«Καθαρή» ή …«βρώμικη» έξοδος από τα Μνημόνια;

1886
αποτελέσματα

Με αφορμή τις ανακοινώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης, μετά τη σύνοδο του Eurogroup στη Βάρνα Βουλγαρίας, ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, δήλωσε ότι: «εκπρόσωποι της κυβέρνησης και γραφειοκράτες της ευρωζώνης, πουλάνε πάλι «ελπίδες» και «υποσχέσεις» στον ελληνικό λαό, ότι η χώρα βγαίνει «οσονούπω» από τα Μνημόνια, τη λιτότητα και την βαθιά κρίση. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι υπάρχει σχέδιο «ολιστικής ανάπτυξης», με αποκατάσταση συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση κατώτατου μισθού, αναπτυξιακή τράπεζα, «καθαρή έξοδο» στις αγορές, κά. Θα ήταν όντως μια καλή είδηση για το χειμαζόμενο από τα αλλεπάλληλα Μνημόνια ελληνικό λαό, αν δεν υπήρχαν κρίσιμες «αποσιωπήσεις» και «υπογραμμίσεις» στις δηλώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων και υπερεθνικών γραφειοκρατών.!
Μια τυπική έξοδος από το Γ’ Μνημόνιο δεν σημαίνει τέλος των μνημονιακών μέτρων, αφού η αυστηρή ευρωζωνική επιτροπεία θα διατηρηθεί, μάλιστα ενισχυμένη και καθολική. Εκτός από την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί (μείωση συντάξεων και αφορολόγητου) και των άλλων προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης, η Υπερεθνική Επιτροπεία θα έχει τον τελικό λόγο στην έγκριση μέτρων και πολιτικών σε βάθος χρόνου. Στην ουσία η πολιτική λιτότητας, με μείωση συντάξεων, ξεπουλήματος δημοσίων επιχειρήσεων και περιουσίας, υπερφορολόγησης εργασιακών εισοδημάτων και λαϊκών περιουσιών και συρρίκνωσης κοινωνικών δαπανών, θα συνεχιστεί στο όνομα των «πλεονασμάτων» και εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, χωρίς να υπάρχει καμιά συγκεκριμένη δέσμευση απομείωσης του. Όσον αφορά τη λεγόμενη «καθαρή έξοδο» (χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης) και με επιτόκια δανεισμού γύρω στο 4%, αποτελεί μάλλον ….«χαρμόσυνη είδηση» για τους τοκογλύφους.!
Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν μια «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια, για τον ελληνικό λαό αποτελεί μια «βρώμικη έξοδο» που συνεπάγεται συνέχιση της φτωχοποίησης, της παραγωγικής παρακμής, της υψηλής ανεργίας και εξανδραποδισμού της νεολαίας.
Για τη «Λαϊκή Ενότητα», φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση σημαίνει, κατάργηση Λιτότητας και Επιτροπείας, σχέδιο παραγωγικής ανόρθωσης, δικαιότερη διανομή και αναδιανομή του εισοδήματος, αύξηση απασχόλησης, μείωση ανεργίας και προστασίας θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτό στην ουσία αποτελεί και το βαθύτερο νόημα των εργατικών κινητοποιήσεων, «εν όψει» της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας