Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας

813
ηπα

Νέα ένταση προστίθεται καθημερινά στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας στο πλαίσιο του οξυμένου ανταγωνισμού τους, έκφραση του οποίου είναι και οι αλληλοκατηγορίες για την προέλευση, αλλά και την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Μετά την έκθεση της CIA για συνεννόηση της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για απόκρυψη στοιχείων και καθυστέρηση ανακήρυξης της πανδημίας, προκειμένου η πρώτη να προμηθευτεί και από τη διεθνή αγορά αναπνευστήρες και προστατευτικό υλικό, ήρθε  και το FBI, το οποίο ισχυρίστηκε ότι διαπίστωσε κινεζική προσπάθεια για υποκλοπή στοιχείων αμερικανικών ερευνών για την εύρεση εμβολίου αντιμετώπισης της νόσου Covid-19. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι χάκερς, ερευνητές και φοιτητές που πρόσκεινται στην Κίνα υποκλέπτουν πληροφορίες από αμερικανικά ινστιτούτα και εργαστήρια για λογαριασμό του Πεκίνου. Χαρακτήρισε τις κινεζικές αυτές απόπειρες «σοβαρή απειλή για την απάντηση της χώρας μας στην Covid-19».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες το βράδυ ότι δεν τον ενδιαφέρει να συνομιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αυτή τη στιγμή, ενώ έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι ενδέχεται να διακόψει κάθε σχέση με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Έχω πολύ καλή σχέση (με τον Σι) αλλά προς το παρόν δεν θέλω να του μιλήσω», είπε ο Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες Πέμπτη το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο «Fox Business».

Όταν ρωτήθηκε για τα ενδεχόμενα μέτρα αντιποίνων που θα μπορούσε να επιβάλει στο Πεκίνο, απάντησε πολύ αόριστα, αλλά απειλητικά: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα μπορούσαμε να διακόψουμε κάθε σχέση».

«Τι θα συνέβαινε, αν το κάναμε; Θα εξοικονομούσαμε 500 δισεκατομμύρια δολάρια αν διακόπταμε κάθε σχέση», υποστήριξε.

Ο Τραμπ επισήμανε εξάλλου ότι η επιδημία έριξε μια σκιά στην πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας που σύναψε η Ουάσιγκτον με το Πεκίνο τον Γενάρη. «Δεν θα έπρεπε να επιτρέψουν να συμβεί αυτό», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Έκανα μια φοβερή εμπορική συμφωνία και τώρα λέω ότι δεν νιώθω με τον ίδιο τρόπο. Το μελάνι δεν είχε προλάβει να στεγνώσει και ήρθε η πανώλη. Δεν νιώθω πια με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε από την πλευρά του στο «Fox Business» ότι η Κίνα θα πρέπει να δώσει πολλές περισσότερες πληροφορίες για τον κορονοϊό και πρόσθεσε ότι ο Τραμπ εξετάζει τις επιλογές του.

«Ο πρόεδρος ανησυχεί. Εξετάζει όλες τις επιλογές του. Προφανώς ανησυχεί για τις επιπτώσεις αυτού του ιού στην οικονομία, στις αμερικανικές θέσεις εργασίας, στην υγεία των Αμερικανών και ο πρόεδρος θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την οικονομία και να προστατεύσει τους Αμερικανούς εργαζόμενους», τόνισε ο Μνούτσιν.

Αντίδραση από το Πεκίνο

Σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν δήλωσε από το Πεκίνο ότι η διατήρηση σταθερών διμερών σχέσεων εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και των δύο χωρών και ωφελεί την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

«Η διατήρηση σταθερών σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον των δύο λαών, όπως και της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο», επισήμανε ο Ζάο. «Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν τώρα πιο στενά για να αντιμετωπίσουν μαζί τον ιό, να θεραπεύσουν ασθενείς και να επανεκκινήσουν την οικονομική παραγωγή, όμως αυτό απαιτεί οι ΗΠΑ να θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας», κατέληξε.

Οι δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν και την αντίδραση του Χου Σιζίν, διευθυντή σύνταξης της κινεζικής εφημερίδας «Global Times», ο οποίος αναφέρθηκε στις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου για την πρόληψη και θεραπεία της Cοvid-19. «Αυτός ο πρόεδρος κάποτε συνέστησε να κάνουμε ενέσεις με απολυμαντικά σε ασθενείς με Covid-19», έγραψε ο Χου στο Twitter. «Αν το θυμηθείτε αυτό, δεν θα εκπλαγείτε που είπε ότι θέλει να διακόψει κάθε σχέση με την Κίνα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας