«Κόκκινα» δάνεια: Νομική ασυλία για τα funds απαιτεί η τρόικα!

2142
δάνεια

Τέσσερις αλλαγές – «βόμβα» στο νομικό πλαίσιο που διέπει την πώληση και την ανάθεση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων έβαλαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, προκαλώντας τη σφοδρή και οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης και των τραπεζών.

Ασυλία για τα ξένα funds ζήτησε η τρόικα

Την προστασία από ποινικές και αστικές ευθύνες των ξένων αγοραστών «κόκκινων»
δανείων αλλά και των εταιρειών διαχείρισης ζήτησαν οι δανειστές από κυβέρνηση και
τράπεζες, προκαλώντας αντιδράσεις. Απαίτησαν, επίσης, οι συναλλαγές πώλησης µη
εξυπηρετούµενων δανείων να µην επιβαρύνονται µε ΦΠΑ!

Τέσσερις αλλαγές-«βόµβα» στο νοµικό πλαίσιο που διέπει την πώληση και την
ανάθεση της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων έβαλαν στο τραπέζι της διαπραγµά-
τευσης µε τα στελέχη του υπουργείου Οικονοµίας και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών τα
τεχνικά κλιµάκια της τρόικας. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, οι υπάλληλοι
της τρόικας εµφανίστηκαν στα δύο ραντεβού, τα οποία πραγµατοποιήθηκαν την προηγού-
µενη Τρίτη (σ.σ.: µε το κυβερνητικό κλιµάκιο) και την Τετάρτη (σ.σ.: µε το τραπεζικό), µε ένα draft (σ.σ.: άτυπο κείµενο) στο οποίο πρότειναν -µε το επιχείρηµα της περαιτέρω βελτίωσης του πλαισίου λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ενεργού διαχείρισης των µη εξυπηρετούµενων δανείων, δηλαδή να γίνουν πιο ελκυστικές οι αγορές «κόκκινων» δανείων- τις Ασυλία για τα ξένα funds ζήτησε η τρόικα εξής αλλαγές στον νόµο Σταθάκη:

1 Να δοθεί νοµική προστασία, δηλαδή ασυλία από ποινικές και αστικές ευθύνες, και
στα στελέχη των ξένων funds που αγοράζουν µη εξυπηρετούµενα δάνεια, καθώς και των εξειδικευµένων εταιρειών που αναλαµβάνουν τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων, στα πρότυπα της ασυλίας που έχει θεσµοθετηθεί από την ελληνική Βουλή για τα τραπεζικά στελέχη. Κι αυτό διότι οι ξένες εξειδικευµένες εταιρείες διαχείρισης των µη εξυπηρετούµενων δανείων έχουν, µε βάση τον νόµο, έδρα στην Ελλάδα (σ.σ.:
έχουν πάρει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και έχουν γραφτεί στο ΓΕΜΗ), ενώ τα ξέ-
να funds που αγοράζουν δάνεια έχουν επίσης νόµιµο εκπρόσωπο στην Ελλάδα είτε µία από
τις εξειδικευµένες εταιρείες είτε κάποιο δικηγορικό γραφείο. Ετσι, σε περίπτωση που οι δα-
νειολήπτες κρίνουν ότι οι όροι υπό τους οποίους µεταφέρθηκε ή πωλήθηκε το δάνειό τους
είναι καταχρηστικοί, µπορούν να προσφύγουν στη ∆ικαιοσύνη και να διώξουν τα στελέχη του fund. Η «εξωφρενική» απαίτηση των υπαλλήλων της τρόικας προκαλεί την κοινή γνώμη.

2 Οταν γίνεται µία πώληση ενός πακέτου «κόκκινων» δανείων, η συναλλαγή να µην
επιβαρύνεται µε ΦΠΑ. Ουσιαστικά, το ξένο fund που αγοράζει το πακέτο των δισεκατοµµυρίων ευρώ δανείων να µην πληρώνει ούτε ένα ευρώ Φόρο Προστιθέµενης Αξίας! Τα φορολογικά κίνητρα στις πωλήσεις των µη εξυπηρετούµενων δανείων αποτελούν πάγιο αίτηµα της τρόικας από τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς οι δανειστές επιµένουν ότι έτσι η αγορά µη εξυπηρετούµενων δανείων θα γίνει για τα ξένα funds πιο ελκυστική και κατ’ επέκταση το αυξηµένο επενδυτικό τους ενδιαφέρον θα συµβάλει στη µείωση των «κόκκινων» δανείων.

3 Να µειωθεί αισθητά ο χρόνος ειδοποίησης του δανειολήπτη και του εγγυητή. Συγκεκριμένα, ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, τον οποίο έχει καθορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, προβλέπει ως αναγκαία προϋπόθεση για να πουληθεί ένα δάνειο να έχουν εξώδικη πρόσκληση ο δανειολήπτης και ο εγγυητής εντός 12 μηνών για να ρυθμιστεί το δάνειο. Με βάση τον νόμο 4354/2015 (σ.σ.:νόμος Σταθάκη) που ορίζει ολόκληρο το πλαίσιο πώλησης και ανάθεσης της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες προς τρίτους, ο Κώδικας Δεοντολογίας ισχύει όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για τα ξένα funds και τις εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Πηγές αναφέρουν ότι η τρόικα ζήτησε το 12μηνο, μέχρι να πωληθεί το δάνειο, να μειωθεί αισθητά και, αν δεν υπάρξει συμφωνία ρύθμισης, τότε να προχωρήσει το fund σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (σ.σ.: κατάσχεση, πλειστηριασμό) όπως εξάλλου ορίζει ο νόμος.

4 Η τελευταία «βόμβα» αφορά την κατάργηση της προστασίας του καταναλωτή! Πηγές με γνώση του παρασκηνίου τονίζουν στην «R» ότι η κατάργηση της προστασίας του κατα-
ναλωτή όσον αφορά τα δικαιώματά του έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (για χρεώσεις καρτών, στεγαστικά κ.λπ.) στοχεύει στην άρση των εμποδίων στον δρόμο πώλησης «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Αν αρθούν τα δικαιώματα του δανειολήπτη, τότε θα διευκολυνθούν οι πωλήσεις στεγαστικών δανείων χωρίς τον κίνδυνο προσφυγών στη δικαιοσύνη.

*Βασική Πηγή: Realnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας