Όσα προηγήθηκαν του Μάη του 36 έχουν πολλά κοινά στοιχεία με το Μάη του 2018. Η μεγάλη οικονομική ύφεση, που ξεκίνησε με το χρημαστιστηριακό κραχ του 1929, η πτώχευση της χώρας το 1932, τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα από τη Μικρά Ασία, που χρησιμοποιήθηκαν από τους εργοδότες ως δικαιολογία για να μειώσουν δραματικά τα εργατικά μεροκάματα.
Οι αμοιβές των 48000 καπνεργατών της χώρας έπεσαν από τις 135-150 δραχμές στις 75 δραχμές, ενώ πολλοί εργάζονταν μόνον για τα ένσημά τους. Το Μάρτη του ΄36 έγιναν απολύσεις 200 καπνεργατών από τρεις μεγάλες καπνοβιομηχανίες στη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των πολύ καλά οργανωμένων σωματείων των καπνεργατών, και τις κορυφαίες σε μαζικότητα και αγωνιστικότητα διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.
Στις 9 Μάη, αφού η απεργία έχει ήδη γίνει γενική, μετά από τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μεταξά μέσω της έφιππης αστυνομίας και των φασιστών της Ε.Ε.Ε. να καταστείλει τις κινητοποιήσεις των καπνεργατών, στις συγκρούσεις που γίνονται σώμα με σώμα, πέφτει ο πρώτος νεκρός, ο νεαρός αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Στο τέλος της ημέρας υπάρχουν δώδεκα νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, από τη βία της καταστολής της κυβέρνησης Μεταξά.
Είχαν προηγηθεί, το πρώτο τρίμηνο του 1936, ως απολογισμός της κρατικής βίας και τρομοκρατίας, 4 δολοφονίες, 444 συλλήψεις, 334 φυλακίσεις, 175 τραυματισμοί, 89 βασανισμοί, 474 κατασχέσεις και 55 εξορισθέντες.
Οι αγώνες της εργατικής τάξης, και ιδιαίτερα των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης το Μάη του 1936, σηματοδότησαν το εργατικό κίνημα της χώρας, και αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργαζόμενους. Η μαζικότητά τους, και η αποφασιστικότητα των εργατών να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους για μια καλύτερη ζωή, δίνοντας ακόμη και την ίδια τη ζωή τους γι αυτό, δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι η σύγκρουση των τάξεων, ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, είναι σκληρή, και απαιτεί συλλογικότητα, μαζικότητα, αγωνιστικότητα, και πολλές φορές και αυτοθυσία, για να έχει νικηφόρα αποτελέσματα.
Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης, τιμώντας τους νεκρούς εργάτες του Μάη του 36, αλλά και όσους έδωσαν το αγωνιστικό παρών εκείνες τις τραγικές και συνάμα ελπιδοφόρες μέρες, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο κτίριο του ΕΚΘ, αύριο Τετάρτη 9 Μάη, στις 11.30΄π.μ.
Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης απευθύνει παράλληλα κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους, άνεργους, μετανάστες, να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων και να συνεχίσουμε την ένδοξη ιστορία της εργατικής τάξης, πατώντας πάνω στα χνάρια των πιο λαμπρών στιγμών της, δίνοντας ενωτικούς και συντονισμένους αγώνες, χωρίς υπαναχωρήσεις και ενδοτικότητες, μέσα από μια νέα, αγωνιστική αφετηρία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών μέτρων, όλων των μνημονίων, και όλου του πολιτικού κατεστημένου που τα ψήφισε, τα εφάρμοσε, τα στηρίζει.