Με τους χειρότερους οιωνούς το νέο 10ετές ομόλογο–Επιτόκιο 1,65% από 0,81%

524
Η Ελλάδα όσο αυξάνονται τα επιτόκια θα δανείζεται ακριβότερα – Διπλάσιο το κόστος δανεισμού σε σχέση με το παρελθόν

Στην πρώτη έκδοση για το 2022 προχωράει το ελληνικό Δημόσιο στις 19 Ιανουαρίου 2021 όπου και θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών στις 10:45, όπως έγκαιρα είχε αποκαλύψει το bankingnews ότι αμέσως μετά την αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch θα δημοπρατούσε έκδοση 7ετές ή 10ετές ομόλογο.
Τελικά αποφασίστηκε να εκδοθεί 10ετές ομόλογο λήξης 2032, το οποίο αναμένεται να έχει επιτόκιο 1,65%, που προφανώς είναι πολύ υψηλότερο από την προηγούμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου, που ήταν στο 0,81%.
Να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις αυξάνονται στα ομόλογα διεθνώς, οι τιμές υποχωρούν και ήδη το αμερικανικό 10ετές έχει απόδοση 1,88%.

Η Ελλάδα πλέον αρχίζει να δανείζεται πανάκριβα, ήτοι με διπλάσιο κόστος από την προηγούμενη έκδοση, απόρροια της προοπτικής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να άρει τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω πανδημίας, το γνωστό πρόγραμμα PEPP, στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα αλλά και της γενικότερης νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών λόγω πληθωρισμού…
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι αυτήν τη στιγμή στο 1,62%, έναντι του ιστορικού χαμηλού 0,53% τον Αύγουστο το 2021 – κάτι το οποίο σημαίνει πως έχουμε μια αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 211%, παρά το γεγονός πως το χρέος της χώρας εξακολουθεί να είναι επιλέξιμο από την ΕΚΤ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εκτιμώμενες προσφορές για το νέο 10ετές ομολόγου αναμένονται στα 18 δισ. έναντι 2,5 δισ. που θέλει να αντλήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ή υπερκάλυψη 7 φορές.

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο η Ελλάδα

Μπορεί οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να έχουν αναρριχηθεί στα επίπεδα του 1,62%, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αποφάσισε να βγει στις αγορές για την έκδοση 10ετούς ομολόγου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση «η Ελληνική Δημοκρατία, με βαθμολογία Ba3 / BB / BB / BB (Moody’s stb./S&P pos./Fitch pos./DBRS pos.), έχει ορίσει ως Joint Lead Managers τις Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για μια νέα 10ετή προσφορά σε ευρώ του Reg S Cat1, 144A, με λήξη Ιουνίου 2032.
Η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τους όρους της αγοράς».
Να σημειωθεί ότι για το 2022 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου σχεδιάζει να αντλήσει 12 δισεκ. και με βάση την καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων ακόμη είναι ελκυστικοί για εκδόσεις οι πολύ βραχυπρόθεσμες εκδόσεις π.χ. 5 ή 7 χρόνια και οι πολύ μακροπρόθεσμοι τίτλοι.

Το στοίχημα των 12 δισ. ευρώ

Ο Οργανισμός σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα 12 δισ. ευρώ φέτος (με αποσβέσεις υφιστάμενου χρέους 8 δισ. ευρώ).
Επίσης επιδιώκει μείωση του αποθέματος ομολόγων και πρόωρη αποπληρωμή του χρέους από τα πακέτα διάσωσης, που ανέρχεται συνολικά σε 5,2 δισ. ευρώ.
Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης φέτος ανέρχονται σε 24,8 δισεκατομμύρια ευρώ και μέρος αυτών θα καλυφθεί με μείωση κατά 6,6 δισ. ευρώ του ταμειακού αποθέματος (buffer), σύμφωνα με τη στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ για το 2022.
Το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» της χώρας στο τέλος του περασμένου έτους ήταν 31,6 δισ. ευρώ.
Η διατήρηση ενός ταμειακού αποθέματος άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ –που αποτελεί αντιστάθμιση στον κίνδυνο αναχρηματοδότησης της χώρας– ήταν το επίκεντρο της μακροοικονομικής διαχείρισης της Ελλάδας από τότε που η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης, το 2018.
Χάρη στο απόθεμα ρευστότητας, η κυβέρνηση ήταν στην πραγματικότητα εγχώριος πιστωτής και όχι οφειλέτης.
Όμως, το μεταβαλλόμενο νομισματικό τοπίο ανέτρεψε αυτή την εικόνα.
Ο κύριος μοχλός αύξησης του καθαρού εσωτερικού χρέους είναι οι αγορές της Τράπεζας της Ελλάδος στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος (PEPP).
Ουσιαστικά αυτό είναι μια υποχρέωση προς την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο, δεδομένου ότι λειτουργικά οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ πραγματοποιούνται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, εμφανίζεται ως υποχρέωση έναντι του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews

Το 2023, το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα έχει επιτόκιο 2,5-3% από 1,60% σήμερα

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα μπορούσε η απόδοση του να εκτιναχθεί στο 2,5% με 3% από 1,60% της τρέχουσας περιόδου εξέλιξη που θα επιβαρύνει το ελληνικό χρέος ενώ θα τερματίσει και την περίοδο των φθηνών εκδόσεων.
Με βάση εκτίμηση στελέχους της ιαπωνικής Nomura, σε ένα βάθος 14-15 μηνών θα μπορούσαμε να δούμε σχεδόν διπλάσια αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δηλαδή 2,5% με 3% στο 10ετές ομόλογο και το αντίστοιχο Αμερικανικό στο 2,30% από 1,88% σήμερα και το Γερμανικό ομόλογο αναφοράς στο +0,50%.

Να σημειωθεί ότι για το 2022 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου σχεδιάζει να αντλήσει 12 δισεκ. και με βάση την καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων ακόμη είναι ελκυστικοί για εκδόσεις οι πολύ βραχυπρόθεσμες εκδόσεις π.χ. 5 ή 7 χρόνια και οι πολύ μακροπρόθεσμοι τίτλοι.
Οπότε η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιλέξει και έκδοση 10ετίας τουλάχιστον να διασφαλίσει ένα πιο ορθολογικό επιτόκιο καθώς η τάση θα είναι ξεκάθαρα ανοδική.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η FED θα προβεί σε 4 αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,25% ή 1% συνολικά μέσα στο 2022 με την πρώτη αύξηση τον Μάρτιο του 2022.
Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια αύξηση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων από -0,50% σε -0,40% ίσως στην συνεδρίαση των αρχών Ιουνίου 2022.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας