Η πόρτα της εξόδου στις αγορές οδεύει προς… ερμητικό κλείσιμο μετά τις αναταραχές στην αγορά ομολόγων αυτής της εβδομάδας, που θυμίζουν μέρες του ξεσπάσματος της ιταλικής κρίσης τον περασμένο Μάιο. Η έκθεση του ΔΝΤ σε συνδυασμό με τους νέους κραδασμούς στις διεθνείς αγορές και ειδικά στην Ιταλία, έχουν οδηγήσει τα ελληνικά ομόλογα σε νέα βουτιά, με την απόδοση τους να αυξάνεται σε επίπεδα που διαγράφουν τις όποιες ελπίδες για έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα. Αν και η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να προσανατολιζόταν προς τον Σεπτέμβριο για μία νέα έκδοση (3ετούς ή 10ετούς ομολόγου), πλέον τα πράγματα φαίνονται αρκετά δύσκολα, έστω και αν σε λίγες ημέρες από σήμερα η χώρα βγαίνει και επίσημα από τη μνημονιακή περίοδο.
Το νέο διεθνές sell-off πυροδότησαν τόσο οι ανανεωμένες εμπορικές ανησυχίες αλλά και η νέα κρίση στην Ιταλία. Οι κορυφαίοι υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης συζητούν σήμερα τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2019, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται διχασμένη σε σχέση με το ύψος των κρατικών δαπανών. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο Τζιοβάνι Τρία θα παρακαμφθεί ή ακόμη θα εξωθηθεί σε παραίτηση. Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι σκοπεύει να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας και ότι επιθυμεί να συντονίσει τις δημοσιονομικές κινήσεις με την Κομισιόν. Ωστόσο τα δύο κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνηση της χώρας, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το ακροδεξιό Λέγκα, πιέζουν για φιλόδοξα πλάνα κρατικών δαπανών και φορολογικές μειώσεις. Το Ιταλικό 10ετές έφθασε έως το 3,09% και τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν για μία ακόμη φορά τον δρόμο της επιδείνωσης, εξακολουθώντας να παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα στις διεθνείς εξέλιξες.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 4,135% με άνοδο της τάξης του 1% από χθες, ενώ στο 3,235% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς με άνοδο 0,90%, μην μπορώντας να αντιδράσουν από τις χθεσινές ισχυρές πιέσεις.
Για την “ευαισθησία” της Ελλάδας στα εξωτερικά σοκ έχει άλλωστε προειδοποιήσει και η Κομισιόν στο σχέδιο ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως οι συνθήκες δανεισμού της χώρας παραμένουν “εύθραυστες” λόγω εξωτερικών οικονομικών κινδύνων. Επίσης, ανέφερε πως, λόγω της αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρωζώνης.
Όπως σημειώνει ο κ. Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η καμπύλη επιτοκίων του ελληνικού χρέους ακόμα και μετά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων, την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. και τα ευμενή σχόλια του διεθνούς Τύπου, δεν άλλαξε τη μεσοχρόνια εικόνα της, ανεβάζοντας ξανά το 10ετές ομόλογο άνω του 4%. Ο βασικός στόχος των ειδικών διαπραγματευτών παραμένει να κρατηθεί σε αυτά και λίγο χαμηλότερα επίπεδα η απόδοσή του, για να επιχειρηθεί άλλη μία προστατευμένη έξοδος στις αγορές, αν το επιτρέψουν οι τότε επικρατούσες συνθήκες.