Κορονοϊός-Ιταλία: «Είναι πόλεμος»-Δεν φτάνουν τα τεστ γιατί τα παίρνουν οι ΗΠΑ

1891
τεστ

Στην Ιταλία, κατά την πανδημία του κορονοϊού, ξέσπασε ένα πολιτικό σκάνδαλο.

Αποδείχθηκε ότι στις αρχές της εβδομάδας στην πόλη της Μπρέσια, ένα αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ είχε φορτώσει μισό εκατομμύριο τεστ για τη διάγνωση του ιού. Μάλιστα, αναμένεται και νέα παραλαβή. Οι Ιταλοί είναι αγανακτισμένοι, οι πολιτικοί σιωπούν.

Νωρίς το πρωί στις 17 Μαρτίου, ένα αεροσκάφος Boeing C-17 Globemaster III απογειώθηκε από την αμερικανική στρατιωτική αεροπορική βάση Αβιάνο, στη Βόρεια Ιταλία, και, μισή ώρα αργότερα, προσγειώθηκε στη Μπρέσια. Εκεί, βρίσκεται το ιδιωτικό εργαστήριο της Copan Diagnostics Inc., στο οποίο φτιάχνονται τα τεστ που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση των ιογενών ασθενειών. Εκεί παράγονται και τα τεστ για τη λήψη βιολογικού υλικού για τον SARS-CoV-2. Οι Αμερικάνοι στρατιώτες κατευθύνθηκαν προς το εργαστήριο.

Δεν έπρεπε να γίνει ευρύτερα γνωστό στο κοινό, η διαρροή έγινε όμως από τους ίδιους τους Αμερικάνους. Στη σελίδα της βάσης Αβιάνο στο Instagram δημοσιεύτηκαν κάποιες φωτογραφίες από το εσωτερικό του αεροσκάφους που ήταν γεμάτο με συσκευασίες.

Οι φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα διαγράφηκαν λίγο αργότερα, οι χρήστες, όμως, υποψιάστηκαν ότι οι συσκευασίες περιείχαν τεστ που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του κορονοϊού. Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το πώς ένα τεράστιο τετρακίνητο αεροσκάφος κατάφερε να προσγειωθεί και αργότερα να απογειωθεί, περνώντας απαρατήρητο, και μεταφέροντας τα αναλώσιμα που τόσο πολύ χρειάζονται οι Ιταλοί.

Tην είδηση μετέδωσαν τα ιταλικά ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί επιστήμονες και οι απλοί πολίτες ήταν αγανακτισμένοι: «Για ποιο λόγο κατά τη διάρκεια μιας τόσο σοβαρής πανδημίας, όταν οι γιατροί και οι νοσηλευτές της χώρας, με κίνδυνο της υγείας τους, αγωνίζονται για τη ζωή των ασθενών, διαμαρτύρονται για την έλλειψη φαρμάκων και με αγωνία περιμένουν εξοπλισμό από την Κίνα, κάποιοι επιτρέπουν στους Αμερικάνους να προμηθεύονται τα απαραίτητα υλικά;»

Σύμφωνα με το άρθρο στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica:

«Όλος ο κόσμος μιλάει για τον πόλεμο. Για πρώτη φορά στην ιστορία είναι πόλεμος όλων εναντίον όλων. Σήμερα, δεν υπάρχουν συμμαχίες και σύμμαχοι. Ο καθένας σκέφτεται μόνο για τον εαυτό του. Στην καταπολέμηση του κορονοϊού, τα σημαντικότερα όπλα είναι μάσκες, ασφυξιογόνες μάσκες, τεστ. Οι Αμερικανοί, αφού αγόρασαν μισό εκατομμύριο τεστ στη Μπρέσια, μετέφεραν αυτά τα “τρόπαια” στο Μέμφις και τώρα γιορτάζουν την επιτυχία τους».

Οι βόρειες επαρχίες της Ιταλίας, όπου το ποσοστό θνησιμότητας από το COVID-19 είναι πολύ υψηλό ήταν πολύ αγανακτισμένες. «Η Ιταλία έχει τεράστιο πρόβλημα. Είναι δυνατόν να στέλνουμε τα τεστ στην Αμερική; Προφανώς, αυτός είναι ένας νέος τρόπος πληρωμής φόρου στον αποικιστή», σχολιάζουν οι Ιταλοί την κατάσταση.

«Τα ιατρικά προϊόντα παράγονται στη Μπρέσια, στην περιοχή που υπάρχουν πολλά κρούσματα του COVID-19. Οι γιατροί προσπαθούν να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Κανείς δεν εμπόδισε όμως την αποστολή των τεστ στις ΗΠΑ. Ποιος από την κυβέρνηση γνωρίζει τι συνέβαινε», οι πολίτες αναρωτιούνται πόσο πλήρωσαν οι Αμερικανοί και ποιος κέρδισε από αυτό. Οι Αρχές σιωπούν.

Η Ουάσιγκτον τήρησε σιγή ιχθύος για κάποιες ημέρες. Πολλοί είδαν όμως τη φωτογραφία από το αεροσκάφος και το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την αγορά μισού εκατομμυρίου τεστ από την Ιταλία.

«Τα τεστ για τον κορονοϊό αποτελούνται από δυο μέρη, το πρώτο είναι στυλεοί για τη λήψη βιολογικού υλικού του ασθενή, το δεύτερο είναι το υγρό όπου τοποθετούνται οι στυλεοί. Αυτά φέραμε από την Ιταλία», εξήγησε ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας τις ΗΠΑ, Πάουλ Φρίντριχς.

Ο ίδιος δεν βλέπει κάτι παράδοξο στην υπόθεση. «Παρόμοια παράγονται και στις ΗΠΑ. Παρατηρούμε εδώ όμως ένα ωραίο παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας σχετικά με την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης», δήλωσε ο ταξίαρχος.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας των ΗΠΑ, στρατηγός Ντέιβ Γκόλντφεϊν παραδέχθηκε ότι στο Μέμφις έχουν παραλάβει τα «τεστ για τον κορονοϊό» από την Ιταλία. Όμως δεν διευκρίνισε, αν πρόκειται για βαμβακοφόρους στυλεούς για τη λήψη βιολογικού υλικού ή για το υλικό που φανερώνει την ασθένεια.

«Τα τεστ είναι απαραίτητα για τη στήριξη της εθνικής ασφάλειας και του συστήματος υγείας. Θα υπολογίσουμε αν τα προϊόντα που αγοράστηκαν πληρούν τις απαιτήσεις. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ιταλικές εταιρείες», δήλωσε ο Γκόλντφεϊν. Και πρόσθεσε ότι νέες παραδόσεις από την Ιταλία είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες ημέρες.

Η διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Copan Diagnostics Inc., Στεφανία Τριβά, επίσης σχολίασε την κατάσταση: «Η εταιρεία μας παράγει τα δείγματα για τη λήψη βιολογικού υλικού και όχι το υλικό που χρησιμοποιείται για διάγνωση της νόσου. Κάποια άλλα εργαστήρια ασχολούνται με την ανάπτυξή τους».

Σύμφωνα με τη διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας από την έναρξη της εξάπλωσης του COVID-19, η Copan Diagnostics Inc. είχε παραδώσει πάνω από ένα εκατομμύριο δείγματα στα ιταλικά νοσοκομεία. «Δεν υπάρχει έλλειψη. Δεν υπάρχει απαγόρευση των εξαγωγών. Η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, λόγω του κορονοϊού είχαμε προβλήματα με τον εφοδιασμό, οπότε οι Αμερικανοί διοργάνωσαν επείγουσα αποστολή στυλεών με ένα μεταφορικό αεροπλάνο», εξήγησε η κ. Τριβά.

Το εργαστήριο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικά κατά των μέσων ενημέρωσης που διέδιδαν μη επαληθευμένες πληροφορίες. Ένας ιστορικός και αναλυτής πολιτικών επιστημών που ζει στην Ιταλία, ο Αλεξάντρ Ντουνάεφ έκανε εκτιμά ότι το σκάνδαλο θα φτάσει σε νέο επίπεδο.

«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ιταλία σήμερα λόγω του κορονοϊού πολύ περίπλοκη. Οι κάτοικοι ελπίζουν ότι η πανδημία θα σταματήσει. Μέχρι να συμβεί αυτό, η ένταση παραμένει στην κοινωνία. Ίσως οι δημοσιογράφοι πραγματικά δεν είχαν κατανοήσει τι διαφορά υπάρχει μεταξύ των τεστ για τον COVID-19 και των δειγμάτων για λήψη βιολογικού υλικού. Έτσι, έγινε το μπέρδεμα», τονίζει ο Ντουνάεφ.

Ακόμη και αν το σκάνδαλο καλυφθεί, κατά την άποψη του Ντουνάεφ, η παροχή στους Αμερικανούς θα συνεχίσει να συζητείται. Οι ιταλικές αρχές δεν μπορούν να αποφύγουν τις απορίες γιατί το κράτος δεν διαθέτει αρκετά φάρμακα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας