Κριτική ταινίας: “Σε πόλεμο” του Στεφάν Μπριζέ

1262
πόλεμο

Θα άρεσε πολύ και στον Ανέστη, όπως συμφωνήσαμε με έναν παλιό κοινό μας φίλο, το “Σε πόλεμο” του Στεφάν Μπριζέ.

Το φιλμ αναφερόταν σε πολύμηνη απεργία των 1.100 εργαζομένων του γαλλικού εργοστασίου Περίν, γιατί η εταιρεία θα τους απέλυε και θα την αναλάμβανε μεγαλύτερη, γερμανικών συμφερόντων.

Με ντοκιμαντερίστικο τρόπο και μεγάλη αληθοφάνεια, ώστε να αναρωτιόμαστε, αν το γεγονός ήταν πραγματικό, ο Μπριζέ παρακολουθεί τον αγώνα των εργαζομένων από την πρώτη μέρα της έκρηξης του απεργιακού αγώνα, την προσπάθεια συνάντησης των συνδικαλιστών με τα διευθυντικά στελέχη, με τους κυβερνητικούς παράγοντες, με τους Γερμανούς αγοραστές και την προσβλητική στάση αυτών απέναντι στους εργαζόμενους, παρά τις θεσμοθετημένες υποσχέσεις τους και τα υπέρογκα κέρδη της εταιρείας, που τα απαξίωνε λόγω δήθεν του οικονομικού ανταγωνισμού.

Όσο οι μέρες περνούν η κατάσταση οξύνεται, οι συγκρούσεις με τα γαλλικά ΜΑΤ αυξάνονται, αλλά και η αναπόφευκτη διάσπαση των εργατών αρχίζει να εμφανίζεται. Έτσι οι λιγότερο αποφασισμένοι και συνειδητοποιημένοι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τα ψίχουλα της εργοδοσίας, το μπόνους των 25.000 ευρώ ως αποζημίωση, πιστεύοντας ότι η υπόθεσή τους είναι χαμένη. Η απάντηση των συνεπών συνδικαλιστών και ειδικά του Λοράν, της ηγετικής φυσιογνωμίας του απεργιακού αγώνα (άλλη μία σπουδαία ερμηνεία από τον Βενσάν Λιντόν), είναι η συνέχιση της απεργίας, μέχρι να υποκύψει η εργοδοσία, η αρραγής τους ενότητα, αφού και η αστική τάξη μπροστά στα συμφέροντά της είναι ενωμένη, και η προσπάθεια να μην γίνουν έκτροπα, που θα εκμεταλλευθούν τα αφεντικά και τα ΜΜΕ εναντίον τους.

Η ταινία τελειώνει με την απελπισμένη κίνηση θυσίας του Λοράν, πράξη που δεν συνάδει όμως με την στάση των αγωνιστών, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και με την επαναπρόσληψη απολυμένων και με την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. 

Το “Σε πόλεμο” είναι μία ταινία που θα πρέπει να δουν όλοι οι εργαζόμενοι, που παλεύουν για το δίκιο τους και το κοινωνικό δικαίωμα της εργασίας, γιατί , όπως λέει ο Μπρεχτ (και είναι προμετωπίδα του έργου) ” όποιος αγωνίζεται μπορεί να χάσει, αλλά όποιος δεν αγωνίζεται, θα τα χάσει όλα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας