“Καμπανάκι” για τις ελληνικές εξαγωγές από την ΤτΕ

926
εξαγωγές

Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών το 2020 και ειδικότερα των εξαγωγών αγαθών “βλέπει” η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

Η ΤτΕ αποδίδει αυτή την επιβράδυνση στη μείωση της εξωτερικής ζήτησης κυρίως το 2020, ως απόρροια της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος. Τα μέτρα προστατευτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και η αβεβαιότητα που προκύπτει από τις γεωπολιτικές συνθήκες είναι οι κυριότεροι λόγοι της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου και κατά συνεπεία της ζήτησης ελληνικών αγαθών και υπηρεσιών, με την τάση αυτή να είναι πιο έντονη σε χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, που αποτελούν τις βασικές αγορές για τις ελληνικές εξαγωγές, αναφέρει η ΤτΕ. Σε αυτό το αρνητικό μείγμα προστίθεται και το αναμενόμενο Brexit – το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδος.

Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα καταγραφεί άνοδος στις εισαγωγές, ακολουθώντας την πορεία τόσο της εγχώριας ζήτησης όσο και των εξαγωγών, λαμβάνοντας υπόψη ότι το εισαγωγικό τους περιεχόμενο παραμένει σχετικά υψηλό στην ελληνική οικονομία.

Σε ότι αφορά τις εξαγωγές υπηρεσιών, αυτές προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σύμφωνα με τη ζήτηση τουριστικών και ναυτιλιακών υπηρεσιών. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες, έδειξαν ανθεκτικότητα στις τάσεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει διατηρήσει το πλεονέκτημα της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας κόστους και τιμών που σημειώθηκε την περίοδο μετά το 2010.

Από την άλλη πλευρά η επιβράδυνση των εξαγωγών αγαθών αντανακλά κυρίως τη μείωση του όγκου των εξαγωγών καυσίμων, ενώ οι εξαγωγές των αγαθών χωρίς καύσιμα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, αν και με βραδύτερο ρυθμό, που διαμορφώθηκε σε 5% σε σταθερές τιμές, έναντι 11% την ίδια περίοδο του 2018. Η μείωση του όγκου των εξαγωγών καυσίμων οφείλεται κυρίως στην πτώση των εξαγωγών προς την Τουρκία, αφενός λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας της γείτονος και αφετέρου λόγω της έναρξης λειτουργίας τοπικού διυλιστηρίου.

Το μερίδιο των ελληνικών αγαθών στις διεθνείς αγορές έχει αυξηθεί (σχεδόν κατά 13% μετά το 2015) και έχει διατηρηθεί μέχρι τώρα, καθώς τα αρνητικά αποτελέσματα της μειωμένης εξωτερικής ζήτησης μετριάζονται από τη χαμηλή εισοδηματική ελαστικότητα που χαρακτηρίζει τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα (όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα). Στην ανοδική πορεία των εξαγωγών αγαθών μέχρι τώρα τη μεγαλύτερη συμβολή είχαν οι κλάδοι των κλωστοϋφαντουργικών, των φαρμακευτικών προϊόντων  και του μηχανολογικού εξοπλισμού. Τη μεγαλύτερη συμβολή στην άνοδο των ελληνικών εξαγωγών είχαν οι εξαγωγές προς την Ε.Ε.

πηγή: capital.gr/ Αλεξάνδρα Γκίτση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας