Ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Νίκος Μαρκάτος, μιλώντας στον Real FM, κατήγγειλε πως «αστυνομικός με πυροσβεστήρα, έσπασε το σαγόνι και έβγαλε τα δόντια από φοιτητή», μετά το χθεσινό (10/2) πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
Παράλληλα, κατήγγειλε επίσης και τη μεταφορά τεσσάρων- τουλάχιστον – τραυματισμένων φοιτητών στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού (ανάμεσά τους και ο γιος του).
«Οι Αστυνομικοί, ανέβαιναν με τα μηχανάκια στα πεζοδρόμια. Τραυμάτισαν κοπέλα με μηχανάκι η οποία νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό, στο ίδιο νοσοκομείο που νοσηλεύεται και ο γιος μου τον οποίο έσπρωξαν έπεσε και έβγαλε τον ώμο του. Ο φοιτητής, που του έσπασε το σαγόνι ο αστυνομικός, βρίσκεται στο νοσοκομείο», είπε ο πρώην πρύτανης και ξεκαθάρισε πως θα κινηθεί νομικά κατά της αστυνομίας.
Υπενθυμίζεται πως κτά το χθεσινό πανεπκπαιδευτικό συλλαλητήριο, οι κάμερες των δημοσιογράφων κατέγραψαν άντρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ να καβαλούν με τα μηχανάκια το πεζοδρόμιο μπροστά από την Ακαδημία Αθηνών, να ακινητοποιούν νεαρούς και να γρονθοκοπούν κόσμο που ήταν πεσμένος στο έδαφος, ενώ άλλοι έριχναν με φόρα τις μηχανές τους πάνω στα άτομα που υποχωρούσαν, με τον κύριο όγκο των διαδηλωτών να οδηγείται στην Ομόνοια όπου και διαλύθηκε σταδιακά. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 52 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 27 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Ενδεικτικές είναι και οι μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν μπροστά στα γεγονότα, όπως του πολιτικού επιστήμονα και αρθρογράφου, Συμεών Λαμάι: «Είκοσι αστυνομικοί περικυκλώνουν σε μια είσοδο πολυκατοικίας τρία 15χρονα κοριτσάκια στην πλατεία Ομονοίας με το ένα να βρίσκεται φανερά σε κρίση πανικού και να δυσκολεύεται στην αναπνοή, ενώ οι φίλες της προσπαθούν να την ηρεμήσουν. Η πορεία έχει ήδη ολοκληρωθεί. Ζητάω να μου ανοίξουν τον δρόμο οι αστυνομικοί καθώς έχουν κλείσει την είσοδο στο γραφείο όπου είναι ο προορισμός μου. Καθώς έχουν γυρίσει πλάτη κατευθύνομαι αμέσως στις έφηβες να ρωτήσω αν είναι καλά, αν χρειάζονται νερό ή οτιδήποτε. Παρατηρούν το ενδιαφέρον μου οι αστυνομικοί και με άγριο αν όχι απειλητικό ύφος ο ένας εξ αυτών μου φωνάζει: “κύριος, στο γραφείο σας πηγαίνετε ή να σας πάμε αλλού”. Τα μάτια των κοριτσιών φοβισμένα. Τα δικά μου γεμάτα οργή που αποδείχθηκα ανίκανος να φανώ χρήσιμος. Οι παραστάσεις αυτής της γενιάς θα διακατέχονται μονάχα από φόβο έτσι όπως πάνε τα πράγματα. Να κάνουμε κάτι πριν είναι αργά. Να σπάσουμε τον φόβο. Να σπάσουμε τον φόβο. Να σπάσουμε τον φόβο. Οταν το σκοτάδι είναι βαθύ, είναι χρέος όλων μας να σηκώσουμε κεφάλι για να βρούμε τα αστέρια, την ελπίδα, την εναλλακτική».
Επίσης και η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) καταγγέλλει ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ο φωτογράφος Γιάννης Λιάκος χτυπήθηκε από αστυνομικούς και τονίζει: «Η κυβέρνηση οφείλει να μας ενημερώσει αν η Ελευθερία του Τύπου εξακολουθεί να υφίσταται. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις πρακτικές οι οποίες τείνουν να γίνουν “συνήθεια”. Οι φωτορεπόρτερ θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στον δρόμο και στην καρδιά των γεγονότων, θα συνεχίσουμε να είμαστε “τα μάτια του κόσμου”, όσες προσπάθειες και αν γίνονται για το αντίθετο!».
Αλλά και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα, η οποία βρέθηκε το απόγευμα έξω από τη ΓΑΔΑ όπου είχε συγκεντρωθεί κόσμος για αλληλεγγύη στους προσαχθέντες και ζητώντας την απελευθέρωσή τους, καταγγέλλει ότι προπηλακίστηκε έντονα από άντρες των ΜΑΤ όταν θέλησε να παρέμβει στην επίθεση που δέχονταν οι συγκεντρωμένοι.
Ανάλογες εικόνες άγριας καταστολής σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα μια 18χρονη κοπέλα συνελήφθη, και σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εναντίον της από την αστυνομία, κατηγορείται για διατάραξη κοινής ειρήνης, παράβαση του νόμου περί όπλων (κρατούσε ένα ξύλο) και παράβαση της νομοθεσίας περί δημοσίων συναθροίσεων.