Στα δύο απώτατα προς νότον άκρα της Λακωνίας, της Πελοποννήσου, της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Βαλκανικής χερσονήσου υψώνονται δύο πετρόχτιστοι φάροι που έχουν χαρακτηριστεί «διατηρητέα νεώτερα μνημεία»: ο φάρος του ακρωτηρίου Ταινάρου και ο φάρος του ακρωτηρίου Μαλέα.
Ο φάρος του Ταινάρου
Ο φάρος του Ταινάρου, που κατασκευάστηκε από γαλλική εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 1880, προσφέρει θαυμάσια θέα στο πέλαγος και τα διερχόμενα εμπορικά πλοία.
Πηγή: Υπηρεσία Φάρων (yf.hellenicnavy.gr)
Ο φάρος είναι ενσωματωμένος στο μέσον της νότιας πλευράς ορθογωνίου κτιρίου που εδράζεται πάνω σε πλάτωμα, σε ύψος πολλών δεκάδων μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Πηγή: hellenicnavy.gr
Το 2008, κατόπιν χρηματοδοτήσεως από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης του φάρου του ακρωτηρίου Ταινάρου.
Ο φάρος του Ταινάρου μετά την αποκατάσταση (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη)
Η περιοχή όπου είναι χτισμένος ο εν λόγω φάρος, γνωστή στους ναυτικούς ως Κάβο-Ματαπάς, είναι ένας τόπος ξεχωριστής ομορφιάς, φορτισμένος με ιστορικές μνήμες, συνηθισμένος σε φουρτούνες αλλά και σε μπουνάτσες.
Πηγή: Υπηρεσία Φάρων (yf.hellenicnavy.gr)
Στην περιοχή του ακρωτηρίου υπήρχαν κατά την αρχαιότητα η πόλη Ταίναρος (εγκαταλείφθηκε στις αρχές των Ρωμαϊκών Χρόνων) και το ιερό του Ταιναρίου Ποσειδώνα (άσυλο των δούλων και των εγκληματιών), όπου τοποθετούνταν οι πύλες του Άδη.
Πηγή: Υπηρεσία Φάρων (yf.hellenicnavy.gr)
Την εποχή κατά την οποία Τούρκοι και Βενετοί διαφέντευαν το Αιγαίο, οι όρμοι της ευρύτερης περιοχής του Κάβο-Ματαπά αποτελούσαν εστίες ή και ορμητήρια Μανιατών που επιδίδονταν στην πειρατεία. Το γεγονός αυτό είχε ωθήσει τους ναυτικούς να συνδέσουν τον Κάβο-Ματαπά με το ακόλουθο γνωμικό: «Από τον Κάβο Ματαπά σαράντα μίλια αλαργινά!»
Πηγή: hellenicnavy.gr
Ανοιχτά του Ταινάρου συγκρούστηκαν στις 28 Μαρτίου 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρετανικά και ιταλικά πολεμικά σκάφη. Η σημαντική αυτή ναυτική σύγκρουση, γνωστή ως ναυμαχία Ταινάρου ή Ματαπά, απέβη νικηφόρος για το βρετανικό στόλο.
Πηγή: hellenicnavy.gr
Ο φάρος του Μαλέα
Ο φάρος του ακρωτηρίου Μαλέα, ευρέως γνωστού ως Κάβο-Μαλιά (Καβομαλιά), λειτουργεί από το 1883.
Πηγή: Υπηρεσία Φάρων (yf.hellenicnavy.gr)
Η περιοχή του Κάβο-Μαλιά, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των θαλασσίων ρευμάτων της, ανέκαθεν εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για τους ναυτικούς (είναι χαρακτηριστικό ότι σχετικές μαρτυρίες απαντούν στον Όμηρο και στον Στράβωνα).
Πηγή: kastaniacave.gr
Το 2009, κατόπιν χρηματοδοτήσεως από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης του φάρου του ακρωτηρίου Μαλέα.
Ο φάρος του Μαλέα μετά την αποκατάσταση (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη)
Ένα πυκνό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών δίνει στους φυσιολάτρες τη δυνατότητα γνωριμίας με τη χερσόνησο του Μαλέα, έναν τόπο ιδιαίτερου κάλλους, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα.
Πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Πηγή: kastaniacave.gr
Παραδοσιακά χωριά, γραφικές ακρογιαλιές, μοναδικά μνημεία της φύσης και το πασίγνωστο ακρωτήρι του Κάβο-Μαλιά συνθέτουν τη μαγευτική εικόνα της περιοχής.