Το χρηματιστηριακό κραχ της Τετάρτης (3/10) στην Αθήνα, εξαιτίας της κατάρρευσης των μετοχών των τραπεζών, αποτέλεσε την αφορμή και μόνο για να φέρει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο στην επικαιρότητα πρόταση του τροϊκανού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την συγκρότηση εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα αγοράζει τα «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες, δίνοντας σε αυτές ομόλογα με εγγύηση του δημοσίου.
Με δυο λόγια, το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή οι βαρύτατα φορολογούμενοι πολίτες, αναλαμβάνουν να ξαλαφρώσουν τις ιδιωτικές τράπεζες από «δανεικά και αγύριστα», δηλαδή να προικοδοτήσουν το τραπεζικό κεφάλαιο και τα ξένα funds που ελέγχουν το πιστωτικό σύστημα της χώρας, απαλλάσσοντας τες από το άγος των «κόκκινων δανείων», τα οποία θα φορτωθούν στην ουσία ως δάνεια (ομόλογα) στο ελληνικό κράτος, που έτσι θα δει την θέση του να επιδεινώνεται, το χρέος να εκτινάσσεται σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη και τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων να ανεβαίνουν ακόμα ψηλότερα.
Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι το ελληνικό κράτος πάει να φορτωθεί την ιδιωτική τραπεζική καταλήστευση και την κακοδιαχείριση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών που ουσιαστικά διορίζει η τρόικα.
Αυτήν την ώρα, η μόνη διέξοδος για την Ελλάδα είναι η εθνικοποίηση των τραπεζών και μια ευρεία σεισάχθεια στα χρέη, κατευθύνσεις που μπορεί να στηρίξει μια νέα εθνική νομισματική πολιτική, που μπορεί να εφαρμόσει μόνο μια νέα λαϊκή προοδευτική κυβέρνηση μετά από μια βαθιά ανατροπή στην χώρα.
Α.Ρ.
ETAΙΡΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Διερευνάται η δυνατότητα δημιουργίας APS – Asset Protection Scheme- (εγγυοδοτικού ταμείου) ως μέρος της στρατηγικής για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων
Με εταιρεία ειδικού σκοπού και με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, σχεδιάζει η κυβέρνηση να «ελαφρύνει» τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο και μετά από σχετική πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κυβέρνηση διερευνά την δυνατότητα ενός APS ως ένα μικρό κομμάτι μόνον, της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για ένα εναλλακτικό μοντέλο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων (αντί της Bad Bank) που εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό για να μην θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.
Σε περίπτωση που εφαρμοστεί μια τέτοια λύση, αντί να τα κόκκινα δάνεια να δοθούν σε ένα fund, η τράπεζα μπορεί να τα δώσει σε μια «ειδικού σκοπού» εταιρία, που θα έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το μοντέλο APS (Asset Protection Schemes), συμπεριλαμβάνεται στο “εγχειρίδιο” της ΕΚΤ. Αυτές οι εταιρίες ειδικού σκοπού θα παίρνουν τα “κόκκινα” δάνεια και θα δίνουν ομόλογα -με το ανάλογο discount- τα οποία θα έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Αυτή η λύση υποκαθιστά τα Funds και την Bad Bank αλλά βάζει το δημόσιο στη θέση του εγγυητή, οπότε πρέπει να πιστοποιηθεί και από τις ευρωπαϊκές αρχές, ότι δεν συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.