Και λίγη ιστορία για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι – Η επιδρομή στο The Pirate Bay

2520
κατηγορία

Η επιδρομή στο The Pirate Bay (TPB) πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου του 2006 στη Στοκχόλμη, όταν το The Pirate Bay, μια σουηδική ιστοσελίδα με ευρετήρια αρχείων torrent, δέχτηκε επιδρομή από την σουηδική αστυνομία, με συνέπεια να τεθεί εκτός (διαδικτύου) λειτουργίας για τρεις ημέρες.
Μετά την επαναλειτουργία του διαδικτυακού τόπου, ο αριθμός επισκεπτών σε αυτόν υπερδιπλασιάστηκε[1], λόγω της αυξημένης δημοτικότητας που δόθηκε από την κάλυψη της επιδρομής από τα μέσα ενημέρωσης.
[1] http://web.archive.org/web/20080719063921/http://startupmeme.com/should-piratebay-thank-mpaa-for-its-cult-following/
Η επιδρομή, θεωρήθηκε από το TPB ότι, είχε πολιτικά κίνητρα και έγινε υπό την πίεση της Motion Picture Association of America (MPAA)[2], εξάλλου αναφέρθηκε και ως “επιτυχία” και από την ίδια την MPAA αμέσως μετά, αλλά καθώς η ιστοσελίδα αποκαθίσταται μέσα σε λίγες μέρες και η συζήτηση παίρνει φωτιά  στη σουηδική κουλτούρα, το The Pirate Bay και άλλοι σχολιαστές έκριναν ότι η επιδρομή ήταν “εξαιρετικά ανεπιτυχής”[3]. Στις 31 Ιανουαρίου του 2008, Σουηδοί εισαγγελείς υπέβαλαν κατηγορίες κατά τεσσάρων ατόμων, που θεωρούνται ότι βρίσκονται πίσω από το Pirate Bay, με το αιτιολογικό της “προώθησης άλλων ατόμων σε παραβάσεις των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων”[4].
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Motion_Picture_Association_of_America
[3] http://torrentfreak.com/the-pirate-bay-not-impressed-by-announced-prosecution/
[4] http://www.idg.se/2.1085/1.143146

Η εκτέλεση της επιδρομής
Τις 11:00π.μ. UTC περίπου, στις 31 Μαΐου του 2006, έλαβε χώρα μια μαζική επιδρομή κατά του Pirate Bay και τα άτομα που ασχολούνται με τον δικτυακό τόπο, προκλήθηκε από καταγγελίες για παραβάσεις πνευματικών δικαιωμάτων και επίσημα διατάχθηκε από τον δικαστή Tomas Norström, ο οποίος αργότερα  προέδρευσε και στην δίκη του 2009[5]. Περίπου 65 αστυνομικοί συμμετείχαν στην επιδρομή, έκλεισαν την ιστοσελίδα και κατάσχεσαν τους servers, καθώς και όλους τους άλλους servers που φιλοξενούνταν από τον πάροχο Internet του Pirate Bay, την PRQ[6].
[5] https://en.wikipedia.org/wiki/The_Pirate_Bay_trial
[6] https://en.wikipedia.org/wiki/PRQ
Η εταιρεία ανήκει σε δύο διαχειριστές του The Pirate Bay. Τρεις άνθρωποι – ο Gottfrid Svartholm (anakata)[7], ο Mikael Viborg και ο Fredrik Neij (TiAMO)[8]- προσήχθησαν από την αστυνομία για ανάκριση, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα το ίδιο βράδυ. Ο Mikael Viborg, ο νομικός σύμβουλος του The Pirate Bay, ήταν στο διαμέρισμά του και προσήχθη από την αστυνομία για ανάκριση, αναγκάστηκε να υποβάλει ένα δείγμα DNA και κατασχέθηκε ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός που είχε στην κατοχή του[9].
[7] https://en.wikipedia.org/wiki/Gottfrid_Svartholm
[8] https://en.wikipedia.org/wiki/Fredrik_Neij
[9] http://viborginternational.blogspot.com/2006/06/operation-take-down.html

Όλοι οι servers που βρέθηκαν στην αίθουσα του διακομιστή κατασχέθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούσαν την ιστοσελίδα του Piratbyrån[10], μια ανεξάρτητη οργάνωση που μάχεται για τα δικαιώματα της  κοινής χρήσης των αρχείων, καθώς και servers που δεν σχετίζονταν με το Pirate Bay ή με άλλες δραστηριότητες κοινής χρήσης αρχείων, όπως ενός ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, εξοπλισμός, όπως δρομολογητές, άγραφα CD, φαξ, επίσης κατασχέθηκαν. Το ντοκιμαντέρ Good Copy Bad Copy (2007, Δανία)[11] περιλαμβάνει βίντεο από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κατά την διάρκεια της επιδρομής, καθώς και συνεντεύξεις με τους Gottfrid Svartholm και Fredrik Neij για την επιδρομή και τα επακόλουθά της.
[10] https://en.wikipedia.org/wiki/Piratbyr%C3%A5n
[11] https://en.wikipedia.org/wiki/Good_Copy_Bad_Copy

Τα πολιτικά ζητήματα
Το Σουηδικό Δημόσιο Δίκτυο Τηλεόρασης, το Sveriges Television, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές ισχυρίσθηκε ότι, η επιδρομή είχε ζητηθεί μέσω πολιτικής πίεσης που ασκήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως κάτι τέτοιο η σουηδική κυβέρνηση το αρνήθηκε. Το Sveriges Television υποστήριξε ότι η σουηδική κυβέρνηση είχε απειληθεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (World Trade Organization, WTO), με την επιβολή επικείμενων εμπορικών κυρώσεων, εκτός και εάν προέβαινε στην λήψη μέτρων κατά του Pirate Bay[12].
[12] http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=554160

Υπήρξαν ισχυρισμοί πως πολιτικοί άσκησαν πίεση και σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες για να τις ωθήσουν να αναλάβουν δράση, κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό στη Σουηδία[13]. Μια επιστολή με τίτλο “Re: The Pirate Bay”, από την Motion Picture Association of America (MPAA) προς τον Dan Eliasson, Υφυπουργό στο σουηδικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, φέρει ημερομηνία σχεδόν  δύο μήνες πριν από την επιδρομή, στην επιστολή περιέχονται και υπονοούμενα εμπορικών αντιποίνων, όπως: “Σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον της Σουηδίας να αποκτήσει την φήμη ενός κράτους όπου η απόλυτη ανομία γίνεται ανεκτή”, επίσης προτρέπει τον Υφυπουργό “να ασκήσετε την επιρροή σας για να παροτρύνετε τους αξιωματικούς επιβολής του νόμου στη Σουηδία να λάβουν την απαιτούμενη δράση κατά του Pirate Bay”[14].
[13] http://torrentfreak.com/the-pirate-bay-not-impressed-by-announced-prosecution/
[14] http://torrentfreak.com//images/pirate_mpa.pdf

Η MPAA έγραψε σε δελτίο τύπου: “Από την υποβολή μήνυσης στη Σουηδία τον Νοέμβριο του 2004, η κινηματογραφική βιομηχανία έχει εργαστεί σθεναρά με τους Σουηδούς και Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Σουηδία για να κλείσει αυτή η παράνομη ιστοσελίδα”. Ο MPAA CEO Dan Glickman, δήλωσε επίσης ότι, “η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ένα πρόβλημα για τις βιομηχανίες του κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο και είμαστε ευτυχείς που η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει βοηθήσει στο να σταματήσει το Pirate Bay από το να συνεχίσει να επιτρέπει την ανεξέλεγκτη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο”[15]. Το δελτίο τύπου της MPAA παρουσιάζει την δικαιολόγηση της επιδρομής και ισχυρίζεται ότι έγινα τρεις συλλήψεις. Ωστόσο, τα άτομα δεν είχαν πράγματι συλληφθεί, προσήχθησαν μόνο για ανάκριση. Η δημοσίευση επίσης αποτυπώνει και τον ισχυρισμό του John G. Malcolm ότι, το Pirate Bay κέρδιζε χρήματα από τη διανομή του υλικού με πνευματικά δικαιώματα, κάτι που το The Bay Pirate αρνήθηκε κατηγορηματικά.
[15] http://www.mpaa.org/press_releases/2006_05_31.pdf

Τα Επακόλουθα
Μετά την επιδρομή, στο The Pirate Bay εμφανίζεται ένα μήνυμα “SITE DOWN” επιβεβαιώνοντας ότι η σουηδική αστυνομία είχε εκτελέσει τα εντάλματα έρευνας για παράβαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων ή/και της βοήθειας προς τρίτους για την τέλεση σχετικών παραβάσεων. Η κοινότητα του BitTorrent γρήγορα εξάπλωσε το νέο σε όλο το διαδίκτυο, σε ιστοσελίδες ειδήσεων, blogs  και φόρουμ συζητήσεων. Το μήνυμα του κλεισίματος αρχικά προκάλεσε κάποια σύγχυση, επειδή στις 1 Απριλίου 2005, το Pirate Bay είχε τοποθετήσει ένα παρόμοιο μήνυμα, δηλώνοντας ότι “έκλεισε μόνιμα” από μια υποτιθέμενη επιδρομή του Swedish Anti-Piracy Bureau (Σουηδικό Αντι-Πειρατικό Γραφείο) και της International Federation of the Phonographic Industry (IFPI)[16], μόνο που όμως κάτι τέτοιο ήταν απλά μια φάρσα. Το Piratbyrån έφτιαξε ένα προσωρινό ειδησεογραφικό blog για να ενημερώνει το κοινό σχετικά με το περιστατικό.
[16] https://en.wikipedia.org/wiki/International_Federation_of_the_Phonographic_Industry

Την 1η Ιουνίου του 2006, αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα του The Pirate Bay ότι θα είναι έτοιμο και πλήρως λειτουργικό μέσα σε μια ή δυο ημέρες. Όπως είχε υποσχεθεί, το The Pirate Bay ήταν και πάλι σε λειτουργία μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας, στο λογότυπό τους πλέον απεικονίζεται το γνωστό πειρατικό πλοίο να ρίχνει μπάλες κανονιού στην πινακίδα του Χόλιγουντ[17]. Στην επικεφαλίδα εμφανίζεται η ονομασία “The Police Bay”. Το αμέσως επόμενο λογότυπο εμφανίζει το πειρατικό πλοίο ως έναν άλλο φοίνικα, αποτυπώνοντας το ότι οι διακομιστές του είναι και πάλι up μετά την επιδρομή.
[17] https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a1/The_Pirate_Bay_Hollybay_logo.svg/800px-The_Pirate_Bay_Hollybay_logo.svg.png

H “αναστημένη” ιστοσελίδα, όπως αναφέρθηκε από τον “Peter” σε μια συνέντευξη στο Chaosradio International με τον Tim Pritlove[18], λειτουργούσε πλέον σε διακομιστές που βρίσκονταν στις Κάτω Χώρες. Στις 3 Ιουνίου, η λειτουργία αναζήτησης δεν ήταν ακόμη διαθέσιμη. Ήταν όμως δυνατό να αναζητηθούν αρχεία .torrent με το χέρι και να τα κατεβάσεις, αλλά οι προσπάθειες για την λήψη αρχείων .torrent εμφάνιζε για τις περισσότερες από τις συνδέσεις του καταχωρημένου υλικού μηνύματα 404 Not Found. Στις 5 Ιουνίου 2006, το The Pirate Bay έπεσε ξανά, αναφέροντας προβλήματα με τον server της βάσης δεδομένων του. Ήταν όμως και πάλι επάνω μέχρι την επόμενη μέρα, αλλά με περιορισμένη διαθεσιμότητα. Το Pirate Bay απέδωσε αυτά τα ζητήματα σε μια απότομη αύξηση της κυκλοφορίας που προέκυψε από την πρόσφατη μεγάλη δημοσιότητα και υποσχέθηκε ότι η ιστοσελίδα θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε ομαλή λειτουργία. Το TPB συνέχεια εμφάνιζε μια σειρά από τέτοια ήσσονος σημασίας σφάλματα λογισμικού και έφερνε συνεχώς και νέους διακομιστές online, για να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος[19]. Έως τις 9 Ιουνίου, η ιστοσελίδα ήταν και πάλι σε πλήρη λειτουργία. Στις 14 Ιουνίου 2006, η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet ανέφερε ότι το Pirate Bay επέστρεψε πίσω στη Σουηδία λόγω της “πίεσης που του ασκήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (των Κάτων Χωρών)”[20].
[18] http://chaosradio.ccc.de/cri009.html
[19] http://www.wired.com/science/discoveries/news/2006/06/71089
[20] http://web.archive.org/web/20080622141302/http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fildelning/artikel_327706.svd

Κατά τη διάρκεια του απογεύματος της 1ης Ιουνίου και της 3ης Ιουνίου και πάλι το πρωί της 4ης Ιουνίου, η ιστοσελίδα της σουηδικής αστυνομίας έπεφτε συνεχώς, λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας που δεχόταν. Εικάζεται ότι αυτό ήταν μια denial-of-service επίθεση από  αντίποινα που γινόταν ως απάντηση στην επιδρομή στο TPB. Σύμφωνα με ένα άρθρο της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας IDG στην Σουηδία που ασχολείται με τον χώρο της πληροφορικής, το downtime προέκυψε από τις πολλές αιτήσεις που δεχόταν ένα συγκεκριμένο url, που είχε κυκλοφορήσει ευρύτατα μέσω των chatrooms του IRC και στα φόρουμ στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με το άρθρο, ο σκοπός της επίθεσης ήταν για να “δείξτε ποια είναι η γνώμη σας για τη συμπεριφορά της αστυνομίας”.

Διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική δράση πραγματοποιήθηκαν στις 3 Ιουνίου 2006 στο Γκέτεμποργκ και τη Στοκχόλμη, οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Piratbyrån και το Κόμμα των Πειρατών σε συνεργασία τα κόμματα, Φιλελεύθερη Νεολαία, Νέοι Πράσινοι και Νέοι Αριστεροί. Δεν υπήρξαν αναφορές για βία. Περίπου 500-600 άτομα συγκεντρώθηκαν στη διαδήλωση της Στοκχόλμης και περίπου 300 στη διαδήλωση του Γκέτεμποργκ.

Το Pirate Bay θεωρείται πλέον μέρος ενός διεθνούς κινήματος κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το ντοκιμαντέρ Steal This Film (Κλέψε Αυτή την Ταινία)[21] παράχθηκε  και διανέμεται (μέσω του BitTorrent) τους μήνες μετά την επιδρομή. Σύμφωνα με τα λόγια των ομιλητών της, ο στόχος της ήταν να παρουσιάσει την άλλη πλευρά στην συζήτηση, που μέχρι εκείνη τη στιγμή κυριαρχούνταν αποκλειστικά από τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Η ταινία διατίθεται ελεύθερα ως donationware. [έχει βγει και sequel το “Steel This Movie 2”]
[21] https://en.wikipedia.org/wiki/Steal_This_Film

Μετά την επιδρομή, το Pirate Bay είχε ανακοινώσει ένα σχέδιο για την αποκατάσταση των καταστροφών, το σχέδιο χρειάστηκε μόλις “λίγες ημέρες” για να λειτουργήσει και πάλι σωστά η ιστοσελίδα. Πλέον κινείται σε διάφορους servers ανά το κόσμο (αλλάζοντας και την κατάληξη του URL του, το Domain), και έχει καταφέρει να “ξαναζωντανεύει” μόνο μέσα σε λίγες ώρες από την στιγμή που θα του γίνει κάποια επιτυχημένη προσπάθεια να το ρίξουν (συνήθως αποκλεισμός του domain name). Μετά την επιδρομή, ο αριθμός των χρηστών του Pirate Bay αυξήθηκε από το 1.000.000 στα 2.700.000 και ο αριθμός των peers αυξήθηκε σχεδόν 5 φορές, από τα 2.5 εκατομμύρια στα 12. Έχει αναφερθεί ότι το Pirate Bay υποστηρίζει περισσότερους από 5 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Το σύστημα αξιολόγησης για την κίνηση των ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, το Alexa.com, κατατάσσει το Pirate Bay ως τον 73ο πιο δημοφιλή δικτυακό τόπο στον κόσμο[22].
[22] http://www.latimes.com/entertainment/news/la-ca-webscout29apr29,0,1261622.story?coll=la-home-entertainment

Οι Κατηγορίες
Τον Μάιο του 2007, ο εισαγγελέας Håkan Roswall κατέστησε σαφές ότι είχε την πρόθεση να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των διαχειριστών του The Pirate Bay[23]. Στα μέσα του Ιανουαρίου του 2008 ο Peter Sunde είπε στο Ars Technica: “Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν θα καταδικαστούμε, αλλά αν γίνει κάτι τέτοιο θα απευθυνθούμε προς το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, μπορεί να πάρει μέχρι και πέντε χρόνια για να διευθετηθεί η υπόθεση”[24].
[23] http://www.theregister.co.uk/2007/11/13/pirate_bay_charges_dates/
[24] http://arstechnica.com/news.ars/post/20080114-swedish-prosecutors-dump-4000-legal-docs-on-the-pirate-bay.html

Στις 31 Ιανουαρίου 2008, οι διαχειριστές του Pirate Bay, Fredrik Neij, Per Svartholm Warg, Peter Sunde και Carl Lundström κατηγορήθηκαν για “την προώθηση τρίτων σε παραβάσεις των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας”. Εάν καταδικαστούν, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν έως και δύο χρόνια στη φυλακή και πρόστιμα ύψους 1,2 εκατ. κορώνες για αποζημίωση[25]. Ο νομικός σύμβουλος του Pirate Bay, Mikael Viborg, δήλωσε ότι, επειδή τα αρχεία torrent και οι trackers δείχνουν προς το περιεχόμενο και δεν είναι τα ίδια “το περιεχόμενο”, οι δραστηριότητες του site είναι νόμιμες σύμφωνα με το σουηδικό δίκαιο. Ο Magnus Martensson, νομικός σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωνογραφικής Βιομηχανίας (International Federation of the Phonographic Industry, IFPI), λέει ότι η ιστοσελίδα είναι επιζήμια για τη βιομηχανία και ευθύνεται τουλάχιστον για έμμεση παράβαση πνευματικών δικαιωμάτων[26].
[25] http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7219802.stm
[26] https://en.wikipedia.org/wiki/The_Pirate_Bay_raid#cite_note-22

Καταγγελίες
Λίγο μετά την επιδρομή και την έρευνα της αστυνομίας στο The Pirate Bay, ο επικεφαλής της έρευνας, Jim Keyzer, άφησε την αστυνομία για να εργαστεί για το Warner Brothers Studio (μέλος της MPAA). Η Σουηδική εφημερίδα Sydsvenskan, μάλιστα ανέφερε ότι, είχε ήδη αρχίσει να εργάζεται για το στούντιο, ενώ η έρευνα για το Pirate Bay ήταν ακόμα ανοιχτή[27]. Ένα δελτίο τύπου από το Κόμμα Πειρατών Σουηδίας τον Απρίλιο του 2008 χαρακτήρισε αυτή την ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων ως “σκάνδαλο δωροδοκίας”[28].
[27] http://sydsvenskan.se/nojen/article331913.ece
[28] http://www.piratpartiet.se/nyheter/pressmeddelande_mutskandal_i_pirate_bay_malet_ud_bor_protestera
Το Piratbyrån έγραψε σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς:
“Αν η δίκη δεν ήταν ήδη μόνο ένα πολιτικό θέατρο, αυτά δείχνουν σαφώς ότι δεν είναι ούτε και μια δίκαιη και ισορροπημένη δίκη. Η βιομηχανία των πνευματικών δικαιωμάτων δεν έχει καμία ελπίδα σε μια αντικειμενική νομική κρίση και ως εκ τούτου πρέπει να εξαπατήσει για να τα καταφέρει. Η νομιμότητά τους έχει χτυπήσει πάτο[29].
[29] http://static.thepiratebay.org/pm/20080418_eng.txt

Αυτά τα θέματα δεν είχαν επιλυθεί σε δικαστήριο, ακόμα κι όταν ο Keyzer κλήθηκε και παρέστη ως μάρτυρας στη δίκη του Pirate Bay[30].
[30] https://en.wikipedia.org/wiki/The_Pirate_Bay_trial

Αναφορές
βλ. References https://en.wikipedia.org/wiki/The_Pirate_Bay_raid#References

Εξωτερικές συνδέσεις
The Pirate Bay https://www.thepiratebay.se/
The Pirate Bay, From Wikipedia, the free encyclopedia https://en.wikipedia.org/wiki/The_Pirate_Bay

————-
(αναδημοσίευση με μετάφραση από: “The Pirate Bay raid”, From Wikipedia, the free encyclopedia
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Pirate_Bay_raid

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας