Θα γίνει τελικά η συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, την οποία έχει ανακοινώσει η Γαλλία με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία;
«Υπάρχει συμφωνία για το γεγονός ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος σε επίπεδο υπουργών (Εξωτερικών). Θα ήταν πρόωρο να μιλήσουμε για συγκεκριμένα σχέδια για την οργάνωση συνόδων κορυφής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Μια συνάντηση είναι πιθανή αν οι ηγέτες των κρατών (της Ρωσίας και των ΗΠΑ) το κρίνουν χρήσιμο», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι έχουν πάντα τη δυνατότητα «όταν είναι απαραίτητο» να συνομιλούν «τηλεφωνικά ή με άλλον τρόπο».
Ο Πούτιν αναμένεται να προεδρεύσει σήμερα το μεσημέρι της συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Η γαλλική προεδρία είχε ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα ότι ο Μπάιντεν και ο Πούτιν δέχθηκαν «επί της αρχής να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση κορυφής», διευκρινίζοντας ότι οι συνομιλίες αυτές, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούσαν να επεκταθούν για να συμμετάσχουν «όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές» στην ουκρανική κρίση, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν επιτεθεί στην Ουκρανία.
Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη. Στο μεταξύ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν δήλωσε ότι σκοπεύει να συνομιλήσει με τον Λαβρόφ σήμερα. «Στις Βρυξέλλες θα ενημερώσω τους 27 συναδέλφους μου στην ΕΕ για τις πρόσφατες συνομιλίες μας με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ (…) Σήμερα το απόγευμα θα συνομιλήσω με τον Ρώσο ομόλογό μου Λαβρόφ», επεσήμανε ο Λεντριάν σε ανάρτησή του στο Twitter.
Από την πλευρά του ο Πεσκόφ σχολίασε ως «απόλυτα ψευδείς» τις αναφορές του αμερικανικού Τύπου περί καταλόγου με τους Ουκρανούς που σκοπεύει να εξοντώσει η Μόσχα σε περίπτωση που εισβάλει στη γειτονική χώρα.
Παράλληλα χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ασυνήθιστη» τη σύσταση της αμερικανικής πρεσβείας προς τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη Ρωσία να ετοιμαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, εφόσον χρειαστεί. Εξάλλου το Κρεμλίνο υπογράμμισε εκ νέου ότι η «κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη» στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.