Σε μια βαθύτατα λαθεμένη και εντελώς άστοχη τοποθέτηση προέβη σήμερα, Δευτέρα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, η οποία έρχεται σε βαθύτατη αντίθεση με τα καθολικά αισθήματα του ρωσικού λαού και τα καλώς εννοούμενα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Σεργκέι Βερσίνιν, η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αποτελεί “εσωτερικό θέμα της Τουρκίας“,ενώ ακόμα χειρότερα πρόσθεσε, αν είναι σωστή η μετάφραση, ότι σε “αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να αναμειχθεί κανείς“.
Η τοποθέτηση αυτή του Σεργκέι Βερσίνιν έρχεται σε αντίθεση με τα όσα στη συνέχεια είπε στην ίδια δήλωση και με τα οποία “σημειώνει ταυτόχρονα την αξία του μνημείου της Αγιάς Σοφίας ως τόπου που αποτελεί μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού“.
Προκύπτει, λοιπόν, το εύλογο ερώτημα: πως είναι δυνατόν η αλλοίωση και η μετάλλαξη ενός τόσο σημαντικού τόπου για τον παγκόσμιο πολιτισμό να αποτελεί, απλώς, εσωτερικό θέμα μιας χώρας και στη συγκεκριμένη περίπτωση των πολιτικών και “αυτοκρατορικών” βλέψεων του Ταγίπ Ερντογάν.
Πολύ περισσότερο η δήλωση Σεργκέι Βερσίνιν έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις σφοδρές τοποθετήσεις εναντίον της μετατροπής της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί από τη Ρωσική Εκκλησία, το Ρωσικό Πατριαρχείο και συγκεκριμένα προσωπικά από τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο και κυρίως, όπως σημειώσαμε, με τη γενική κατακραυγή που προκάλεσε η απόφαση Ερντογάν στο ρωσικό λαό.
Σημειώνουμε, ακόμα, ότι από την πρώτη στιγμή Ρώσοι πολιτικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αντιρρήσεις για την απόφαση Ερντογάν για τη Αγία Σοφιά.
Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής επιτροπής του Συμβουλίου Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, είχε δηλώσει στο Sputnik πως η απόφαση να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, είναι λάθος, αλλά η Ρωσία, είχε προσθέσει, δεν διαθέτει μηχανισμούς για να το αποτρέψει.
Πολιτικοί κύκλοι στην Ελλάδα εξέφρασαν φόβους ότι αυτή η λαθεμένη τοποθέτηση του Σεργκέι Βερσίνιν για την Αγιά Σοφιά, ανεξάρτητα από το τυχόν παρασκήνιο που ενδεχομένως έχει προηγηθεί, μπορεί να αξιοποιηθεί ως αφορμή και δικαιολογία από την κυβέρνηση και τα κατεστημένα πολιτικά κόμματα της χώρας μας, για ακόμα πιο δουλοπρεπή στάση προς τα δυτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα και για ένταση της ψυχροπολεμικής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία. Ψυχροπολεμική πολιτική απέναντι στη Ρωσία, η οποία έχει επιφέρει μεγάλες ζημίες στην Ελλάδα και έχει βοηθήσει τα μέγιστα την Τουρκία, η οποία με την πολιτική της θρασύτητα και τις στρατιωτικές επεμβάσεις της, καταφέρνει, παρότι μια δύναμη γενικώς ευρωατλαντικού προσανατολισμού, να διαφοροποιείται όπου θεωρεί σκόπιμο έναντι των ΗΠΑ και της Ε.Ε και να κρατάει γέφυρες και ισορροπίες με τη Ρωσία, διαβάζοντας σωστά τους νέους συσχετισμούς και τα νέα δεδομένα στη ευρύτερη περιοχή μας.
Αν η Ελλάδα δεν αλλάξει τους οικονομικούς, αμυντικούς και πολιτικούς της προσανατολισμούς, τότε με βεβαιότητα οδηγείται και πολύ γρήγορα σε ολέθριες εξελίξεις. Οι παραδομένες μετριότητες που κυριαρχούν στη πολιτική μας ζωή, αποτελούν ένα σύνολο από ιδανικούς αυτόχειρες για τη Ελλάδα.
Κ.Μ