Κυπριακό: Άτακτες υποχωρήσεις Αναστασιάδη – Τσίπρα – Κοτζιά πίσω από μια ρητορική χωρίς αντίκρυσμα

4812
υποχωρήσεις

Η Γενεύη προκαλεί βαθιές ανησυχίες.
Το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται από όλες τις συμμετέχουσες πλευρές στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό και ιδιαίτερα από την κυπριακή και ελληνική κυβέρνηση μάλλον δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα των συζητήσεων της Γενεύης και τα πρώτα αποτελέσματά τους.
Ιδιαίτερα η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθούν να κρύψουν τις απαράδεκτες υποχωρήσεις τους από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Κύπρο με εξωραϊστικές δηλώσεις και εύκολες «πατριωτικές» κορώνες, οι οποίες, όμως, δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρυσμα.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην κατεύθυνση αυτή εύκολης αλλά κενόλογης ρητορικής διαπρέπει ιδιαίτερα ο Υπ. Εξ. Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αυτήν την ώρα δίνει άλλοθι στην υποχωρητική στάση του Ανανιστή Ν. Αναστασιάδη.
Οι αντιρρήσεις μας δεν αφορούν μόνο την απαράδεκτη βάση των συνομιλιών της Γενεύης, που είναι το «νεκρό» και καταδικασμένο σχέδιο Ανάν.
Οι αντιρρήσεις μας αφορούν, επίσης, ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο εδαφικό συνιστούν οπισθοχώρηση έναντι των προηγούμενων ετεροβαρών για τους Ελληνοκύπριους συμβιβασμών, ενώ και για το ζήτημα της διακυβέρνησης προκαλεί κατάπληξη το γεγονός, ότι οι αντιθέσεις σε κρίσιμα ζητήματα θα επιλύονται κατά βάση με κλήρωση!
Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι η θέση της κυβέρνησης Τσίπρα για απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων μεταφράστηκε από τον Ν. Κοτζιά με δηλώσεις του σε αόριστο «δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων», κάτι ασφαλώς που θα μπορούσε να είναι βάση συνεννόησης με την Τουρκία, αν το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης ήταν αρκετά ευρύ, ενώ εντύπωση προξένησε και η στάση του Ν. Κοτζιά για θέσπιση στην Κύπρο διεθνούς (!) αστυνομικής δύναμης, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Στο μεταξύ δεν γίνεται καμία αναφορά από την ελληνική κυβέρνηση στην ανάγκη απομάκρυνσης των «κυρίαρχων» βρετανικών βάσεων, για τη διασφάλιση της παρουσίας των οποίων στην Κύπρο κλήθηκε (!) και στρογγυλοκάθισε, ως γνήσιος αποικιοκράτης, στο τραπέζι της Διάσκεψης ο γνωστός και μη εξαιρετέος Υπ. Εξ. Μπόρις Τζόνσον.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη φέρουν τον τίτλο «Αυτού εξοχότητα» (His excellency) εκτός από τον Αντόνιο Γκουντέρες, του οποίου ο τίτλος αναγράφει Γενικός Γραμματέας. Με την προσφώνηση «Αυτού Εξοχότατος», παρουσιάζονται τόσο οι Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, όσο και οι Υπ. Εξ. των εγγυητριών δυνάμεων. Με αυτόν τον τρόπο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κρατικής οντότητας, κάτι που έθετε ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση η τουρκική πλευρά απέναντι στην οποία υποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία. Ο κ. Αναστασιάδης στην εισαγωγική του ομιλία στην πρωινή συνεδρία, τόνισε ότι συμμετέχει με διττή ιδιότητα, ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αυτή όμως η υπόμνηση δεν υποκαθιστά κατά κανέναν τρόπο ότι για τη διοργάνωση η νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία δεν αντιπροσωπεύεται επισήμως στη Γενεύη.

Κυπριακές αντιδράσεις

Στο μεταξύ δεν έχουν λάβει ανάλογη δημοσιότητα οι σφοδρές αντιδράσεις πολλών κυπριακών κομμάτων για τις εξελίξεις στη Γενεύη, τις οποίες παραθέτουμε χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε με αυτά τα κόμματα και τις επιλογές τους.
Στη δημοσιότητα δόθηκε κοινή δήλωση των κυπριακών κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου», δηλ. του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του Κινήματος Αλληλεγγύη και των Οικολόγων, τα οποία αναφέρουν πως δεν θα παραστούν στη σημερινή δεξίωση, η οποία αποτελεί μέρος, όπως αναφέρουν, της Διεθνούς Διάσκεψης με την οποία διαφωνούν.
Προσθέτουν μάλιστα, πως «δεν δικαιολογείται η σύγκληση Διάσκεψης για την Κύπρο», καθώς όπως υποστηρίζουν υποβαθμίζεται ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως επικεφαλής του μόνου διεθνώς αναγνωρισμένου κυπριακού κράτους, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία επί του εδαφικού, όπως προέβλεπε η αρχικής συμφωνία για τη σύγκλιση της διάσκεψης, ανοικτό παραμένει το θέμα της διακυβέρνησης με την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία και να το φέρει στις διαπραγματεύσεις για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια.
Στην πραγματικότητα κοινή είναι διαπίστωση, όχι μόνο των κομμάτων του «ενδιάμεσου χώρου», ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και όλα βρίσκονται στο τραπέζι, σε μια συνολική διαδικασία «πάρε-δώσε».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η απόκρυψη χαρτών από τους ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους αποτελεί συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησής και ενισχύει την παραπληροφόρηση και την κοροϊδία του λαού.
Έντονη ήταν επίσης η αντίδραση και της προέδρου της «Αλληλεγγύης» Ελένης Θεοχάρους. Η κ. Θεοχάρους, όπως και ο βουλευτής του κόμματος, Μιχάλης Γεωργάλλας που την συνοδεύει, αναχώρησαν από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν και επιστρέφουν το απόγευμα στην Κύπρο.
Η κ. Θεοχάρους γνωστοποίησε την απόφασή της να αποχωρήσει από τη διαδικασία της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, μη αποδεχόμενη τον χάρτη που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά και εκφράζοντας τη διαφωνία της με χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη.
Η Iskra υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς άμεση και πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και ξένων «αστυνομικών» δυνάμεων, την άμεση διάλυση των ξένων βάσεων, την άμεση κατάργηση κάθε μορφής εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και φυσικά με την κατοχύρωση ενιαίου κράτους που θα αποφασίζει τελικά με γνώμονα τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας.

Κ.Μ

Συνεχίζουμε με ρεπορτάζ για τα επίσημα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης:

Στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών η διάσκεψη για την Κύπρο
Σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις 18 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η Διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο. Η δεύτερη φάση του πολιτικού σκέλους της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί όταν καταλήξουν οι τεχνοκράτες σε απαντήσεις επί βασικών ερωτημάτων αναφορικά με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ημερομηνία για την επανέναρξη των συνομιλιών σε δικοινοτικό επίπεδο δεν υπάρχει.
O κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι οι τεχνοκράτες θα συζητήσουν πιο διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και όταν φτάσουν σε πόρισμα με τη χθεσινή σύνθεση, δηλαδή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Ο κ.Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. 
«Η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση» ανέφερε. Παραδέχτηκε ωστόσο πως αν είχαμε σήμερα κατάληξη, θα ήταν καλύτερα».
Στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εκπροσωπηθεί από τον κύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Επικεφαλής εκ μέρους της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται να είναι ο πρέσβης Δ.Παρασκευόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Οζντίλ Ναμί θα εκπροσωπήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά στη διάσκεψη των τεχνοκρατών.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ότι νιώθει αισιοδοξία πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Η κοινή ανακοίνωση της Διάσκεψης

Συγκλήθηκε σήμερα 12 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο, υπό την αιγίδα του γ. γ. των Ηνωμένων Εθνών, με την συμμετοχή της αυτού εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί και της αυτού εξοχότητηας Νίκου Αναστασιάδη, των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυητριών δυνάμεων και την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παρατηρητή. 
Η Διάσκεψη συνεχάρη στους κ. κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί για την σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους 20 μήνες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μόνο χάρη στην αφοσιωμένη τους εργασία κατέστη δυνατόν να συγκληθεί σήμερα η Διάσκεψη. 
Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώθηκαν όλοι για να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων. Στις συζητήσεις σήμερα υπογραμμίστηκε η πρόθεση των συμμετεχόντων να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να απαντούν στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Αναγνώρισαν πως η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης. Επίσης αναγνώρισαν την ανάγκη να απαντηθούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ένα όραμα για την ασφάλεια μιας μελλοντικής ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου. 
Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν πως αυτή είναι η στιγμή για να έχουν επιτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Οι συμμετέχοντες ως εκ τούτου δεσμεύτηκαν στηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική λύση στην Κύπρο. Οι κοινοί στόχοι που περιγράφονται πιο πάνω θα χρειαστούν συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους ενδιαφερόμενους τις επόμενες ημέρες.
Ως εκ τούτου, με αυτό τον στόχο, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, στη βάση του προηγούμενου που καθορίστηκε, με τα παρακάτω βήματα: 
– Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας στο επίπεδο των αντιπροσωπειών. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου. Το έργο της θα είναι να καθορίσει συγκεκριμένα ερωτήματα και τα όργανα που χρειάζονται για να απαντηθούν. 
– Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμούντα θέματα στα άλλα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. 
– Η διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά για να ανασκοπήσει το αποτέλεσμα των συζητήσεων της ομάδας εργασίας. Στη Διάσκεψη επιβεβαιώθηκε η πλήρης δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Τσαβούσογλου: Δεν συζητάμε προτάσεις με φόρμουλα την ΕΕ
«Οι τουρκικές εγγυήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τον τουρκοκυπριακό λαό» επέμεινε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της διάσκεψης, προσθέτοντας ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις απόψεις και των δύο πλευρών. 
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Αθήνα εδώ και έναν χρόνο καταθέτουν την άποψή τους για τις εγγυήσεις. Τους είπαμε ότι ήταν λανθασμένη αυτή η στάση. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για την συνέχεια. Επιμέναμε ότι έπρεπε οι τεχνικοί-ειδικοί να συναντηθούν πιο νωρίς» ανέφερε ο τούρκος υπουργός.
Ερωτηθείς από την Καθημερινή της Κύπρου αν η Τουρκία συζητά εναλλακτικές φόρμουλες για εγγυήσεις, ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ΕΕ ότι μέχρι σήμερα δεν έλυσε κάποιο πρόβλημα. «Μέχρι σήμερα ποια προβλήματα έλυσε η ΕΕ; Πως να εμπιστευτούμε μια διπρόσωπη ΕΕ;» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ισχυρίστηκε, πρέπει να είμαστε πραγματιστές, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή τουρκική θέση ότι «υπάρχει ειρήνη εδώ και 42 χρόνια στην Κύπρο» για να καταλήξει ότι αυτό το οφείλουμε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. «Η Τουρκία δεν συζητά τέτοιου είδους προτάσεις (με φόρμουλα την ΕΕ)» κατέληξε.

3 Σχόλια

  1. Και εμείς με .. κλήρωση , αυτούς που θα το υπογράψουν , θα τους οδηγούμε στο Γουδί.
    Οχι στο νέο ελεεινό , κατάπτυστο σχέδιο Αννάν , οχι στη διζωνική , δικοινοτική.
    Τάσος Σαμπάνης , Οικονομολόγος , Μέλος της Πε ΛΑΕ Δάφνης – Υμηττού.

  2. Η προδοσία ήταν και παραμένει τό κύριο χαρακτηριστικό τής ελληνικής πολιτικής και διπλωματίας. Από πού να αρχίσει κανεις και πού να τελειώσει….Ακόμα και όταν ήσαν σε θέση “ισχύος” (ίδε Γεωργάκη Παπανδρεόυ τό 2010 – οι γερμανικές τράπεζες ήσαν φούλ σε ελληνικά ομόλογα άφησε ο πανάθλιος τότε πρωθυπουργός να απαλλαγούν πρώτα αυτές οι τράπεζες Deutsche bank, Dresdner Bank & Commerz Bank, απο αυτά, και μετά να “τρέχουν” να υπογράφουν τα επαίσχυντα μνημόνια…
    Δέν πρόκειται να υπάρξει βιώσιμη λύση τού Κυπριακού. Προϋπόθεση για ανάληψη οιασδήποτε συζήτησης θάπρεπε να είναι:
    1) ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ, συμπερ. και τών αγγλ. βάσεων, από τήν Κύπρο.
    2) ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ, τούς οποίους έφεραν οι Τούρκοι στήν κ΄Κύπρο.
    3) ΕΝΙΑΙΟ και ΟΧΙ ομοσπονδιακό κράτος ΔΙΚΑΙΟΥ για ΟΛΟΥΣ τούς κατοίκους τής Κύπρου. ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
    4) ΕΝΙΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ στήν Κύπρο, με τα οποία ο οιοσδήποτε πολίτης τής Κύπρου θα μπορεί να εκτίθεται στίς εκλογές για οιαδήποτε κυβερνητική θέση, και για αυτήν τού Προέδρου τής Κυπριακής Δημοκρατίας, ελληνοκύπριος ή τουρκοκύπριος.
    Οι λεγόμενες “μεγάλες” δυνάμεις (τόν κακό τους τόν καιρό….) κάνουν πως δέν καταλαβαίνουν; Ο Ινδός δήμαρχος τού Λονδίνου δέν είναι είναι ένα πρακτικό παράδειγμα; Ο Ομπάμα δέν είναι ένα άλλο παράδειγμα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας