Από το ναυάγιο της bad bank, στο ιταλικό μοντέλο.
Ένας από τους λόγους της ανόδου των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι οι ανησυχίες μήπως το κρατικό απόθεμα των 30 δισεκ. χρησιμοποιηθεί… προς τις τράπεζες.
Το ιταλικό μοντέλο θα χρησιμοποιηθεί τελικώς στην προτεινόμενη συλλογική λύση των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα.
Πρακτικά οι τράπεζες για προβληματικά δάνεια ύψους 20 δισεκ. ευρώ θα εκδώσουν senior bond δηλαδή κύρια ομόλογα περί τα 6 δισεκ. ευρώ τα οποία θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Δηλαδή πρακτικά το ελληνικό κράτος θα εγγυηθεί 6 δισεκ. τραπεζικά ομόλογα που θα αντιστοιχούν σε 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια, θα εκδοθούν και άλλες μορφές ομολόγων χωρίς την εγγύηση του δημοσίου.
Αυτό είναι το Ιταλικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις και είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα στην Ιταλία.
Ωστόσο υπάρχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα και εφόσον έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα της κρατικής βοήθειας, state aid.
Το πρόβλημα ξεπεράστηκε στην Ιταλία και εύλογα θα ξεπεραστεί και στην Ελλάδα ώστε όλες αυτές οι ενέργειες να μην θεωρηθούν κρατική βοήθεια.
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα τα ομόλογα που εξέδωσαν οι Ιταλικές τράπεζα ήταν investment grade δηλαδή είχαν βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερη καθώς πήραν την βαθμολογία του Ιταλικού δημοσίου.
Στην Ελλάδα με βαθμολογία ΒΒ- που δεν αποτελεί επενδυτική διαβάθμιση τι θα γίνει, ποια θα είναι η αξιοπιστία αυτών των ομολόγων που θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με βαθμολογία ΒΒ-;
Η λύση για τα προβληματικά δάνεια του Ιταλικού μοντέλου ουσιαστικά στηρίζεται στις εξής παραδοχές:
1)Θα εκδοθούν 6 δισεκ. κύρια ομόλογα senior bond για 20 δισεκ. τιλτοποιημένα προβληματικά δάνεια.
2)Ο εγγυητής των 6 δισεκ. τραπεζικών ομολόγων θα είναι το ελληνικό δημόσιο.
3)Οι τράπεζες θα εκδώσουν Mezzanine και Junior ομόλογα 10 δισ τα οποία ΔΕΝ θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και τα οποία έχουν μηδενική αξία ή σχεδόν μηδενική αξία.
4)Ο μηχανισμός εγγυήσεων είναι εγγυοδοτική λύση όχι κεφαλαιακή δηλαδή δεν χρειάζονται κεφάλαια να μπουν στο SPV που θα δημιουργηθεί.
5)Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να διενεργούν προβλέψεις.
Εκτιμάται ότι στο χαρτοφυλάκιο 20 δισεκ. προβληματικών δανείων εάν οι τράπεζες τα πουλούσαν θα είχαν ζημία 6 δισεκ.
Τα 6 δισεκ. ζημία προκύπτει ως εξής τα 10 από τα 20 δισεκ. έχουν προβλέψεις 52%, τα υπόλοιπα 9,6 δισεκ. έχουν πραγματική αγοραία αξία 4 δισεκ. δηλαδή θα ενέγραφαν ζημία περίπου 6 δισεκ. ευρώ.
Με το Ιταλικό μοντέλο οι ζημίες 6 δισεκ. θα μειωθούν στα 2 δισεκ. ίσως και λιγότερες οπότε λιγότερες προβλέψεις για 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Το παρασκήνιο, πως από το φιάσκο της bad bank οδηγηθήκαμε στο Ιταλικό μοντέλο
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πριν ένα χρόνια είχε ξεκινήσει να διερευνά σενάρια συλλογικής αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων.
Το ΤΧΣ είναι ο βασικός μέτοχος των τραπεζών με 40% στην Εθνική, 26% στην Πειραιώς, 11% στην Alpha bank και 2,34% στην Eurobank.
Η αρχική πρόταση ήταν να συσταθεί μια asset management company δηλαδή μια bad bank.
Η λύση αυτή απορρίφθηκε αρχικά από το ΔΝΤ και ειδικά από τον ESM καθώς ο τρόπος χρηματοδότησης – χρειαζόταν πάνω από 6 δισεκ. κεφάλαια – ήταν σημείο τριβής.
Εν συνεχεία και ενώ είχε χαθεί σχεδόν μισός χρόνος δουλειάς, το ΤΧΣ επανήλθε υιοθετώντας το ιταλικό μοντέλο.
Το ιταλικό μοντέλο όμως ουσιαστικά δίνει χρόνο και μειώνει τις νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια που πρέπει να διενεργηθούν και μειώνει και τις δυνητικές ζημίες.
Συμπέρασμα
Η συλλογική λύση με το ιταλικό μοντέλο, μπορεί να μην είναι η βέλτιστη αλλά αποτελεί ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός.
Οι αγορές όμως είναι διστακτικές και εύλογα δύσπιστες.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στο ιταλικό μοντέλο κυριαρχεί η εγγυοδοσία δηλαδή ότι το κράτος εγγυάται τα τραπεζικά ομόλογα.
Δεν υπάρχει κεφάλαιο.
Εάν υπήρχε κεφάλαιο προφανώς η λύση θα ήταν πολύ πιο σημαντική.
Πάντως ο ESM μέσω της διάψευσης του για οποιαδήποτε εμπλοκή του ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κεφάλαιο στο μοντέλο λύση στα ελληνικά προβληματικά δάνεια.
Συν τοις άλλοις εάν υπήρχε κεφάλαιο θα αυξανόταν η ανησυχία των επενδυτών ομολόγων.
Το ελληνικό κράτος έχει 30 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα 24,1 δισεκ. από τον ESM και 6 δισεκ. με ίδια μέσα.
Εάν μέρος αυτών πήγαιναν στις τράπεζες, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα ανησυχούσαν.
Ένας από τους λόγους της ανόδου των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι οι ανησυχίες μήπως το κρατικό απόθεμα των 30 δισεκ. χρησιμοποιηθεί… προς τις τράπεζες!
*Βασική πηγή: bankingnews.gr