Καθαρογραμμένη απόφαση δικαστηρίου: «Η Siemens χρηματοδοτούσε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ»-Οι εισαγγελείς τι κάνουν;

585
Οι εισαγγελείς τι κάνουν

Τις σχέσεις μεταξύ της γερμανικής εταιρείας Siemens με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ περιγράφει η δικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Η απόφαση εξεδόθη το Δεκέμβριο του 2019 και χρειάστηκε σχεδόν ενάμιση χρόνο για να καθαρογραφεί, ενώ αποτελείται από σχεδόν 4.000 σελίδες.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της απόφασης τα οποία δημοσιεύει το dikastiko.gr. η εταιρεία «σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά» χρηματοδοτούσε τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα.

«…. Το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον τελικό αποδέκτη του χρηματικού αυτού ποσού, στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens, σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, τέτοια δε χαρακτηριστικά είχε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δέσποζε στην πολιτική ζωή του τόπου ως κυβερνητικό κόμμα για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας τoυ 2000, σημαίνον στέλεχος του οποίου (ΠΑΣΟΚ) ήταν ο τεσσαρακοστός τρίτος κατηγορούμενος, Θεόδωρος Τσουκάτος και στα ταμία του οποίου (ΠΑΣΟΚ). Δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι κατέληξε το ποσό αυτό» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, το δικαστήριο απάλλαξε τον Θόδωρο Τσουκάτο και άλλους δώδεκα κατηγορούμενους για το συγκεκριμένο τμήμα της υπόθεσης καθώς, όπως σημειώνεται, «δεν εμπλέκονται στη δωροδοκία άγνωστων υπαλλήλων του Οργανισμού από τη Siemens, δεδομένου ότι η μεσολάβησή τους, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, δικαιούχοι των οποίων ήταν, εξαντλούνταν στη διακίνηση του ποσού των ενός εκατομμυρίου μάρκων Γερμανίας από τη Siemens […] προς το ΠΑΣΟΚ».

Το δικαστήριο του πρώτου βαθμού, Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, είχε προχωρήσει στην καταδίκη 22 κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα.

Το δικαστήριο είχε κρίνει ενόχους και πρώην στελέχη του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης καθώς και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ (ο οποίος καταζητείται από τότε που παραβίασε περιοριστικό όρο και συγκεκριμένα «έσπασε» το «βραχιολάκι»).

Επίσης, είχε αποδεχτεί την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση ως προς τον πρώην Βουλευτή και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Τσουκάτο, λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη για την δωροδοκία μετά και από εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας καθώς ενέταξε το αδίκημα στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τη δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα.

Παπαγγελόπουλος: Ξεπλύντε και το σκάνδαλο Siemens ως δική μου σκευωρία

Από την πλευρά του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγελόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Πριν από 15 χρόνια ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας έδωσα εντολή να ερευνηθεί το σκάνδαλο της Siemens. Σήμερα στην ιστορική απόφαση του Εφετείου αναφέρεται ότι η Siemens σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά χρηματοδοτούσε παράνομα στην Ελλάδα τα τότε κόμματα εξουσίας. Προτείνω στους πολιτικούς μου διώκτες να ξεπλύνουν και το σκάνδαλο της Siemens ως σκευωρία μου, όπως ακριβώς επιχειρούν στο σκάνδαλο της Novartis και να με εκδικηθούν για άλλη μια φορά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας