Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης και στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (και συνεπώς τουρκόφιλης κατεύθυνσης) Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά υπέβαλε την Κυριακή την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου, μολονότι όταν ανέλαβε αυτήν τη θέση είχε δεσμευτεί να μην είναι υποψήφιος.
Η Άγκυρα βλέποντας ότι δεν επιτυγχάνει τον σκοπό της να ακυρωθούν οι εκλογές στην Λιβύη, παίζει το «τελευταίο της χαρτί» που είναι να εξασφαλίσει την εκλογή ως προέδρου της Λιβύης έναν τουρκόφιλο πολιτικό με τον οποίο θα εξασφαλίσει την εσαεί ισχύ του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Η υποψηφιότητα του Ντμπεϊμπά ενδέχεται να απορριφθεί, με βάση την αμφισβητούμενη εκλογική νομοθεσία ή τουλάχιστον έτσι θα ήταν αν η Λιβύη ήταν κανονική χώρα (αλλά δεν είναι στην παρούσα στιγμή).
Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου, ωστόσο ακόμη δεν έχουν συμφωνηθεί οι κανόνες με τους οποίους θα διεξαχθούν.
Αυτή την στιγμή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην Λιβύη καθώς ακόμα βρίσκονται στο έδαφός της οι τουρκικές δυνάμεις με τις οποίες ο φιλοτουρκικός συνασπισμός κατάφερε να μην χάσει τον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο δίνοντας έτσι μία στρατηγική νίκη για την Άγκυρα.
«Εάν οι τουρκικές δυνάμεις δεν είναι ξένες, τότε οι Λίβυοι έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν από την Αγκυρα να ανοίξει τις στρατιωτικές βάσεις της για να επανδρωθούν με Λίβυους αξιωματικούς που εκπαιδεύθηκαν στα καλύτερα στρατιωτικά κολέγια του αραβικού κόσμου, όπως αυτοί που σπούδασαν στην Αίγυπτο».
Ο Αλ Ταρχούνι ανέφερε ότι η Άγκυρα δεν θέλει να διεξαχθούν εκλογές επειδή θεωρεί πως θα έρθει το τέλος της παρουσίας της στη χώρα, ειδικά από τη στιγμή που ο λιβυκός λαός αποκάλεσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα «το μπράτσο της Αγκυρας», με το οποίο θέλει να διατηρήσει την επεκτατική της πολιτική στην περιοχή.
Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «η Λιβύη είναι η τελευταία χώρα που παραμένει στο σχέδιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με επικεφαλής την Τουρκία».
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Χαμίντ Ντμπεϊμπά είναι η τελευταία ελπίδα των Τούρκων για να εξασφαλίσουν σίγουρα τον έλεγχο της Λιβύης.
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει αρχειοθετηθεί στον ΟΗΕ επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε έγκαιρα.
Αυτή την στιγμή για να ακυρωθεί μπορεί να γίνει αυτό μόνο με αντικατάστασή του με νέα συμφωνία από μία νέα φιλική προς την Ελλάδα κυβέρνηση.