Μακρόν: Όχι στον «προστατευτισμό» (εκτός εάν είναι… γαλλικός!)

1654
μκο

Tην ανάγκη να «επαναπροσδιοριστεί» η ΕΕ ως η «Ευρώπη που προστατεύει», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να «προστατεύει τους πολίτες της».
«Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά δεν είμαι υπέρ της αφέλειας. Η ΕΕ ήταν το μόνο μέρος που δεν προστατευόταν από το ντάμπινγκ» είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας ότι δεν υποστηρίζει «τον προστατευτισμό, αλλά μια δίκαιη προστασία».
«Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στους υπαλλήλους, στις επιχειρήσεις μας, ότι πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί όταν δέχονται μια επίθεση χωρίς σεβασμό;», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.
«Το να είμαστε ελκυστικοί δεν σημαίνει να εκτεθούμε στους τέσσερις ανέμους» είπε ο Μακρόν και υπερασπίστηκε την προεκλογική του δέσμευση για δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα επιβλέπει την εξαγορά σημαντικών ευρωπαϊκών βιομηχανιών από ξένους επενδυτές.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις άλλων χωρών ως προς τη θέση του σχετικά με τις ξένες επενδύσεις, τόνισε ότι ως πρόεδρος της Γαλλίας στόχος του είναι να φτιάξει «συμμαχίες» και να προσπαθήσει να «πείσει» τους εταίρους του, στη βάση και της «αξιοπιστίας» που θα οικοδομήσει.
Επανέλαβε, δε, ότι η Γαλλία θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας και παράλληλα θα εργαστεί για την «αναμόρφωση» και της ΕΕ.
«Είμαι σαφώς υπέρ των ξένων επενδύσεων από την Κίνα και από αλλού. Αλλά είναι καθόλα θεμιτό να υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου για τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς», επισήμανε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη γαλλογερμανική συνεργασία τόνισε ότι βρίσκεται σε μια στενή επαφή με την καγκελάριο Μέρκελ, όχι για να «αποκλείσουν» τις υπόλοιπες χώρες, αλλά γιατί είναι γεγονός πως όταν η Γαλλία και η Γερμανία δεν συμφωνούν, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Όταν Γαλλία και Γερμανία μιλούν με μία φωνή, η Ευρώπη πάει «κατά διαόλου»

Όταν η Γαλλία (σημ. Iskra: ακολουθεί) και η Γερμανία μιλούν με μία φωνή, τότε η Ευρώπη μπορεί να προοδεύσει (σημ. Iskra: πάει «κατά διαόλου»), τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου την οποία δίνει, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
«Δεν φτάνει φυσικά μόνον αυτό, αλλά είναι σίγουρα αναγκαίο», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα λίγων χωρών, αλλά κοινή πρόκληση για όλους μας, η οποία απαιτεί και κοινή απάντηση και δράση».
Πλέκοντας το εγκώμιο της Γερμανίδας καγκελαρίου, ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι η κ. Μέρκελ «έχει λάβει το τελευταίο διάστημα αποφάσεις που απαιτούν θάρρος»!

Μακρόν: Χαιρετίζω την ανάκαμψη της Ελλάδας (που φαντασιώνομαι!)

«Χαιρετίζω την ανάκαμψη της Ελλάδας (την οποία φαντασιώνομαι) και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας» (και ξέχασε να πει ότι της υπέδειξε το γερμανο-γαλλικό δίδυμο) τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο Μέρκελ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
«Βρέθηκε στο τελευταίο Eurogroup ένα πολύ ισχυρό συναινετικό πλαίσιο. Στη σημερινή σύνοδο δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα, και αυτό είναι πολύ καλό νέο, γιατί δουλέψαμε πολύ με τη Μέρκελ, ώστε να καταλήξουμε στη συμφωνία που βρέθηκε στο Eurogroup» σημείωσε ο κ. Μακρόν.
Από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως «δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα στη σημερινή σύνοδο γιατί έχουν βρεθεί λύσεις» και επισήμανε πως και με το «πακέτο Γιούνκερ» θα υπάρχει ενίσχυση των επενδύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας