…Και μέσα σε όλα προτάσεις για "σύγκλιση" με τη Χρυσή Αυγή

2014

Δραματικές εκκλήσεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ηχηρές υπομνήσεις από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και μια μίνι περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, συνθέτουν το παζλ της κινούμενης σε άμμο διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , σε μια τροχιοδεικτική αναφορά του για την αμφίθυμη στάση του ΔΝΤ, κάρφωσε για δεύτερη φορά χθες το ΔΝΤ ( συνέντευξη στο ΑΠΕ) για διγλωσσία. Υπενθύμισε ότι ο εκπρόσωπος του IMF είχε ζητήσει δημόσια τη μείωση των πλεονασμάτων, ενώ την περασμένη μόλις εβδομάδα, αναφέρθηκε ονομαστικά στον Πολ Τόμσεν, τον οποίο εγκάλεσε για απόλυτη ταύτιση με το Βερολίνο.
Το ΔΝΤ απογοήτευσε την Κυβέρνηση η οποία είχε επενδύσει στην επιμονή του Ταμείου για χαμήλωμα των δυσθεώρητων πλεονασμάτων και εξεπλάγη πράγματι βλέποντάς το να ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη γραμμή Σόιμπλε.
Προσδοκούσε πράγματι βοήθεια από εκείνη την πλευρά; Σύμφωνα με διαρροές των προηγούμενων μηνών, οπωσδήποτε ναι.
Στην περιβόητη εκείνη μάζωξη των κυβερνητικών βουλευτών στο Μαξίμου, κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας αργότερα τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση που είχε “παρουσιάσει” ο κ. Τσίπρας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, διαμήνυαν -εκ μέρους του πρωθυπουργού- την αισιοδοξία τους πως αυτή τη φορά οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν το Βερολίνο να κάνει κουμάντο σύροντας τη χώρα σε εξωπραγματικές απαιτήσεις.  Ψέλλιζαν στη συζήτηση αυτή και το όνομα του αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου, υπονοώντας πως έχει υπάρξει σχετική συζήτηση με την ελληνική πλευρά.
Διέβλεπαν μάλιστα “απομόνωση” του Βερολίνου ένεκα της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εξελίξεις εντός της Ε.Ε ( πρωτίστως λόγω των διαδοχικών εκλογών).
Οι αισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις διαψεύσθηκαν μεγαλοπρεπώς, σε ό,τι αφορά πρωτίστως τη στάση του IMF και αυτή την εβδομάδα ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει με συναντήσεις του σε Βρυξέλλες ( Ολάντ) και Βερολίνο ( Μέρκελ) να δώσει ώθηση στη βαλτωμένη διαπραγμάτευση.
Προσδοκά τουλάχιστον τη στήριξη της Ε.Ε στο θέμα των εργασιακών ( η οποία παρά τις δημόσιες δηλώσεις μόνον ένθερμη δεν είναι) ενώ στο τετ α τετ με τη γερμανίδα καγκελάριο θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τυχόν “ρωγμές” στο μέτωπο με τον υπουργό οικονομικών της.
Η … σοβαρή Χρυσή Αυγή
Ούτε στο εσωτερικό πάντως η Κυβέρνηση πάει καλά. Στελέχη της -τα οποία ουδέποτε αποδοκίμασε- τσαλαβουτάνε στα επικίνδυνα νερά της σύμπλευσης με τη Χρυσή Αυγή.
Εν αρχή ήν η φιέστα του Πάνου Καμμένου στο Καστελόριζο, όπου στο … ίδιο Σινούκ επιβιβάστηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους Ηλία Κασιδιάρη και Χρήστο Παππά,  χαρίζοντας φωτογραφικά ενσταντανέ, αλήστου μνήμης ( και ντροπής).
Μόλις χθες, λίγες δηλαδή ημέρες μετά την περιοδεία στο Καστελόριζο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ( επί των ημερών του η εκκρεμής δίκη για τους υπόδικους χρυσαυγίτες μπήκε στην “φορμόλη”), παραίνεσε σε επικίνδυνες οσμώσεις με το κόμμα της Χρυσής Αυγής, μιλώντας για την ανάγκη “σύγκλισης” και … εκδημοκρατισμού της. 
“Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης”, είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και συνέχισε: “Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα” δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ( συνέντευξη στην Βραδυνή της Κυριακής) και προς ώρας επίσημες αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί μόνον από την αντιπολίτευση.
Ο ίδιος ο κ. Παρασκευόπουλος πάντως, προέβη σε διευκρινιστική δήλωση με την οποία κάνει λόγο για “παρερμηνεία” των δηλώσεών του , χωρίς ωστόσο να αλλάζει την ουσία της πρότασής του: “Νόμιζα ότι η προσήλωσή μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές αξίες θα απέτρεπε τις παρερμηνείες μιας απλής δήλωσής μου. Αφού όμως, όπως φαίνεται, αυτό χρειάζεται διευκρινίζω: Πιστεύω, ότι κάθε ανθρώπινο ον, έχει δικαίωμα να αλλάξει στο μέλλον στάση. Η φασιστική ιδεολογία δεν είναι θέμα αναλλοίωτου αίματος ή γονιδίων, αλλά κοινωνικοπολιτικό μόρφωμα, που σαγηνεύει αρκετούς. Η δήλωσή μου πάντως καθόλου δεν αναφέρεται στο παρελθόν, στα πεπραγμένα μιας ομάδας που εμφορείται από ναζιστική ιδεολογία, ούτε στα εγκλήματα μελών της που λογοδοτούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.  Η ιστορία δεν ξεπλένεται”.
Πηγή: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας