Κυβέρνηση, υπάλληλος των ''επενδυτών'', πάει να μετατρέψει σε νόμο το αποικιακό μνημόνιο για το Ελληνικό

1811
στε

Ένα τέτοιο όργιο άγριας και ληστρικής εξυπηρέτησης μεγάλων πολυεθνικών συμφερόντων, από το Ελληνικό, ως την Fraport, την Eldorado, την Cosco, τους Ιταλούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα fund των πειρατικών τραπεζών κλπ., στο όνομα του Grinvest, δεν έχει εμφανισθεί ποτέ από κυβέρνηση σε χώρα, με την ξεσκολισμένη αντιπολίτευση να έχει ξεσκιστεί να απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη γονυκλισία, εθελοδουλία και παράδοση.
Ποτέ σε χώρα δεν έχει βρεθεί ένα τόσο ξεπουλημένο δίδυμο να κυριαρχεί στην πολιτική της ζωή, όσο το δίδυμο ΤσίπραΜητσοτάκη, με άθλιους μνημονιακούς δορυφόρους τους Καμμένο, Θεοδωράκη, Γεννηματά και Λεβέντη.
Μορφή νόμου πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση στο αποικιακό Μνημόνιο για το Ελληνικό προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γιώργου Φιντικάκη στο Liberal.
Είναι η βασική εναλλακτική στη φαρέτρα του Μαξίμου, και πρόκειται να ενεργοποιηθεί προκειμένου να παρακαμφθεί τυχόν γνωμοδότηση του ΚΑΣ, που συνεδριάζει την προσεχή Τρίτη, υπέρ της κήρυξης μικρού ή μεγαλύτερου τμήματος του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού χώρου. Ακριβώς επειδή το σενάριο αυτό θεωρείται και ως το πιο πιθανό, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να θωρακίσει το κατάπτυστο Μνημόνιο που υπεγράφη με το ”Λατσέικο”, και τα ασφυκτικά απαράδεκτα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει για αρχαιολογικές εργασίες, ψηφίζοντάς το ως νόμο στη Βουλή.
Ένας από τους λόγους που τον περασμένο Μάιο, συνήφθη το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπ. Πολιτισμού και της Ελληνικόν Α.Ε., που εν συνεχεία εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ, ήταν να ορισθούν για τις αρχαιολογικές εργασίες συγκεκριμένοι ασφυκτικοί χρόνοι, εντός των οποίων θα περατώνονται άρον-άρον, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και για τα μάτια του κόσμου, μόνο και μόνο ως διαδικασίες αγγαρείας και άλλοθι για να προχωρήσει ταχύτατα η ”επένδυση”.
Εκεί βρίσκεται και το πρόβλημα με τους αρχαιολόγους, οι οποίοι κατά πάγια τακτική τους δεν θέλουν ανέφικτα πιεστικά χρονοδιαγράμματα, αφού υποστηρίζουν ότι δεν προλαβαίνουν τις προθεσμίες ώστε να εκτελέσουν στοιχειωδώς κανονικά τις εργασίες τους.
Εφόσον οι διορίες που προβλέπει το Μνημόνιο για το έργο αποκτήσουν ισχύ νόμου, τότε η αρχαιολογική υπηρεσία θα πρέπει να τις τηρήσει και στην ουσία να ακυρωθεί.
Οι αρχαιολογικές εργασίες θα υπάγονται σε σφιχτές προθεσμίες, και άρα οι υπηρεσίες θα οφείλουν να τις επισπεύσουν, ανεξάρτητα αν έτσι ”κουκουλώνουν” ευρήματα.
Η σκέψη να πάρει το Μνημόνιο τη μορφή νόμου, είχε πέσει στο τραπέζι εδώ και μήνες, και συγκεκριμένα από τον περασμένο Μάιο, όταν και άρχισε να συντάσσεται. Ωστόσο μέχρι και σήμερα, η νομοθετική ρύθμιση παρέμενε στα χαρτιά, καθώς υπήρχε η εκτίμηση ότι θα καταστεί εφικτό να υπερπηδηθούν οι κάθε είδους κινηματικές και άλλες αντιδράσεις ( Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, κ.ό.κ.).
Υπάρχει κι άλλο ένα ζήτημα. Εάν η γνωμοδότηση του ΚΑΣ είναι ότι τμήμα του Ελληνικού πρέπει να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, και η υπουργός Πολιτισμού την αγνοήσει, θα πρέπει να αιτιολογήσει πειστικά την απόφασή της. Ακόμη και αν το κάνει – πολλώ δεν μάλλον αν δεν το κάνει- θεωρείται βέβαιο ότι οι αντιδρώντες θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εφόσον η κυβέρνηση κάνει το Μνημόνιο νόμο, επίσης οι αρχαιολόγοι θα το προσβάλλουν.
Η προσφυγή όμως προκειμένου να συζητηθεί στο ΣτΕ, θα πάρει καιρό, ίσως και πάνω από χρόνο. Προκειμένου λοιπόν να μπλοκάρουν στο μεταξύ τις εργασίες, οι προσφεύγοντες θα ζητήσουν ασφαλιστικά μέτρα. Εφόσον τα χάσουν, οι εργασίες θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι και την ημερομηνία εκδίκασης της απόφασης από το ΣτΕ.
Όπως και να έχει, έρχεται μια “κολασμένη” εβδομάδα για το έργο του Ελληνικού. Πρόγευση θα πάρουμε τη Δευτέρα οπότε και αναμένεται να γίνει γνωστή η απόφαση της Επιτροπής Δασικών Αμφισβητήσεων σχετικά με το “δάσος” των 37 στρεμμάτων. Το κύριο όμως ζήτημα βρίσκεται την Τρίτη με την επαναληπτική συνεδρίαση του ΚΑΣ στην οποία όλοι/ες καλούμαστε να δώσουμε μαζικά και αγωνιστικά το παρόν με ευρύτερο στόχο πάντα να σταματήσουμε το ξεπούλημα της ιστορίας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας