Λογιστικό υπερπλεόνασμα -«Μαγική εικόνα» ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού

1256

Αν μείνει κανείς στο υπερπλεόνασμα των 706 εκατ. ευρώ, όπως καταγράφεται στα στοιχεία του ΓΛΚ για τον Ιανουάριο, θα μείνει με την εντύπωση ότι ο φετινός Προϋπολογισμός μπήκε με… φόρα.

Ωστόσο, μια προσεκτική ματιά στα επιμέρους στοιχεία, φανερώνει τη… μαγική εικόνα.

Ποιος είναι ο μόνιμος βραχνάς του υπουργείου Οικονομικών; Να πάνε καλά τα έσοδα. Συνέβη αυτό τον Ιανουάριο; Όχι, έστω οριακά, καθώς οι εισπράξεις από φόρους ήταν 65 εκατ. ευρώ λιγότερες από το στόχο και 112 εκατ. ευρώ μικρότερες από πέρσι. Αυτήν την εικόνα είχε υπόψιν του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, ζητώντας από τους εφόρους και τους τελώνες να σφίξουν τα λουριά.

Συνολικά, τα καθαρά έσοδα ήταν μικρότερα κατά 152 εκατ. ευρώ από το στόχο και 716 εκατ. ευρώ από πέρσι, δείχνοντας έτσι ότι η μάχη των φόρων θα είναι σκληρή και θα δοθεί μέρα με τη μέρα.

Και πώς προέκυψε το υπερπλεόνασμα; Με λογιστικό τρόπο, από το σκέλος των δαπανών, οι οποίες ανήλθαν στα 4,548 δισεκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 767 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ωστόσο κι αυτό το νούμερο έχει… μυστικά, καθώς οφείλεται σε πιστώσεις υπό κατανομή ύψους 1,117 δις ευρώ, που τελικά δεν πληρώθηκαν. Σε αυτές περιλαμβάνεται πρόβλεψη για πληρωμές εφάπαξ χρηματικών ποσών του νόμου 4575/2018 (αναδρομικά), που δεν ολοκληρώθηκαν εντός του 2018 και οι οποίες στη στήλη της πραγματοποίησης εμφανίζονται στη γραμμή «Παροχές σε εργαζόμενους» (ύψους 321 εκατ. ευρώ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας