Ν. Σακούτης: «Καμπανάκι» για τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στον Βόλο

1691
απορριμάτων

«Καμπανάκι» για τους κινδύνους που εγκυμονούν στο Βόλο από τη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, που σχεδιάζει ο Δήμος Βόλου, κρούει ο Νίκος Σακούτης*, δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης και μέλος του Συνδέσμου Απορριμμάτων, που έφερε το παράδειγμα του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης στη δυτική Αττική, που παράγει rdf και προκαλεί πολλά προβλήματα στους κατοίκους γειτονικών δήμων.
Ο κ. Σακούτης μίλησε στο «Ράδιο Ένα», επειδή πληροφορήθηκε ότι στον Βόλο θα γίνει εργοστάσιο παραγωγής srf και δήλωσε ότι πολλά πράγματα στη χώρα μας γίνονται στο όραμα μιας προοδευτικής λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων και στην ουσία επιτυγχάνεται ακριβώς το αντίθετο για λόγους κερδοσκοπίας.
υπουργείο
Υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης
Όπως είπε, το εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που και ο Δήμος Βόλου επικαλείται, αναφέρει σαφέστατα στη σελίδα 13 (από τις 328 σελίδες) ότι «μέθοδοι θερμικής ανάκτησης ενέργειας δευτερογενών στερεών καυσίμων όπως η καύση, η αεριοποίηση, η πυρόλυση και άλλα θεωρούνται διεργασίες υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης και βάση της αρχής της προφύλαξης δεν ενδείκνυνται από τον παρόντα σχεδιασμό. Ως εκ τούτου, τεχνικές που παράγουν rdf και srf δεν ενδείκνυνται από την επεξεργασία των απορριμμάτων, καθότι απομακρύνουν υλικά που πρέπει να οδεύουν προς ανακύκλωση. Τα δευτερογενή καύσιμα, ορίζονται ως καύσιμα που προκύπτουν έπειτα από επεξεργασία αποβλήτων».
Σύμφωνα με τον κ. Σακούτη είναι σαφέστατη η διατύπωση, ενώ τόνισε ότι το εθνικό σχέδιο, κυρώθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση υπουργείων Εσωτερικών και Ενέργειας, από τον Ιούνιο του 2015, τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2015, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, προώθησε σε όλη τη χώρα μονάδες αντίστοιχες, όπως και θα γίνει και στο Βόλο, κυρίως μέσα από ΣΔΙΤ.
«Διεθνώς η διαχείριση των απορριμμάτων είναι η τέταρτη πιο κερδοφόρα ενασχόληση. Επειδή είναι πολλά τα λεφτά, έχει μπει το ιδιωτικό κεφάλαιο στη μέση, ενώ η κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο του 2015 ακολουθεί την πεπατημένη που προέβλεπαν και τα προηγούμενα σχέδια», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος.
Ανακύκλωση και η αξία των υλικών στο Δήμο
Τα απορρίμματα είναι χρήσιμα υλικά και μ’ αυτό τον τρόπο πρέπει να τα προσεγγίζουμε και η αξία τους να επανέρχεται στο Δήμο και στο δημότη. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχουμε προτεραιότητα, όπως έλεγε το εθνικό σχέδιο διαχείρισης, στη διαλογή στην πηγή μέσω των πράσινων σημείων, μέσα από τη διαλογή που γίνεται στα σπίτια, στην επιχείρηση, στο εργοστάσιο κλπ., για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο 50% πριν φτάσουν να πάμε στο εργοστάσιο επεξεργασίας, επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οποιεσδήποτε μονάδες επεξεργασίας, όπως αυτή που θα γίνει στον Βόλο, θα ήταν στα επόμενα χρόνια σε μια λειτουργία που θα μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου, διότι θα επιτυγχάνονταν μεγαλύτερη διαλογή στην πηγή και μεγαλύτερη εκτροπή και ανάκτηση σε όλα τα χρήσιμα υλικά.
Ο κ. Σακούτης τόνισε ότι εδώ γίνεται το εντελώς αντίθετο, δηλαδή φτιάχνουμε μεγάλες μονάδες με τη λογική να λειτουργούν για τα επόμενα 27 χρόνια, που πρέπει να τροφοδοτούνται συνέχεια με σύμμικτο υλικό, για να μπορέσουν να παράγουν τα δευτερογενή καύσιμα υλικά όπως rdf και srf, που όμως ανταγωνίζονται την ανακύκλωση.
«Πέρα από την πανάκριβη τεχνολογία, η οποία θα έρθει εισαγόμενη (και εδώ έρχονται τα σχέδια με τον Φούχτελ και την Ελληνογερμανική Ένωση), που θα πληρώνει ο δημότης με τα τέλη που θα εκτοξευτούν στο επόμενο διάστημα και από την άλλη έρχεται ο ιδιώτης που θα καρπώνεται την πώληση της ενέργειας, αδιαφορώντας και για το περιβαλλοντικό κόστος και για το κόστος στην τσέπη μας, αλλά και για την υγεία των πολιτών», επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος.
Δε βγαίνουν στα μπαλκόνια οι κάτοικοι
Την κατάσταση αυτή, δήλωσε ο κ. Σακούρης ζουν και στη δυτική Αθήνα, όπου υπάρχει ένα μεγάλο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων. Ο ίδιος είπε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να βγουν το καλοκαίρι στα μπαλκόνια τους.
Όπως εξήγησε, όταν τα απορρίμματα είναι στη συνήθη τους μορφή συμπιεσμένα, μέσα βρίσκονται οργανικά που είναι σε αποσύνθεση με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Οι καύσεις αυτών των υλικών με τα ρεύματα αέρος κάποια στιγμή θα μεταφέρονται και στην πόλη, όπως γίνεται και στις κοντινές περιοχές της Αθήνας.
Ο δημοτικός σύμβουλος σημείωσε ότι οι κάτοικοι των Άνω Λιοσίων, Πετρούπολης, Καματερού ζουν καθημερινά τα προβλήματα, καθώς δεν …υπάρχει καλοκαίρι ή όταν έχει υγρασία, δεν μπορούν να βγουν και να καθίσουν στο μπαλκόνι τους, λόγω δυσοσμίας και μόλυνσης.
Μάλιστα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών κινητοποιούνται συνεχώς, διότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια περιβαλλοντική βόμβα που θα σκάσει, σημείωσε ο κ. Σακούτης.
Όπως είπε, το 2016, το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης επεξεργάστηκε 211.000 τόνους απορριμμάτων από τους οποίους η ανάκτηση των υλικών ήταν μόλις 5.500 τόνοι, ενώ παράχθηκαν 1.200 τόνοι rdf. Το εργοστάσιο, πρόσθεσε, κόστισε 12 εκ. Ευρώ και είχε πενιχρά αποτελέσματα, δηλαδή η λειτουργία του πανάκριβη και δεν προσφέρει τίποτα.
Να προωθηθεί άμεσα η ανακύκλωση
Ο Βόλος, δήλωσε ο κ. Σακούρης, πρέπει να απαιτήσει άμεσα να προωθηθεί η ανακύκλωση που είναι και υποχρηματοδοτούμενη από το κράτος, καθώς η κυβέρνηση έχει ρίξει όλη την προσοχή της και τα περισσότερα χρήματα του ΕΣΠΑ (1 δις Ευρώ) στις μεγάλες μονάδες, αντί για την ανακύκλωση, για την οποία είμαστε πολύ μακριά από το στόχο του 50% μέχρι το 2020.
Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να μπούμε σε μια λογική ότι θα πρέπει να προωθήσουμε την ανακύκλωση και την πρόληψη, για να παράγονται λιγότερα σκουπίδια. Παράλληλα, από αυτά που παράγονται, το μεγαλύτερο μέρος τους να συλλέγονται στην πηγή, να πωλούνται και η αξία τους να επιστρέφει στους Δήμους και στους δημότες.
Η τεχνολογία που θα εφαρμοστεί στη μονάδα του Βόλου, για παραγωγή srf, προβλεπόταν να γίνει στη Φυλή, αλλά αντέδρασε η κοινωνία και το απέτρεψαν να γίνει, ανέφερε ο Νίκος Σακούτης.
* Ο κ. Σακούτης, πρωτοστάτησε στους αγώνες των κατοίκων για τη λυματολάσπη και την απομάκρυνση της χωματερής της Φυλής.
Στήριξε και στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες για τη διατήρηση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους.
Συνέβαλε τα μέγιστα στη διατήρηση αλλά και την ανάπτυξη του αστικού πρασίνου και με πρωτοβουλία του καθιερώθηκαν τα προγράμματα ανακύκλωσης συσκευασιών, πράσινων απορριμμάτων (κομποστοποίηση οικιακή και δημοτική) μπαταριών κ.α
*Πηγή: magnesianews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας