Κοιλάδα του Θανάτου: παγκόσμιο ρεκόρ ζέστης

3033
Κοιλάδα

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος, η μέση θερμοκρασία Ιουλίου στο Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου στην Καλιφόρνια έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη μέση μηνιαία θερμοκρασία.

Ο μετεωρολογικός σταθμός στο Ρυάκι του Φούρνου στην καρδιά της Κοιλάδας, ο οποίος λειτουργεί από το 1911, κατέγραψε τον Ιούλιο 2018 μέση μηνιαία θερμοκρασία 42,2 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, ενώ τον Ιούλιο του 2017 η μέση θερμοκρασία του ίδιου μήνα ήταν 41,9 βαθμοί, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ». Το νέο ρεκόρ θα επισημοποιηθεί, όταν επιβεβαιωθεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Τις 21 από τις 31 μέρες του περασμένου μήνα η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία ήταν τουλάχιστον 48,9 βαθμοί Κελσίου. Όμως το ρεκόρ ήταν το 1917, όταν το ίδιο είχε συμβεί στις 29 μέρες του Ιουλίου, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών στη Γη είχε καταγραφεί στην ίδια περιοχή στις 10 Ιουλίου 1913, στους 56,7 βαθμούς Κελσίου (όμως η ακρίβεια της μέτρησης έχει στο μεταξύ αμφισβητηθεί).

Η Κοιλάδα του Θανάτου έχει ακραία υψηλές θερμοκρασίες, καθώς βρίσκεται περίπου 60 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και η γειτονική οροσειρά Σιέρα Νεβάδα εμποδίζει τη βροχή να φθάσει στην περιοχή. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής η Κοιλάδα του Θανάτου θα γίνει ακόμη πιο καυτή κόλαση τις επόμενες δεκαετίες.

Εξάλλου, στις 28 Ιουνίου φέτος, στο Κουριγιάτ του Ομάν, μετρήθηκε η υψηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στον κόσμο μέσα στη μέρα, στους 42,6 βαθμούς Κελσίου.

Καυτός Ιούλιος και για το Μόντρεαλ

Εν τω μεταξύ, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί και στο Μόντρεαλ του Καναδά εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Η θερμοκρασία στο Μόντρεαλ, όπου στις αρχές Ιουλίου σημειώθηκε φονικός καύσωνας, παρέμεινε πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου επί 11 ημέρες, έναντι τριών ή τεσσάρων που είναι συνήθως κατά μέσο όρο, δήλωσε ο Στιβ Μπόιλι μετεωρολόγος της υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Καναδά.

Η μέση θερμοκρασία στο Μόντρεαλ έφτασε τους 24,2 βαθμούς Κελσίου, έναντι 21,2 που είναι συνήθως. «Τρεις βαθμοί διαφορά, είναι σημαντικό», σχολίασε ο Μπόιλι.

Το προηγούμενο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών κατά τον μήνα Ιούλιο είχε καταγραφεί στο Μόντρεαλ το 1921, με μέση θερμοκρασία 24,7 βαθμούς Κελσίου.

Στις 2 Ιουλίου το θερμόμετρο άγγιξε τους 35,3 βαθμούς Κελσίου στην οικονομική πρωτεύουσα του Κεμπέκ, πλησιάζοντας στο απόλυτο ρεκόρ για τον μήνα (35,6 βαθμοί) που καταγράφηκε το 1953.

Από τον καύσωνα που έπληξε το Κεμπέκ επί μία εβδομάδα 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί στο Μόντρεαλ, σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό των αρχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας