Κίνα και Τουρκία συγκρούονται σε συριακό έδαφος. Προς το παρόν διπλωματικά

844
Κίνα και Τουρκία συγκρούονται

Olivier Renault. observateurcontinental. 29-10-21

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Η Τουρκία βλέπει την Κίνα να αναδύεται  και να την δείχνει με το δάχτυλο, ζητώντας της να σταματήσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία. Η Κίνα παρεμβαίνει όλο και περισσότερο απευθείας στο διεθνές πεδίο, ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ χάνουν τη δυναμική και την εξουσία να επιλύσουν συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και κυρίως να διατηρήσουν την ειρήνη.

Η Κίνα, κατηγορώντας ευθέως ένα μέλος του ΝΑΤΟ, φαίνεται να υποστηρίζει τη γεωπολιτική δράση της Ρωσίας, αλλά πάνω απ’ όλα βλέπει το σκοτεινό παιχνίδι μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον με κακό μάτι.

Ο ιστότοπος της Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Τουρκίας (TRΤ)εκρήγνυται κατά της Κίνας αυτή την Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 με τίτλο «Η Άγκυρα μαστιγώνει το Πεκίνο»: «Δεν έχουμε τίποτα να μάθουμε από εκείνους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Η Τουρκία καταγγέλλει την Κίνα όταν κατηγορεί την Άγκυρα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Ο Continental Observer ενημέρωσε τους αναγνώστες του ότι ο τουρκικός στρατός, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, Sana,παρεμβαίνει στη Συρία: στις 21 Οκτωβρίου 2021 «η Τουρκία στέλνει υπερσύγχρονα όπλα του ΝΑΤΟ στη Συρία».

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε στις 28 Οκτωβρίου ότι «η Κίνα επαναλαμβάνει την υποστήριξή της προς τη Συρία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και εξηγεί ότι «ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Γκενγκ Σουάνγκ, επιβεβαίωσε την ανάγκη άρσης των άδικων καταναγκαστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στη Συρία, τερματισμού οποιασδήποτε παράνομης ξένης παρουσίας στα εδάφη της και στήριξης των προσπαθειών για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στη Συρία ».

Η Τουρκία είναι εξοργισμένη και βάζει τα ΜΜΕ της(TRT)να μεταδίδουν «Τα σχόλια του Κινέζου εκπροσώπου έρχονται μια εβδομάδα μετά την κοινή δήλωση, στην οποία 43 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των Τούρκων Ουϊγούρων» . Και, «ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη , Φεριντούν Σινιρλίογλου, αντέδρασε έντονα εναντίον του Κινέζου ομολόγου του, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να «σεβαστεί το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία».                                               

Τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης προσθέτουν: «Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία [στις 27 Οκτωβρίου 2021], ο Γκενγκ Σουάνγκ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, έκρινε την Τουρκία υπεύθυνη για τη μείωση της στάθμης των υδάτων του Ευφράτη και τις περικοπές στις εγκαταστάσεις νερού του Αλούκ. Κατηγόρησε επίσης την Τουρκία για εισβολή στη βορειοανατολική Συρία, καλώντας την να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. ».

Σε ομιλία του σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2021, ο Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι η Συρία εξακολουθεί να υποφέρει από ξένη κατοχή, μονομερή καταναγκαστικά μέτρα και τρομοκρατία, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης άρσης των καταναγκαστικών μέτρων που έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίλυση της κρίσης. Ο Γκενγκ Σουάνγκ εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του προς τη Συρία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, η οποία αποτελεί μάστιγα κατά της ανθρωπότητας, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει σαφή θέση για την τρομοκρατία στη Συρία και να απορρίψει δύο μέτρα και δύο σταθμά από την άποψη αυτή. Όσον αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση, ο Γκενγκ Σουάνγκ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δώσει μεγάλη προσοχή στο ζήτημα αυτό και να βοηθήσει τον συριακό λαό να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις, τονίζοντας στο πλαίσιο αυτό ότι τα μονομερή μέτρα εξαναγκασμού έχουν επιδεινώσει τις οικονομικές και ανθρωπιστικές συνθήκες στη Συρία.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, αφιερωμένη στην κατάσταση στη Συρία, ο Επικεφαλής Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Γενικός Γραμματέας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ), Martin Griffiths, προειδοποίησε ότι η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα αυτή συνεχίζει να επιδεινώνεται: «Η καθημερινή ζωή στη Συρία γίνεται όλο και λιγότερο προσιτή. Πάνω από το 90% του πληθυσμού ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας».

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Geir O. Pedersen, εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη «σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση» και τη συνεχιζόμενη βία επί τόπου: «Η βία πρέπει να σταματήσει. Συνεχίζω να καλώ για πανεθνική κατάπαυση του πυρός και υπογραμμίζω τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο για την προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών. ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας