Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: Τα αποτελέσματα των γενοκτόνων μνημονιακών πολιτικών

1756
ιατρείο

Από τον Δεκέμβριο του ’11 που ξεκίνησε την λειτουργία το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ), ήταν ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές λιτότητας και το 1ο μνημόνιο που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, θα έφερναν τον όλεθρο και την καταστροφή στην Ελληνική κοινωνία. Από τότε καταγγέλλαμε ότι η λιτότητα στην δημόσια υγεία θα επιδείνωνε τους δείκτες υγείας. 7 χρόνια μετά, με 3 μνημόνια και δεσμεύσεις μέχρι το 2060, μια μελέτη του Βρετανικού The Lancet έρχεται να αποδείξει ακριβώς αυτό. Η μελέτη με τίτλο «The burden of disease in Greece, health loss, risk factors, and health financing, 2000–16: an analysis of the Global Burden of Disease Study 2016» https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30130-0/fulltextπεριλαμβάνει τα εξής αποτελέσματα (της λιτότητας):

1) Αύξηση της θνησιμότητας του γενικού πληθυσμού από τις 997.8 ανά 100.000 κατοίκους το 2010 στις 1174.9 το 2016, δηλαδή είχαμε μια αύξηση της θνησιμότητας κατά 17.8%!
2) Τα περιστατικά φυματίωσης έχουν αυξηθεί ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες.
3) Τα περιστατικά HIV σχεδόν διπλασιάστηκαν την περίοδο 2010-2012 λόγω της κατάργησης του προγράμματος παροχής δωρεάν συρίγγων στους χρήστες ναρκωτικών.
4) Αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης και αυτοκτονιών.

Η μελέτη συνεχίζει και αναλύει την αύξηση των θανάτων του γενικού πληθυσμού ανά ηλικία (η Ελλάδα αναφέρεται με ΜΠΛΕ χρώμα) και αναφέρει ότι οι θάνατοι «συνέπεσαν» με τις μειώσεις που έγιναν στους προϋπολογισμούς για την δημόσια υγεία από το 2010 και μετά.

Επίσης αυξήθηκαν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες από τα φάρμακα, οι αυτοτραυματισμοί και πολλά είδη καρκίνων σε όλες τις ηλικίες. Βρέφη και παιδιά μικρότερα των 5 ετών πεθαίνουν από ασθένειες που είναι πλήρως ιάσιμες (όπως αιμολυτική νόσος και νεογνική σηψαιμία). Υψηλή αύξηση έχει επέλθει στους αυτοτραυματισμούς εφήβων και νέων. Έχουμε αύξηση στις ηλικίες 15-49 στο HIV, σε διάφορα είδη ιάσιμων νεοπλασιών, σε όλα τα είδη των κιρρώσεων, σε νευρολογικές παθήσεις (όπως η πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, και η νόσος κινητικών νευρώνων), στη χρόνια νεφρική νόσο, και τους περισσότερους τύπους καρδιαγγειακών παθήσεων.

Με λίγα λόγια:
– Τα νεογέννητα βρέφη πεθαίνουν από θεραπεύσιμες ασθένειες.
– Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες αυτοκτονούν.
– Οι έφηβοι και οι ενήλικες πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την κακή διατροφή, την κατάχρηση οινοπνεύματος και το κάπνισμα, καθώς και από θεραπεύσιμες ασθένειες.

Όπως σημειώνει το περιοδικό Forbes σε πρόσφατο άρθρο του που βασίστηκε στην μελέτη της Lancet:

«Η αύξηση των θανάτων από αυτοτραυματισμό μεταξύ των νέων ενηλίκων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Αυτό είναι το ανθρώπινο κόστος για το τρομακτικά υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα.Στο ύψος της κρίσης, το 2013, ήταν 58,21% – πάνω από το ήμισυ όλων των νέων ενηλίκων. Ακόμα και τώρα, παρότι μισό εκατομμύριο νέων εγκατέλειψαν τη χώρα, είναι πάνω από 40%. Οι Έλληνες νεαροί ενήλικες πρέπει να επιλέξουν να φύγουν ή να αντιμετωπίσουν μια ανεργία διαρκείας. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αυτοτραυματισμοί και οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί. Παρά την απόγνωση, οι μεγαλύτερες αυξήσεις θνησιμότητας δεν είναι μεταξύ των νέων ενηλίκων, αλλά μεταξύ των μωρών και των πολύ ηλικιωμένων.  Αυτό μιλάει (από μόνο του) για μια κρίση στην υγειονομική περίθαλψη

Η μελέτη της Lancet αναφέρει ξεκάθαρα ότι από το 2008 μέχρι και το 2014 η δημόσια δαπάνη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μειώθηκε από το 9.8% του ΑΕΠ το 2008 σε 8.1% το 2014, και έχει πέσει σήμερα στο 6%Να μην ξεχνάμε παράλληλα ότι το ΑΕΠ μας μειώθηκε περισσότερο από 25% την ίδια περίοδο (που σημαίνει ότι η δημόσια δαπάνη είναι 4.5 % έναντι του 9.8% του 2008!).

Η μελέτη της Lancetπαράλληλα αναφέρει ξεκάθαρα:

«Από την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, η Ελλάδα μείωσε τον δείκτη δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη σε σχέση με το ΑΕΠ σε ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, με 50% λιγότερη δημόσια νοσοκομειακή χρηματοδότηση το 2015 από ό, τι το 2009. Η μείωση αυτή έχει αφήσει τα νοσοκομεία με έλλειμμα σε βασικές προμήθειες, ενώ οι πολίτες αντιμετωπίζουν παροδικές ελλείψεις φαρμάκων.»

Όλα τα παραπάνω εξηγούν με τον καλύτερο τρόπο γιατί τα δημόσια νοσοκομεία έχουν διαλυθεί στην κυριολεξία, με τεράστιες ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα και ανθρώπινο δυναμικό. Ο μοναδικός λόγος που δεν έχουν καταρρεύσει είναι γιατί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υπερβάλει εαυτό και καλύπτει με προσωπικό κόστος τις παντελείς ελλείψεις.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας μια λιτότητας που δολοφονεί πολίτες βάσει των πολιτικών που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι και σήμερα, μιας λιτότητας που συνιστά γενοκτονία σύμφωνα με τους όρους του ΟΗΕ (διαβάστε εδώ τον ορισμό – στα Αγγλικά – http://www.un.org/ar/preventgenocide/adviser/pdf/osapg_analysis_framework.pdf ).

Ποιός θα απαντήσει από το υπουργείο υγείας και θα εξηγήσει:

– για τις λίστες αναμονής χιλιάδων καρκινοπαθών που στην κυριολεξία λιώνουν περιμένοντας μέχρι και 4 μήνες για να ξεκινήσουν τις θεραπείες τους?
– για τις τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα που αναγκάζουν τα δημόσια νοσοκομεία να ψάχνουν δεξιά και αριστερά για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών τους?

Και για να διαπιστώσουμε την ουσία της πρόσβασης των ανασφάλιστων ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας ας απαντήσει το υπουργείο υγείας:

– πόσα χρήματα έχουν δοθεί για την νοσηλεία και τις διαγνωστικές εξετάσεις των ανασφάλιστων ασθενών;
– πόσα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά για αξονικές – μαγνητικές – σπινθηρογραφήματα γράφτηκαν σε ανασφάλιστους ασθενείς και πόσες τελικά εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν;

Πηγή στοιχείων:

https://www.forbes.com/sites/francescoppola/2018/08/31/the-terrible-human-cost-of-greeces-bailouts/#59d11e844b31

https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30130-0/fulltext

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email mkiellinikou@gmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας