώντος κόμματος προς τις εκλογές. Και προφανώς κοντά στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα!

Μοναδικά προς το παρόν αδιάψευστα στοιχεία για το νοικοκύρεμα που είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης όπως και για εκείνο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., οι ισολογισμοί των κομμάτων το 2020. Ο νέος αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν είναι φυσικά φρέσκος στο Κίνημα και προφανώς αναμένεται και η δική του πρωτοβουλία για το πώς και αν θα φροντίσει και για την αποπληρωμή των δανείων του ΠΑΣΟΚ που βαραίνουν ασφαλώς και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η ιστορία με δυο λόγια

Ολα ξεκίνησαν όταν την εποχή των φαινομενικά παχιών αγελάδων τα δύο κόμματα άρχισαν να δανείζονται υπέρογκα ποσά με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, προβλέποντας οι ίδιοι και οι τραπεζίτες τους τη μελλοντική εκλογική επιρροή τους. Πρωταθλήτρια η Ν.Δ. που μεσουράνησε τη δεκαετία της πορείας προς τη χρεοκοπία.

Ομως ακόμα κι όταν ο «μουτζούρης» έσκασε το 2009 στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου και οι κομματικές ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν με την καταιγίδα που ξεσπούσε, τι να κάνουν τα δύο κόμματα και οι τραπεζίτες τους; Συνέχισαν τη δανειοληψία τους με τις ίδιες μαντικές ικανότητες, ακόμα και μέσα στην κρίση που τους υποχρέωσε να συγκλίνουν σε συγκυβέρνηση, ενώ μπήκαν στο παιχνίδι των δανείων και όλοι οι παλιοί και νέοι παίκτες των ΜΜΕ.

Και να οι προπαγάνδες για τους «λαθρομετανάστες» και τους «αναρχικούς» που θα μας κάψουν και θα μας φάνε, και να οι προπαγάνδες για τα «παλικάρια» με τους αγκυλωτούς σταυρούς και τις ελληνικές σημαίες, και να οι φιλανθρωπίες του μεγάλου κεφαλαίου και δώσ’ του το χρήμα να τρέχει μόνο για όλους αυτούς από τις τράπεζες που χρεοκοπούσαν μαζί με τους πολίτες της χώρας. Βέβαια οι δεύτεροι βούλιαζαν αβοήθητοι, πληρώνοντας ξανά και ξανά με αίμα τη δανειοδότηση των ίδιων των τραπεζών, ενώ οι ξένοι δανειστές συνέχιζαν να τρίζουν πολύ άγρια τα δόντια τους. Και ξαφνικά (όχι και τόσο ξαφνικά βέβαια) «μες στην υπόγεια την ταβέρνα, μες σε καπνούς και σε βρισιές» η ρουλέτα έδειξε κόκκινο!

Η συνέχεια γνωστή, ο πόλεμος και η προπαγάνδα ενάντια στους «μουσαφίρηδες» αριστερούς κορυφώθηκε, αλλά ο άμυαλος λαός τούς επανεξέλεξε κι έμαθε μεταξύ άλλων το πώς άδειασαν τελικά τα ταμεία της χώρας. Μέσα στη Βουλή αποκαλύφθηκε όλη η αλήθεια και για τα κομματικά δάνεια, η οποία όμως -όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων- δεν θα καταφέρει ποτέ να απασχολήσει την πόρτα της Δικαιοσύνης. Η αρχική αγωνία και η ανασφάλεια των τραπεζιτών και των λοιπών πρώην κυβερνητικών οικονομικών στελεχών που κατέθεταν στις εξεταστικές έδωσαν τη θέση τους στη σιγουριά της λήθης μόλις το τιμόνι της χώρας ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο άριστος των αρίστων πρωθυπουργός φρόντισε με νόμο να απαλλάξει τους τραπεζικούς και όλα πλέον βαίνουν καλώς.

Κι έτσι φτάσαμε στο σήμερα όπου τα δύο κόμματα (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.) χρωστούν σε δάνεια πολλαπλάσια ποσά από τα κόμματα των χωρών της Ε.Ε. που εξετάστηκαν στο διάστημα 2017-2019, με τεράστια διαφορά στα ποσά από τα υπόλοιπα. Με βάση τους ισολογισμούς των κομμάτων η Ν.Δ. χρωστούσε 309 εκατ. ευρώ (2019) και το ΠΑΣΟΚ 254 εκατ. ευρώ (2018), ενώ το γερμανικό SPD 48,2 εκατ. ευρώ και ακολουθούσαν τα δύο ισπανικά κόμματα PSOE 40,2 εκατ. ευρώ και PP 22,5 εκατ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν το 2019 στην 14η θέση με χρέος 3,9 εκατ. Τα δάνεια των δύο κομμάτων «ξεκοκκινισμένα» με όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις θα εξοφληθούν μετά από ενάμιση αιώνα, αν βέβαια οι δόσεις και οι τόκοι πληρώνονται.

Ο ίδιος ο διαχρονικός εθνικός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, διαβεβαίωνε εξάλλου καθησυχάζοντας την κοινή γνώμη ότι αναλογικά είναι πολύ μικρό το ποσοστό των κομματικών και μιντιακών δανείων σε σχέση με το σύνολο των «κόκκινων» δανείων! Πόσο μικρότερο είναι άραγε το ανάλογο ποσοστό του κάθε χτυπημένου από την κρίση, τώρα και από την πανδημία, μικροεπιχειρηματία, ελεύθερου επαγγελματία ή ιδιοκτήτη κατοικίας, για να πρέπει τώρα να εξαθλιώνεται προκειμένου να αποπληρώσει μια δόση; Αυτό όμως δεν το επισήμαινε τότε ο κ. Στουρνάρας.

Το σήμερα

Ν.Δ.: Τα δάνεια του κόμματος ανέρχονται πλέον σε 343 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 118 εκατ. από τότε που ανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης και 34,5 εκατ. μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο. Η δικαιολογία είναι ότι η αύξηση οφείλεται αποκλειστικά στους τόκους, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν δραστικά. Προφανώς θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος κακεντρεχής ότι τώρα οι δαπάνες πέρασαν στα δημόσια ταμεία σαν… έξοδα κίνησης! Εκτός από τη διασφάλιση της πλήρους ασυλίας των τραπεζιτών όμως, με τις υποθέσεις να μπαίνουν πλέον στο αρχείο, είχε προηγηθεί η τροπολογία που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2014 σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, με την οποία ορίστηκε ότι «ποσοστό 40% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε κόμμα και συνασπισμός κομμάτων είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο»!

Σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα το περασμένο καλοκαίρι ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός για τον τρόπο συσσώρευσης και αποπληρωμής των χρεών της Ν.Δ., που τόσο πολύ διαφέρει από τις επιχειρήσεις οι οποίες πλέον υπόκεινται στον νέο πτωχευτικό νόμο και με απλή αίτηση πιστωτών άνθρωποι χάνουν τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις τους χωρίς καμία πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. «Αυτές οι εξελίξεις αφήνουν πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση για την προκλητικά αντιθεσμική προσπάθειά της να εξασφαλίσει προνομιακή ασυλία σε τραπεζίτες αλλά και στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων τους.

Ο πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό εάν και πότε θα επιστρέψει η Ν.Δ. τα δάνεια που έλαβε ή θα τα φορτώσει στις πλάτες του ελληνικού λαού» σημείωνε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητούσε να μάθει για ποιο λόγο αυξήθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια της δήθεν εξυγίανσης το χρέος της Νέας Δημοκρατίας κατά περίπου 118 εκατομμύρια ευρώ. «Ποιες είναι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της Ν.Δ., ποιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις των ρυθμίσεων αυτών και για ποιον λόγο αρνείται μέχρι σήμερα να τις δημοσιοποιήσει;» Η καθόλου διαφωτιστική απάντηση δόθηκε από το κόμμα λίγες μέρες αργότερα: «Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά από 9 εκατ. ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020.

Ολες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται κανονικά, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται σημαντικά, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται ευλαβικά και δεν υπάρχουν οφειλές στο Δημόσιο, ενώ στις τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης». Θυμίζουμε εδώ ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει στις αρχές του 2019 πως βρήκε τη λύση μέσω συνδρομών των 155.000 μελών του κόμματος που θα πλήρωναν ένα ευρώ τον μήνα! Ακόμα κι έτσι όμως ο χρόνος αποπληρωμής θα απαιτήσει σχεδόν δύο αιώνες. Χώρια που σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2020 μόνο 1,4 εκατ. ευρώ ήταν οι εισφορές των μελών και των βουλευτών. Ο ισολογισμός δείχνει επίσης ότι τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται και δεν επαρκεί η κρατική χρηματοδότηση, ενώ τα χρέη στις τράπεζες αυξάνονται.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Ενώ καθαρός και ξάστερος από δάνεια είναι ο αντίστοιχος ισολογισμός του ΚΙΝ.ΑΛΛ. το 2020, ο ισολογισμός του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει την πραγματικότητα μια και οι δανειακές υποχρεώσεις του ανέρχονται πλέον στα 318 εκατ., χώρια βέβαια με τα υπόλοιπα χρέη και των δύο κομματικών σχηματισμών. Σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2020 το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει καταβάλει περίπου 3,2 εκατ. ευρώ για τις δανειακές υποχρεώσεις του, που στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν όμως κατά περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Με τη Δικαιοσύνη θεατή!

Ενώ λοιπόν τον Ιανουάριο του 2021 η ανακρίτρια είχε ήδη αποστείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στα πρώτα τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας και αναμένονταν οι κλήσεις και στους υπευθύνους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για ηθική αυτουργία στην απιστία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας αποφάσισε να μετατρέψει από αυτεπάγγελτη σε κατ’ έγκληση τη δίωξη για την κακουργηματική απιστία και μάλιστα αναδρομικά για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Εν τούτοις πολλά δικαστήρια, κρίνοντας τις διατάξεις αντισυνταγματικές, αρνήθηκαν να τις εφαρμόσουν και ήδη έχουν εκδοθεί τρία ανάλογα βουλεύματα. Το 2020 υποβλήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτημα αναίρεσης για την απόφαση του Πλημμελειοδικείου να απαλλάξει τον εφοπλιστή Θ. Βενιάμη από κατηγορίες που αφορούσαν επισφαλή τραπεζικά δάνεια. Ομως αμέσως μετά το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με βούλευμά του απέρριψε το αίτημα αναίρεσης της Εισαγγελίας (παραμένει άγνωστο αν θα αποφασίσει τελικά και η Ολομέλεια) κρίνοντας συνταγματικές τις ευνοϊκές διατάξεις. Εφόσον δηλαδή οι διοικήσεις των τραπεζών και ειδικά της Πειραιώς, που είχε δανειοδοτήσει αδρά τον εφοπλιστή (όπως και τα δύο κόμματα), δεν έκαναν έγκληση, οι υποθέσεις οδεύουν στο αρχείο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με αφορμή την πανδημία δεν επέκτεινε τη δυνατότητα έγκλησης κατά το διάστημα που υπήρχε λοκντάουν ειδικά για τα τραπεζικά στελέχη, οπότε και να ήθελε μια τράπεζα τελικά να υποβάλει έγκληση δεν είχε πλέον χρόνο για να το κάνει. Παρά το ότι μεγάλος αριθμός δικαστικών λειτουργών είχε αντιδράσει σε αυτές τις ντροπιαστικές ρυθμίσεις, κανένας δεν συγκινήθηκε και έως ότου κάτι αλλάξει δεν αποκλείεται στο μεταξύ να γίνει ό,τι έγινε τον Απρίλιο του 2013, όταν διαγράφτηκαν δάνεια ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ της Αγροτικής Τράπεζας προς τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ενώ τα στελέχη των τραπεζών είχαν φυσικά απαλλαγεί των ευθυνών τους. Το ποιος, δε, θα φορτωθεί τα ανεξόφλητα και τις νέες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών το γνωρίζουν καλά οι πολίτες.

Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας