Κοροϊδία με το ρεύμα-Μόλις 9 ευρώ τον μήνα η «επιδότηση»

847
Κοροϊδία με το ρεύμα

«Επιδοτήσεις» και μέτρα στήριξης είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση των τιμών του ρεύματος, η οποία οφείλεται κυρίως στην απόφαση της να κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».

Παρόλα αυτά μόλις 9 ευρώ ανά μήνα θα είναι η επιδότηση του κράτους για τις ανατιμήσεις του ρεύματος, σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, δείχνοντας με απροκάλυπτο τρόπο ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. γυρνάει την πλάτη σε εκατομμύρια καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν ήδη το «ράλι» τιμών στους λογαριασμούς τους.

Ως προς το πρακτικό σκέλος της επιδότησης των 9 ευρώ ανά λογαριασμό, ο κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι αυτή θα αφορά τις καταναλώσεις μόνο των μηνών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ήδη οι λογαριασμοί που φτάνουν σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι «φουσκωμένοι». Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ορισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενδέχεται να δουν αυξήσεις ακόμη και 500 ευρώ στον λογαριασμό τους, κάτι το οποίο συνεπάγεται πως τα μέτρα Μητσοτάκη, αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό».

Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση παρέχει ένα ασφαλές στήριγμα στο 72% της αγοράς, το οποίο καταναλώνει μέχρι 300 κιλοβατώρες, που, όπως είπε, μετά την επιδότηση θα επιβαρυνθεί με 1 ευρώ τον μήνα.

Για κατανάλωση άνω των 400 κιλοβατωρών οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν αύξηση 2 ευρώ στον λογαριασμό, ενώ το κενό που προκύπτει μέχρι τις 600 κιλοβατώρες θα καλυφθεί από την ΔΕΗ, με εκπτώσεις που θα ξεπεράσουν το 30%. Οσον αφορά τους ιδιώτες προμηθευτές, τόνισε πως δεν υπάρχουν εργαλεία για να τους υποχρεώσει η Πολιτεία να πουλήσουν σε μία τιμή που δεν θέλουν ή δεν τους συμφέρει.

Ο κ. Σκρέκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση της επιδότησης, σε περίπτωση που υπάρξουν και νέες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Παραδείγματα

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες τον μήνα θα πλήρωνε 35,18 ευρώ για την κατανάλωση (330 Χ 0,11058 ανά κιλοβατώρα), αλλά θα επιβαρύνονταν και με 20,54 ευρώ, με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Μετά τα μέτρα, θα λάβει τόσο την κρατική επιδότηση των 9 ευρώ (για καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες) και πρόσθετη έκπτωση 9,95 ευρώ από τη ΔΕΗ, όπως είχε ανακοινώσει από τον Αύγουστο.

Έτσι, τελικά, αντί για 20,54 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με 1,59 ευρώ. Αντίστοιχα, για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400 κιλοβατώρες τον μήνα η χρέωση προμήθειας είναι 46,76 ευρώ.

Σε αυτήν την κατανάλωση η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 27,38 ευρώ και θα μειωθεί από την έκπτωση ενέργειας, ύψους 13,27 ευρώ, την επιδότηση της Πολιτείας, ύψους 9 ευρώ, και από την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ, ύψους 3 ευρώ. Σε αυτήν την κατανάλωση η αύξηση που θα πληρωθεί είναι 2,11 ευρώ.

Αθέμιτος ανταγωνισμός και χειραγώγηση στην αγορά ενέργειας

Χειραγώγηση της αγοράς ενέργειας από τους καθετοποιημένους προμηθευτές ενέργειας και αθέμιτο ανταγωνισμό διαπιστώνει η Ελληνική Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

Συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για την αναθεώρηση του Κώδικα Προμήθειας, η ένωση υπογραμμίζει πως η λειτουργία της αγοράς προμήθειας, ελλείψει συνθηκών στοιχειώδους ανταγωνισμού, με κύρια ευθύνη των καθετοποιημένων προμηθευτών, κυρίως των ιδιωτών, χαρακτηρίζεται από εναρμονισμένες πρακτικές που κατατείνουν στο να παγιώσουν στα τιμολόγιά τους τη μεταφορά 100% του ρίσκου των τιμών της αγοράς επόμενης ημέρας και των χρεώσεων της αγοράς εξισορρόπησης στους πελάτες τους.

Όπως υποστηρίζει η ΕΒΙΚΕΝ, οι καθετοποιημένοι προμηθευτές πετυχαίνουν εξαιρετική αντιστάθμιση κινδύνου, συνδυάζοντας παραγωγή και προμήθεια, καθώς διαθέτουν μια ετήσια παραγωγή που υπερβαίνει τις ποσότητες ενέργειας που προμηθεύουν στη λιανική, με διασφαλισμένη πλέον τη λειτουργία τους και επιπλέον σημαντικά έσοδα από τη συμμετοχή στην αγορά εξισορρόπησης.

Τάσσεται δε υπέρ της εισαγωγής πλαφόν στην προσαύξηση που μπορεί να προκαλέσει η ρήτρα αναπροσαρμογής. Η ΕΒΙΚΕΝ είχε ζητήσει με δύο επιστολές της (21 Μαΐου και 14 Ιουλίου 2021) την αποφασιστική παρέμβαση της ΡΑΕ στην αγορά προμήθειας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά είναι πως, μία μέρα πριν από την εξαγγελία του πρωθυπουργού (Σάββατο) για την κρατική επιδότηση έως 80% της αύξησης της τιμής στο ρεύμα, η χονδρική τιμή ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε σε 113,4 ευρώ ανά Mwh, σημειώνοντας πτώση 9,5% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Μετά την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη (Κυριακή) η τιμή της Mwh εκτινάχθηκε στα 128,50 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13,28%, ενώ τη Δευτέρα σκαρφάλωσε στα 135,83 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας