Επεισόδια για τρίτη συνεχόμενη ημέρα μετά τον θάνατο του 11χρονου.
Σοβαρά επεισόδια για τρίτη συνεχόμενη βραδιά σημειώθηκαν χθες στο Μενίδι, όπου η οργή των κατοίκων για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου δεν λέει να κοπάσει. Κάτοικοι, που διαμαρτύρονταν για την εγκληματικότητα στην περιοχή, απέκλεισαν τις σιδηροδρομικές γραμμές, περίεργοι κουκουλοφόροι προσπάθησαν να εισέλθουν στον οικισμό της Αυλίζας και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, οι οποίοι τους απώθησαν με χρήση χημικών. Στη συνοικία, όπου συνυπάρχουν Έλληνες, Πόντιοι από την πρώην ΕΣΣΔ, Ρομά και Αλβανοί, όπου η διακίνηση ναρκωτικών συνιστά μια γιγάντια επιχείρηση, όπου οι κλοπές, οι εκβιασμοί και η εγκληματικότητα βρίσκουν το κατ’ εξοχήν πεδίο τους και όπου συχνές είναι οι επιθέσεις στα αστικά λεωφορεία με αποτέλεσμα τα δρομολόγιο το βράδυ να διακόπτονται, οι πυροβολισμοί σε γλέντια ή για εκφοβισμό, καθώς δεν λείπουν έριδες και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των συμμοριών, είναι καθημερινότητα.
Η κατάσταση στο Μενίδι αποτέλεσε αφορμή οξείας και ανούσιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στις μνημονιακές και συνυπεύθυνες πολιτικές “συμμορίες” της χώρας.
Το Μενίδι έχει καταστεί το ακραίο σύμβολο της γενικής παρακμής, της κατάρρευσης, της εγκατάλειψης και εξαθλίωσης της χώρας.
Τίποτα, ίσως, δεν συμβολίζει περισσότερο την γενική κρίση της Ελλάδας αλλά και την ανάγκη μιας βαθιάς δημοκρατικής ανατροπής, πρώτα απ’ όλα στο πεδίο των αξιών και του πολιτισμού, πριν η ανυπόφορη κατάσταση γίνει ανεπίτρεπτη.
Διαμαρτυρία κατοίκων των Αχαρνών έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περίπου 500 κάτοικοι των Αχαρνών, οι οποίοι έφθασαν πριν τις 8 το βράδυ στο σημείο, με δέκα πούλμαν και ΙΧ.
Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν διάφορα συνθήματα όπως «Έξω η πρέζα από το Μενίδι» και «Μάριε ζεις, εσύ μας οδηγείς». Επίσης, κρατούν ένα μεγάλο πανό που γράφει «Διεκδικούμε, απαιτούμε άμεση λύση στο πρόβλημα. Υπομονή τέλος».
«Δεν έχει κανονιστεί κάποια συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» δήλωσε ο δήμαρχος Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, η κινητοποίηση «είναι μια συνέχεια της πίεσης που ασκείται από τους συμπολίτες μας κι εμάς, την ενιαία δημοτική αρχή, προκειμένου η πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημά μας».
«Ήρθαμε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διαδηλώσουμε ειρηνικά. Το Μενίδι είναι καζάνι που βράζει. Υπάρχει οργή και θυμός. Δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής κανένα αισιόδοξο μήνυμα για το αγαθό της ασφάλειας στην περιοχή μας» τόνισε ο δήμαρχος Αχαρνών.
«Έπρεπε να χαθεί ένας μαθητής για να αφυπνιστούν συνειδήσεις; Θα κάνουμε καθημερινά ειρηνικές διαδηλώσεις. Ζητάμε να μας δώσετε λύσεις. Το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά να βρεθεί λύση. Για το ίδιο θέμα είχαμε συναντηθεί και με υπουργούς της ΝΔ. Ζητάμε να υπάρχει και στην πόλη μας ασφάλεια» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου του Δήμου Αχαρνών κατά της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών, Παναγιώτης Πολυμενίδης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα υπάρχει από το 2000. Θεωρώ ότι τα ναρκωτικά είναι στο Μενίδι γιατί έχουν επιλέξει να είναι εκεί. Στο θέμα μας εμπλέκονται και άλλα υπουργεία όπως της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί έμπορος ναρκωτικών να συλλαμβάνεται και να αφήνεται ελεύθερος σε δύο ημέρες είπε ο κ. Πολυμενίδης.
Εκ μέρους γονέων της περιοχής, ο Ευάγγελος Σουλιώτης σημείωσε: «Εγώ αν δεν στείλω το παιδί μου στο σχολείο θα με καλέσει ο εισαγγελέας. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή μας και θέλουμε να ζούμε ελεύθεροι, με ισονομία και όχι με ναρκωτικά. Δεν μπορείτε ή δεν θέλετε;» είπε καταλήγοντας ο κ. Σουλιώτης.
Στο μεταξύ αντιπροσωπεία των συγκεντρωθέντων πέρασε στο υπουργείο προκειμένου να εκθέσει τα αιτήματα των κατοίκων των Αχαρνών στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου προστασίας του Πολίτη.
Πολίτες των Αχαρνών τόνιζαν ότι ασφαλώς χρειάζεται αστυνόμευση και καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, τα οποία γενικών εξαπλώνονται ταχύτατα μέσα στην κρίση. Υπογράμμιζαν όμως ότι η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί ουσιωδώς χωρίς πολυσύνθετη παρέμβαση και δράση στους τομείς της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας και στήριξης, της αλληλεγγύης, της απασχόλησης και του πολιτισμού, πράγματα που απαιτούν άλλες, ριζοσπαστικές αντιλήψεις και πολιτικές.