Μ.Τερτρέ-Γαλλικό Ίδρυμα Στρατηγικής Ανάλυσης: Η σημασία αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας

676
Γαλλικό Ίδρυμα Στρατηγικής Ανάλυσης

Η δέσμευση της Γαλλίας μέσω της αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα αλλάζει τις ισορροπίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, λέει στον ΣΚΑΙ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο Μπρούνο Τερτρέ, ένας από τους κορυφαίους στρατηγικούς αναλυτές στην Ευρώπη. Ο Διευθυντής του Γαλλικού Ιδρύματος Στρατηγικής Ανάλυσης υποστηρίζει πως με την αμυντική συμφωνία η Ελλάδα ενισχύει τις αποτρεπτικές της δυνατότητες και η Γαλλία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. 

Αναλυτικά η συνέντευξη:

ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ:Δρ. Τερτρέ σας ευχαριστώ που είστε απόψε στον ΣΚΑΙ. Πριν από δυο ημέρες ο Πρόεδρος Μακρόν και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψαν μια αμυντική συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών. Ποιά είναι η σημασία αυτής της συμφωνίας και τι λέει για το μέλλον της ελληνογαλλικής σχέσης;

ΜΠΡΟΥΝΟ ΤΕΡΤΡΕ (Αναπλ. Διευθυντής – Γαλλικό Ίδρυμα Στρατηγικής Ανάλυσης):Νομίζω πως πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στη σχέση Γαλλίας – Ελλάδας. Εδώ και χρόνια οι Γάλλοι λένε πως δεν θέλουν απλά να πουλάνε όπλα στους στενούς συμμάχους, αλλά να δημιουργήσουν μια βαθύτερη και ισχυρότερη διμερή σχέση. Θεωρώ πως η συμφωνία που υπεγράφη δυο μέρες πριν, είναι ακριβώς ένα τέτοιο παράδειγμα. Είναι μια σημαντική πώληση για την αμυντική βιομηχανία αλλά είναι ταυτόχρονα και μια σημαντική ενίσχυση της ελληνογαλλικής αλληλεγγύης. Και τα δυο λοιπόν, πηγαίνουν χέρι-χέρι.

ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ:Ποιες είναι οι επιπτώσεις της αμυντικής συμφωνίας στην περιοχή μας; Πώς θεωρείτε πως επηρεάζει την ισορροπία δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο;

ΜΠΡΟΥΝΟ ΤΕΡΤΡΕ (Αναπλ. Διευθυντής – Γαλλικό Ίδρυμα Στρατηγικής Ανάλυσης):Κοιτάξτε, υπάρχουν δυο διαφορετικές κατευθύνσεις εδώ: η πρώτη είναι πως βοηθάμε την Ελλάδα να ενισχύσει την ικανότητά της να αμύνεται και να αποτρέπει οποιαδήποτε επιθετική δύναμη που μπορεί να είναι ένας προβληματικός γείτονας. Αυτό ισχύει στην περίπτωση των Ραφάλ αλλά και με τις φρεγάτες, που είναι πλοία νέας γενιάς. Οπότε είναι μια σταδιακή αλλά και εξαιρετική προσθήκη στις αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας. Υπάρχει όμως κι ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα: Το πολιτικό μήνυμα είναι πώς πέρα από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί το ΝΑΤΟ είναι ένα πράγμα, αλλά δεν μπορεί να σε προστατεύσει από μια επίθεση από άλλο μέλος του ΝΑΤΟ. Επιβεβαιώνουμε λοιπόν μέσω μιας συγκεκριμένης αμυντικής δέσμευσης, επιβεβαιώνουμε πως θα βοήθσουμε την Ελλάδα να αμυνθεί, εάν η επικράτειά της ποτέ δεχθεί επίθεση. Τώρα, κάποιοι λένε πως πρόκειται για συμβολική δέσμευση. Δεν το πιστεύω αυτό. Θεωρώ πως οι χώρες δεν δεσμεύονται για συμβολικούς λόγους. Θεωρώ πως σημαίνει πολλά, για τον τρόπο με τον οποίο εμείς βλέπουμε τα προβλήματα στη Μεσόγειο σήμερα.

ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ:Ο Πρόεδρος Ερντογάν μοιάζει δυσαρεστημένος για τον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί η σχέση του με τις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Πούτιν μαχητικά αεροσκάφη και υποβρύχια, εκτός από το πυραυλικό σύστημα των S-400. Αναρωτιέμαι εάν μια τέτοια εξέλιξη θα κάνει αναπόφευκτη την ρήξη με το ΝΑΤΟ για την Τουρκία.

ΜΠΡΟΥΝΟ ΤΕΡΤΡΕ (Αναπλ. Διευθυντής – Γαλλικό Ίδρυμα Στρατηγικής Ανάλυσης):Δεν το νομίζω. Προφανώς μετά την εκλογή Μπάιντεν η σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν έχει βελτιωθεί. Αλλά δεν νομίζω πως ο Ερντογάν θέλει να κάψει τις γέφυρές του με το ΝΑΤΟ. Νομίζω πως η Τουρκία θεωρεί πως είναι προτιμότερο να παραμείνει στο ΝΑΤΟ από το να είναι απ’εξω. Ούτε οι ΗΠΑ θέλουν να διώξουν την Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ.

Παρεπιπτόντως, θεωρώ πως έχει υπάρξει αρκετή προσποίηση ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, αλλά δεν νομίζω πως μια δεύτερη παρτίδα του πυραυλικού συστήματος S-400 θα πωληθούν σύντομα στην Τουρκία. Ας περιμένουμε να το δούμε, αλλά δεν θεωρώ πως θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Εάν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι η Τουρκία θέλει να προβοκάρει τις ΗΠΑ. Δεν θα είναι καλή εξέλιξη για τη Μεσόγειο αλλά και για την Ατλαντική Συμμαχία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας