Η άλλοτε πιο πλούσια χώρα της Μ. Ανατολής δεν έχει ρεύμα 20-ώρες το 24-ωρο!-Η χώρα βιώνει οικονομική κατάρρευση!
Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι οι κεντρικοί της σταθμοί έχουν σταματήσει να λειτουργούν.
Για τον λόγο αυτό κατηγόρησε διαδηλωτές για δολιοφθορά που προκάλεσε αυτό το μπλακ άουτ που βύθισε στο σκοτάδι στη χώρα. Στον Λίβανο οι διακοπές ρεύματος διαρκούν καθημερινά τουλάχιστον 20 ώρες, καθώς υπάρχει έλλειψη καυσίμων απαραίτητων για τη λειτουργία των σταθμών παραγωγής, λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.
Σήμερα διαδηλωτές, εξαγριωμένοι από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, κατευθύνθηκαν προς έναν κεντρικό σταθμό διανομής της EDL στην περιοχή Αραμούν, βόρεια της Βηρυτού, όπως ανακοίνωσε η δημόσια επιχείρηση. «Διαδηλωτές αποσυνέδεσαν έναν μετασχηματιστή ισχύος 150-220 κιλοβόλτ και έκοψαν τη γραμμή υψηλής τάσης που συνδέει τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ζαχράνι με τον σταθμό διανομής της Αραμούν», πρόσθετε η ανακοίνωση.
«Αυτό προκάλεσε προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης (…) και πλήρες μπλακ άουτ σε όλη την περιοχή του Λιβάνου στις 17:27 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», σημείωσε η EDL. Η νέα αυτή διακοπή της ηλεκτροδότησης θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις ιδιωτικές γεννήτριες που ήδη δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση.
Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση παραλύουν εδώ και μήνες τη ζωή των κατοίκων του Λιβάνου, όπως και πολλούς κρίσιμου τομείς. Την ίδια ώρα οι διαχειριστές των ιδιωτικών γεννητριών αναγκάζονται να δώσουν ηλεκτρικό ρεύμα με ποσοστώσεις σε καταστήματα, νοσοκομεία και νοικοκυριά.
Το μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για μια οικογένεια στον Λίβανο ξεπερνά τον κατώτατο μισθό
Πλέον το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για μια οικογένεια στον Λίβανο που χρησιμοποιεί ιδιωτικές γεννήτριες ξεπερνά τον κατώτατο μισθό των 675.000 λιβανέζικων λιρών –περίπου 22 δολάρια (19 ευρώ)– καθώς το τοπικό νόμισμα έχει καταρρεύσει έναντι του δολαρίου στη μαύρη αγορά. Ο Λίβανος — η πολιτική τάξη του οποίου κατηγορείται για διαφθορά και ανικανότητα—υποφέρει εδώ και χρόνια από την ενδημική ελλιπή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την κακή διαχείριση της EDL, η οποία έχει κοστίσει στο κράτος περισσότερα από 40 δισεκ. δολάρια μετά το τέλος του εμφυλίου (1975-1990).
Η διεθνής κοινότητα ζητεί από τις λιβανέζικες αρχές να προχωρήσουν σε άμεσες μεταρρυθμίσεις στην EDL, που έχει αναχθεί σε σύμβολο κακοδιαχείρισης και της διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας.Το φθινόπωρο οι αρχές του Λιβάνου διαπραγματεύθηκαν με την Αίγυπτο και την Ιορδανία την παροχή αερίου και ηλεκτρικού μέσω της Συρίας, ενώ το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πολλές παραδόσεις καυσίμων από το Ιράν σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ελλείψεις.